Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lucie, děkujeme!!

Lucie, děkujeme!!

28.05.2010 11:19
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Posledních několik týdnů přináší nová překvapení a nové „lekce“ v zásadě den co den. Pojďme se tedy před víkendem (s mírným nadhledem) podívat na ty největší „špeky“.

1) Opět se mi potvrdilo, že sledovat komerčně-bulvární média občas není bez významu. Když si i povětšinou plytká a povrchní TV Nova ve své hlavní zpravodajské relaci dne 25.5. 2010 všimla akciového trhu a Lucie Borhyová nám dramatickým hlasem oznámila, že trhy se dostaly na mnohatýdenní minima, bylo hotovo. Kdo v tomto okamžiku prodával, udělal fatální chybu – v takové chvíli se musí nakupovat. Z níže přiloženého grafu indexu SP500 od počátku tohoto roku uvidíte, že lepší kontra-indikátor než vyděšený moderátor hlavních večerních zpráv není. TV Nova to trefila naprosto přesně. Jakmile uslyšíte, že akcie se zotavily a nyní již jenom porostou, utečte do lesů… (P.S. Vůči L. Borhyové nejde o nic osobního, prostě tato reportáž bohužel vyšla na ní).

žabža_SP

2) Již nějakou dobu se na trhu spekulovalo, že největší prodejci EUR (nakrátko, i jakkoliv jinak) a největší kupci CDS na řecké (a jakékoliv jiné) státní dluhopisy zemí Eurozóny nejsou zlotřilí spekulanti a hedge-fondy, ale samotné evropské banky. Ráznou přítrž těmto nehoráznostem učinil CEO Deutsche Bank, který se nechal veřejně slyšet, že DB nic takového rozhodně nedělá. No…když tuto spekulaci musí popírat CEO, nejspíš to opravdu nebude pravda. Francouzské a italské banky a jejich CEO zatím tajuplně mlčí…

3) Okolo Řecka se najednou rozhostilo prapodivné ticho. Ještě před týdnem nešlo otevřít noviny, aby na vás nevypadla nějaká katastrofická zpráva o stavu jejich veřejných financí a teď nic? V polovině týdne jsme se sice dozvěděli, že jakmile se Řecko dostalo „ z háčku“ a splatilo dluhy maturující na počátku tohoto měsíce, začalo vyjednávat o „změkčení“ domluvených podmínek pro penzijní reformu. To samozřejmě nahrává tomu, co J. Ackermann z Deutsche Bank pronesl před několika dny (a pak by si za to nejraději napohlavkoval) – Řecko poskytnuté peníze stejně nikdy nesplatí.

Kromě jiného možná i proto, že žádné další již nedostane. V příslušných smlouvách jsou totiž dvě klauzule (nijak široce publikované a známé), které umožňují jednotlivým státům od pomoci ustoupit a nechat ostatní, ať to zatáhnou za ně.

Tou první je situace, kdy ústavní soud daného státu prohlásí danou pomoc za porušující Pakt stability a proto jdoucí proti současné legislativě. Vzhledem k tomu, že již v tuto chvíli leží u německého soudu v Karlsruhe (jeden z nejvíce euro-skeptických soudů vůbec) dvě stížnosti tohoto typu, šance nejsou nulové.

Tou druhou je situace, kdy by si daná země na pomoc jinému členu musela peníze půjčovat za podmínek horších, než jsou podmínky pomoci. Vzhledem k tomu, že refinanční náklady mnoha evropských států v posledních několika týdnech výrazně vzrostly, není ani tato varianta úplně ze hry. Prvním krokem by bylo dorovnání tohoto negativního rozdílu, a pokud by to nešlo, státy mají právo od poskytnutí pomoci ustoupit. Z pohledu národních států – čím hůř, tím líp. Jak to správně definoval jeden kamarád, je to taková pomoc po francouzsku – „My Vám půjčíme a Německo to zaplatí“. Angela Merkelová musí mít hroší kůži…

Hezký víkend přeji,


Váš názor
  • kontra/indikátor
    01.06.2010 23:46

    sranda bude, až se kontraindikátor promění v indikátor a dno začne být bezedné, jak se v medvědím trhu zhusta stává. Koho si pak asi Lucka vychutná?
    Shiroko
  • Článek mimo
    29.05.2010 16:11

    Vtip je v tom, že Nova se nechala nachytat, že na světových burzách probíhají obrovské výprodeje, přitom jde o pouhou korekci a velký krach teprve přijde. A pan Žabža se na tom nachytal tím pádem taky, že si myslel, že jde o indikátor, kdy media hlásí trend s velkým spožděním. :-)
    VSE LIMITED
  •  
    28.05.2010 13:08

    Na Lucii B. je bezva holka... Před měsícem četla zprávu o barmské "juntě" a to doslova. Jak píše, tak čte.
    Hugo
  •  
    28.05.2010 12:45

    S tou Lucií se to povedlo. Tahle indikace mě ještě nenapadla. Asi to je tím, že nekoukám na TV ale rozhodím sítě, aby mě o finančních zprávách z hlavní zpravodajské relace informovali. Vzhledem k tomu komu Nova patří a na co Ti lidé mají vliv, to asi nebude bezpředmětné.
    Ignác
  • ponorky
    28.05.2010 12:08

    Stát na pokraji bankrotu plnými hrstmi rozhazuje za nejdražší a nejmodernější ponorky, letouny a tanky z Německa. http://ekonomika.idnes.cz/svet-zachranuje-recko-ale-zeme-dal-utraci-za-ponorky-a-letadla-puo-/eko-zahranicni.asp?c=A100520_130630_eko-zahranicni_fih
    Pedro
  • Škoda, že NOVA není broker
    28.05.2010 12:01

    Nedávno zase prohlásili dva experti Novy po sobě, že akcie propadly o STOVKY!!! %. Škoda, že NOVA není broker, ihned bych si od nich nechal zaplatitl...
    HYDr.
    • Re: Škoda, že NOVA není broker
      30.05.2010 23:44

      Jo, toho jsem si taky všiml a dost mě to pobavilo :-)
      jirka
  •  
    28.05.2010 11:53

    mě se líbilo jak v novinách citovali Katze ze Švejka: "to se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou" .... ale články pana Žabži jsou opravdu super!
    ????
  •  
    28.05.2010 11:50

    TENTO PŘÍSPĚVĚK PRODCHNUTÝ TEPLÝM LIDSKÝM HUMOREM SE VELMI DOBŘE ČTE,ASI JAKO"BYLO NÁS PĚT"OD POLÁČKA.NEMLŽÍ,NERADÍ,NEZATĚŽUJE VÁS ZBYTEČNÝMI NÁROKY NA MYŠLENÍ.DĚKUJI PANE ŽABŽA A ROVNĚŽ VÁM PŘEJÍ PŘÍJEMNÝ VÍKEND.
    UNCLE JOE
    •  
      28.05.2010 12:01

      Kdyz Lucie rekne: "Proboha prodavat!", tak prodam. To je jasne. Co bych pro ni neudelal! Taky ti dekuji Lucie. Ze jsi... :-)
      ps
  •  
    28.05.2010 11:31

    Pryč od eura,pryč
    jofre
  • P.Ž. zase perlí
    28.05.2010 11:30

    ....tedy jeho kamarád....nedávno to bylo s tím ruským tankem...rád čtu jeho komentáře...msf!
    jado
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
    13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m