Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína: Ceny a mzdy rostou, stejně tak obavy z přehřátí a hovory o uvolnění jüanu

Čína: Ceny a mzdy rostou, stejně tak obavy z přehřátí a hovory o uvolnění jüanu

11.06.2010 11:13
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (11:28) Statistický úřad Číny dnes poskytl kompletní sadu makrodat o vývoji čínské ekonomiky, měny a úvěrů. Květnová čísla ukázala na růžky vystrkující inflaci, která meziměsíčně měřeno indexem spotřebitelských cen dále vzrostla na 3,1 % z 2,8% tempa v dubnu, zatímco opačným směrem se vydalo tempo průmyslové výroby, které zvolnilo na 16,5 % z dubnových 17,8 %. Trh čekal růst na 3,0 % (což je také celoročním vládním cílem) a pokles tempa růstu průmyslu na 17,0 %. „Čínská ekonomika je stále na trajektorii směřující k přehřátí a vláda musí důrazněji zakročit proti inflaci,“ uvádí ekonom bankovní skupiny ANZB v Hong Kongu Liu Li-Gang.

Růst cen výrobců zrychlil na 7,1 % z 6,8 %, nové úvěry v domácí měně narostly o dalších 639,4 mld. jüanů (93,6 mld. USD) při očekávaném objemu 600 mld. jüanů a dubnových 774 mld. jüanů. Peněžní agregát M2, který je širší měrou peněžní nabídky, polevil tempo růstu jen neznatelně na 21,0 % z dubnových 21,5 %, M1 vykázal meziroční růst o 29,9 % z dubnových 31,3 %. „Nyní je pravá chvíle k rozšíření obchodního pásma měny ze strany Číny,“ uvedl Liu při připomenutí vysokého tempa exportu. Také banka UBS předpovídá, že k uvolnění jüanu dojde během následujících týdnů. Udržování kurzu čínské měny k americkému dolaru u úrovně 6,83 beze změny od července 2008 je terčem kritiky ze strany USA pro její umělé podhodnocení. Po včerejším zveřejnění květnového 48,5% tempa exportu vzrostly futures k dolaru na úrovně ukazující na 1,2% zhodnocení měny k dolaru během následujících 12 měsíců.

V prvním čtvrtletí stoupla třetí největší ekonomika světa o 11,9 procenta, tedy nejrychlejším tempem od roku 2007. Investiční banka China International Capital Corp. očekává zpomalení tohoto tempa na 7,5 % za poslední čtvrtletí letošního roku. Pokles tempa ekonomiky je očekáván návazně na vládní ochlazování trhu s nemovitostmi po stimulačních opatřeních zavedených v listopadu 2008, dopady jsou částečně očekávány také od evropské dluhové krize.

Zatímco včera nabídnutá data z trhu nemovitostí ukázala na částečný úspěch vládních zásahů proti trhu nemovitostí, kde květnové vykázané 12,4 % tempo růstu je jeho prvním poklesem za 11 měsíců, novou inflační hrozbou se ale stává lavinový růst mezd ve velkých čínských společnostech typu Foxconn Technology Group či Honda Motor Co. (více k problému ZDE).

Čína, jako země doposud využívající nízkých pracovních nákladů, podle bývalého ekonoma Citigroup pro Asii Huanga Yipinga dosáhne takzvaného Lewisova bodu obratu, kdy tato výhoda odeznívá a země prochází růstem mezd a inflace a postupně spotřeby. To může přimět mezinárodní firmy i velké domácí výrobce k přesunu výrob do pracovně levnějších zemí jako je Indie, Vietnam či Indonésie. Potenciál čínského růstu se dle Lu Tinga, ekonoma hongkongské pobočky Bank of America/Merrill Lynch sníží již po polovině roku na 9 % z 11 % právě vlivem růstem mezd. „Exportní odvětví založená na nízké ceně, typicky velká většina čínských, ztratí ve prospěch Vietnamu a podobných zemí,“ shoduje se v názoru Jim Walker, hlavní ekonom Asianomics Ltd. Minimální měsíční mzda v Šanghaji dosahuje 141 dolarů proti 77 USD v Bombaji či 74 USD v Hanoji, ukazují data Morgan Stanley na základě údajů japonské organizace pro zahraniční obchod.

Neznámou i proto zůstává reakce centrální banky. Podle analytika Čanga Leje ze společnosti Bohai Securities není pravděpodobné, že by Čína zpřísnila měnovou a rozpočtovou politiku, především proto, že inflační tlaky celkově mírně polevují a hospodářský růst bude zpomalovat. Část analytiků a ekonomů naopak nevylučuje, že kvůli chlazení aktiv centrální banka přikročí ke zvýšení úrokových sazeb. „Země zřejmě v nejbližších dvou až třech měsících bude pozorovat dopady na trh nemovitostí a vývoj v Evropě,“ uvedl ekonom JPMorgan pro Čínu Wang Qian. Před dopady evropské dluhové krize na Asii a mezinárodní obchod varoval MMF.

(Zdroj: Bloomberg, čtk)


Váš názor
  •  
    11.06.2010 11:24

    KARLÍKU,KARLIKU...PŘESTAŇ ŠÍŘIT PANIKU!!!!!
    ned
Aktuální komentáře
23.04.2024
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů