Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Strach – Stále hojněji obchodovaný produkt na Wall Street

Strach – Stále hojněji obchodovaný produkt na Wall Street

21.07.2010 7:56

S ohledem na nervozitu, která od pádu banky Lehman Brothers zmítá trhy v modely těžko předvídatelných vlnách schopných vyprodukovat i dvouciferné změny indexů ve velmi krátké době, roste poslední dva roky potřeba investorů ukotvit jejich investice. A kde je poptávka, tam na sebe nenechá nabídka dlouho čekat, proto již firmy jako Citigroup, Deutsche Bank a nově i největší dluhopisový fond na světě Pacific Investment Management Co. (PIMCO) vytvořili strukturované produkty, které obavy z nenadálé ztráty hodnoty investice snižují.   

Dříve okrajové produkty umožňující zajištění proti nečekaným propadům trhů v důsledku nepředvídatelných zpráv nebo paniky se stávají stále oblíbenějšími. Podle odhadu stratégů americké investiční banky Morgan Stanley vzrostl objem prostředků vložených investory do obchodování s deriváty, které spekulují na volatilitu trhu, jen za poslední kvartál na pětinásobek.

Za spouštěče významných propadů trhů jsou podle teorie investora a akademika v jedné osobě – Nassima Nicholase Taleba – tzv. „černé labutě“. Jde o jevy nebo události, které mají široký dopad, jsou velmi nesnadno predikovatelné a zcela popírají veškerá očekávání (více o teorii a jeho tvůrci v sloupku zde). Události schopné spustit výprodeje vedoucí k poklesu (nejen) akciových indexů v řádu procent nedokáží dobře odhadovat běžné obchodní modely vycházející z normálního pravděpodobnostního rozdělení, která vychází z toho, že „normální“ je pohyb indexu v rámci jedné obchodní seance v průměru o +/- čtvrt procenta.

S tržním využitím produktů zajišťujících před nečekanými události začal N. N. Taleb již před více než deseti lety ve svém hedge fondu Empirica LLC, který vedl po dobu šesti let. Zvýšený výskyt „černých labutí“ v poslední době vedl mnohé investiční společnosti k změně pohledu na tento opomíjený fenomén a k adaptaci investičních strategií a nabízených produktů. „Každý si již začíná uvědomovat, že cesta k zotavení bude mnohem delší a mnohem obtížnější,“ uvedl William Cunningham, šéf úvěrových strategií a výzkumu investiční divize banky State Street Corp. a dodal, že tak „křehkou a zranitelnou“ situaci na trzích ještě nezažil.

Spolu s nárůstem poptávky však adekvátně roste i cena forem zajištění před nenadálými propady. Podle informací agentury Bloomberg, museli v červnu investoři za opci spekulující na propad indexu S&P 500 o 23 procent vůči dubnovým maximálním hodnotám zaplatit o 75 procent více než u srovnatelné opce spekulující na růst. Tato prémie byla největší v historii měření agentury a společnosti OptionMetrics LLC.

Deutsche Bank již zareagovala na chuť trhu po „jistotě“ a v současnosti nabízí možnost zajištění proti nepředvídatelným jevům vložením prostředků do indexu, který nabývá na hodnotě při růstu investory očekávané volatility podkladového ukazatele, jímž je amerického akciového indexu S&P 500. Podobné služby začala, především institucionálním investorům, poskytovat i americká bankovní skupina Citigroup, která před dvěma měsíci najala nové pracovníky a vytvořila samostatnou novou divizi specializovanou na tento typ zajištění před „nepravděpodobnými riziky“.

Poslední v řadě významných tržních hráčů, kteří reagují na příležitost vydělat na strachu ovládajícím vývoj na trhu, je fond PIMCO, který spravuje aktiva za více než bilion dolarů. Tento největší dluhopisový fond na světě hodlá investorům nabídnout produkt slibující ochranu před poklesem trhu přesahující 15 procent.

Stratégové americké banky Goldman Sachs však nedávno varovali investorskou obec před přeplácením hedgových derivátů s tím, že více než extrémním scénářům je radno věřit strategiím poskytujícím zabezpečení před delším obdobím slabého ekonomického růstu, který ušetří finanční systém a dolehne pouze na nejrizikovější tituly. „V jachtařském slovníku, investoři platí příliš velké prémie za zajištění proti nenadále bouři místo toho, aby se zajistili proti delšímu bezvětří,“ uvedl Alberto Gallo, stratég Goldman Sachs, a dodal, že současná situace nahrává nákupu dluhopisů.

(Zdroj: Bloomberg, AP, Goldman Sachs)


Váš názor
  •  
    21.07.2010 10:10

    stane se :-) http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=typ&Hledej=Hledej
    typ
Aktuální komentáře
24.04.2024
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m