Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nezapomínejme na cesty, které mohou naši civilizaci poslat zpět...

Nezapomínejme na cesty, které mohou naši civilizaci poslat zpět...

05.08.2010 18:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Je pravdou, že v určitých oblastech západ udělal velký pokrok. Zvýšila se průměrná délka života, snížila úmrtnost novorozenců, umíme se lépe vypořádat s infekčními nemocemi. Historie ale není příběhem neustálého pokroku, jak názorně ukázala první polovina dvacátého století. Je tu několik rizik, která nejsou zanedbatelná a která by mohla poslat civilizaci zpět:

Válka. Rozvinutý svět se dostal do konfliktu dvakrát během 25 let a to i přesto, že země, kterých se to týkalo, byly svázány silnými ekonomickými i kulturními vazbami. Války po roce 1945 se odehrávaly převážně v rozvíjejícím se světě, i když rozvinuté země v nich někdy hrály významnou roli. Jugoslávie a Rusko/Gruzie ukazují, že válka je jen sporem o hranice zahnaným do krajnosti. Problémy mohou způsobit požadavky Číny směrem k Tchaj-wanu.

Perverzní vládní politika. Rusko ve dvacátých letech, Čína v padesátých či Kambodža v sedmdesátých ukázaly, že bezcitná vládní politika může přinést smrt hladem či nemocemi milionům lidí.

Sociální nepokoje. Nová éra úspor v Evropě vytváří potenciál pro masivní nepokoje, během kterých může být narušena dodávka zboží a služeb. Řekové použili pro ukončení stávky řidičů kamionů armádu, ale co kdyby se ta postavila na stranu stávkujících? Armáda byla v Řecku u moci před méně než čtyřiceti lety.

Omezené zdroje. Je zarážející, jak moc je pokrok v ekonomické aktivitě spojen s nahrazením lidské a zvířecí síly energií z uhlí a ropy. I když tyto zdroje nedojdou, jejich zdražení může mít významný vliv na ekonomickou aktivitu. Co se stane s cenou ropy, když bude mít každý Ind nebo Číňan auto?

Samozřejmě, že zmíněná rizika mohou být poměrně malá (nejvíce asi hrozí omezené zdroje), úplně ignorovat je však nelze. Říše stejně jako bubliny na trzích končí tam, kde začaly. Řím začal jako město na Tiberu, kolem kterého se na kopcích pásly ovce. Býčí trh na trhu římských nemovitostí trval 1000 let do roku 300. Pak začal medvědí trh a ten trval dalších 1000 let. V osmnáctém století byl Řím zase městem na Tiberu, kolem kterého se pásly ovce, městem obehnaným obrovskými zdmi. Ty tam byly z nějakého důvodu, ale nikdo si ho už nepamatoval.

Tento článek byl částečně inspirován analýzou společnosti Absolute Strategy Research, podle které by valuační měřítka měla vynechávat dobu před rokem 1945 kvůli dvěma světovým válkám. To je založeno na předpokladu, že se lidstvo změnilo k lepšímu, což je vysoce pochybné. Geopolitické krize stejně jako krize finanční jsou neustále opakující se téma.

Článek je výtahem z Buttonwood's notebok: The dark.

(Zdroj: economist.com/blogs/buttonwood)


Váš názor
  •  
    06.08.2010 11:39

    Věčně hladová a věčně nemasycená hydrá státního aparátu určuje dění lidstva. Maličký úředník, aby postoupil o krůček výše potřebuje podřízené a k tomu aby odůvodnil své podřízené potřebuje vymyslet důvod k obhájení své zbytečnosti a svého nezaslouženého platu.Občan je zaplavelen bejkárnami, které obtěžují, berou mu čas i prostředky, které jsou zcela zbytečně a marnotratně vylity do virtuálního záchodu a nenávratně ztraceny. Pak stačí jen krůček kdy stále nedostatkové zboží – daně přerostou únosnou mez a civilizace se dostane do sebezničujíci spirály úpadku a rozvratu.
    OH
  •  
    06.08.2010 10:32

    ..mně ale kdyby někdo před dvaceti lety řekl, že za pár let budou všichni chodit po městě , budou mít u ucha malou krabičku a z ní mluvit s lidma na druhém konci světa, nebo že budu sedět doma u malinké hubené televize a vydělávat v mém případě spíš prodělávat peníze na burze, tak bych asi volala Pepíkárnu a nechala ho odvézt..Za pár let nebudeme auta potřebovat, budeme lítat a netelefonovat, ale číst si myšlenky. ale že bychom se vrátili ke kozám, alespon ne my ženské..to pochybuju)
    ZUZKA
    •  
      06.08.2010 11:41

      Ale v Římě měli přece taky vodovod, splachovací záchody, justici, banky a kde co a pak najednou, během 20 let, neměli nic a barbaři je honili po lesích. Pád civilizace většinou přichází ve chvíli, kdy už tato neví roupama, jakou hovadinu by ještě vymyslela - není to případ dneška? Bohužel, krabiček u ucha se nenajíme, to bude do deseti let hlavní problém.
      Skeptik
  •  
    06.08.2010 10:13

    Jinak brát v úvahu jen období pro roce 1945 může v tuhle chvíli leda idiot. Je to ale rozšířený trend, za Greenspana psala spousta idiotů ověnčených tituly z univerzit, že se konečně podařilo vymýtit hospodářský cyklus a už bude jen růst. Pro pochopení příštích 20 let je potřeba se dívat nejméně na druhou polovinu 19. století, možná ještě dál. Zásadní geopolitickou změnou od roku 1945 je pouze existence atomových zbraní a potenciál absolutního sebezničení ve válečném konfliktu. To má své důsledky pro chování velmocí, ovšem nikoli pro chování vyhladovělého běsnícího davu.
    Skeptik
  • A co když bude všechn naráz?
    06.08.2010 9:55

    Perverzní vládní politiku tu už máme, Evropský spolek stále více připomíná RVHP. Zatím to, pravda, není Kambodža a kvůli prosazení obecného blaha se ještě nevraždí, ale fatální hospodářské chyby se v Evropě vrší jedna na druhou. Obvyklá trajektorie je potom sociální nepokoje = totalita = válka, to už je velmi dobře vyzkoušeno. Omezené zdroje dopadnou velmi tvrdě zejména na USA a bude to další důvod k válce. Když je něčeho málo a je to pro vaši civilizaci životně důležité a druhá strana chce tržní cenu, kterou nemůžete zaplatit, co uděláte?
    Skeptik
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data