Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Povodně, rozpočet a daně

Povodně, rozpočet a daně

11.08.2010 16:01
Autor: David Marek

Českou republiku letos postihly již tři povodně. Poslední minulý víkend smetla sever Čech a zanechala vysoké škody. Dosavadní odhady škod na Liberecku mluví zhruba o 5 miliardách korun, přičemž zhruba polovina škod vznikla na veřejném majetku. O pěti miliardách se mluvilo také v souvislosti s květnovými záplavami na Moravě a ve Slezsku, kde lze očekávat podobný podíl škod na veřejném majetku. Jak tyto škody pokrýt?

Ve státním rozpočtu je podle ustanovení zákona č. 128/2000 Sb. vytvářena vládní rozpočtová rezerva v minimální výši 0,3 procenta z celkových rozpočtovaných výdajů. Letošní rozpočet počítá s výdaji 1 185 miliard korun a vládní rozpočtová rezerva činí 3,654 miliardy korun. Na pokrytí všech škod by tedy letošní rezerva stačit nemusela.

Patrně proto se objevil návrh na změnu daně z příjmu fyzických osob snižující základní slevu na dani o 100 korun měsíčně. Dosud byly přímé daně pro vládní koalici tabu, povodně tuto hráz prolomily. Nicméně řešení by mělo být raději systémové a dlouhodobé místo narychlo vymyšlené stokorunové daně povodňové solidarity.

Na prvním místě by měla být otázka, zda je vládní rozpočtová rezerva dostatečná, a pokud nikoli, o kolik by se měla zvýšit. Druhým krokem by mělo být nalezení způsobu financování této rezervy. Bude se škrtat někde jinde v rozpočtu nebo zvyšovat daně, případně které? A to vše by mělo být zasazeno do celkového rámce hospodářské politiky.

Konkrétně by navrhované stokorunové snížení slevy na dani mělo zvýšit celkové inkaso daně z příjmu fyzických osob zhruba o 4,7 miliardy korun (podle našeho vlastního modelu daňového systému), z toho do státního rozpočtu by mělo směřovat asi 3,1 miliardy korun. Pokud by vše směřovalo do vládní rozpočtové rezervy, zvýšilo by jí to na 6,7 miliardy korun, tj. 0,5-0,6 procenta celkových rozpočtových výdajů.

Tlak na snižování výdajů bude enormní i bez zvýšení vládní rozpočtové rezervy. Nezbytný rozsah rozpočtové konsolidace nabádá k úvaze, zda by zátěž alespoň částečně neměly nést také daně. Například majetkové, spotřební daně či sblížení sazeb DPH nabízí prostor ke zvýšení rozpočtových příjmů. Pokud bychom chtěli zvýšit příjmy veřejného sektoru o 5-10 miliard, můžeme například zvýšit sníženou DPH o 1 procentní bod (výnos: 7,5 mld. Kč) nebo daň z příjmu právnických osob o 1 procentní bod (výnos: 7 mld. Kč). Pokud bychom chtěli použít daň z příjmu fyzických osob, lze použít navrhované snížení slevy na dani o 100 korun, ekvivalentním krokem z pohledu daňového inkasa je zvýšení sazby daně o 0,3 procentního bodu.

Rozdíl v obou řešeních prostřednictvím daně z příjmu fyzických osob je ovšem ve změně progrese daňového systému. Je něco jiného, když zaplatí o sto korun na daních více člověk s měsíčním příjmem 15 tisíc nebo 150 tisíc korun. Předtím, než se sáhne na tuto daň, měla by mít vláda jasno ve dvou otázkách: kolik chce z této daně získat a jaká progrese odpovídá její představě o „společenské spravedlnosti“ s přihlédnutím k distorzím, které daňový systém v ekonomice vytváří.


Váš názor
  • to David Marek
    12.08.2010 8:13

    Jako daňař a studující ekonom hodnotím tento příspěvek ***** (pěti hvězdičkami) za skvělé podání problematiky dnešních dní, jež stojí za velmi zodpovědnou úvahu i diskusi. O tom zda vybrat či nevybrat onu "stokorunu" tímto způsobem se mohou vést velké polemiky. Jak však bylo řečeno, nejlepším způsobem jak přinést finance do rozpočtu veřejných, resp. nyní rozpočtů samosprávných celků (k nápravě povodňových škod) aniž by utrpěl státní rozpočet, by bylo ideální změnit konstrukci výpočtu daně z nemovitostí v hodnotový typ od typu výměrového (resp. zastavěné plochy).
    KONTO
    • Re: to David Marek
      26.09.2010 11:08

      Jako nejen daňař s doktorátem z finací hodnotím Markův článek jako nedůsledný a matoucí. Faktem, na který nedávno poukázal pan Cable a včera pan Volcker (tak trochu objevují Ameriku), je odtržení platů od výkonů (zejména udržitelných, nikoli krátkodobých). To čeští ekonomičtí hvězdopravci nevidí nebo spíše vidět nechtějí. Nikomu se nechce vrátit se k progresi zdanění individuálních příjmů v jednoduché dvoupásmové podobě (plus nezdanitelný základ). Zatímco lidé příjmově kolem velmi širokého mediánu vesměs kmitají, aby se poctivě uživili jako zaměstnanci, nezanedbatelná skupina rozhodovatelů na různých úrovních se platově vymkla situaci, když inkasuje bonusy nad úroveň nárůstu výnosů, ale nenese adekvátní podíl na ztrátách. Přitom progresivní sazba na individuální příjmy nedělá nic jiného než že odebírá tyto od reálu odtržené bonusy, jež nejsou jejich příjemci investovány obecně (veřejně pareto) efektivním způsobem. Takže nikoli zvýšení a sjednocení sazeb DPH (to až nakonec), ale především progresivní zdanění příjmů jednotlivců a podstatné zvýšení daní z nezemědělských ekonomicky využitých pozemků. Ale to by se ke znalostem musela připojit i ochota sdělovat a respektovat fakta, ne pohádky...
      pje
      • to pje
        28.12.2010 11:47

        Můžete či můžeš mi napsat na mail konto@seznam.cz? Díky.
        KONTO
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data