Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Irský ministr financí: Vytáhli jsme „špinavé prádlo“ z bankovního sektoru, a teď jsme za to biti

Irský ministr financí: Vytáhli jsme „špinavé prádlo“ z bankovního sektoru, a teď jsme za to biti

09.09.2010 12:40

Irsko v současnosti trpí za to, že otevřeně popsalo stav svého bankovního sektoru, postěžoval si v rozhovoru pro CNBC tamní ministr financí Brian Lenihan. Reagoval tak na růst výnosů irských dluhopisů v posledních dnech na nové rekordní úrovně a další rozevírání nůžek mezi náklady na financování německého státního dluhu a emise irských dluhopisů. Riziková prémie, kterou investoři vyžadovali při koupi irských desetiletých dluhopisů, se včera oproti „bezpečnějšímu“ stejně dlouhému německému dluhopisu dostala až na rekordních 372 bazických bodů.

“Jsme trestáni za to, že jsme ukázali své „špinavé prádlo“ z bankovní fronty,“ řekl dnes člen irské vlády. Důvody proč Irsko nedělalo žádné tajnosti okolo kondice lokálních bank byly podle Lenihana následující: „Věřím, že čím dříve s tím přijdeme na světlo, tím rychleji budeme schopni problémy bankovního sektoru vyřešit a tím rychleji se také obnoví důvěra a kredit země.

Irský bankovní sektor v období největší konjunktury poskytl velký objem prostředků na financování developerských projektů, včetně těch rizikovějších. S nástupem ekonomické krize se tak kvalita úvěrů bank dramaticky zhoršila a irská vláda a centrální banka, musely jednat. Evropská komise na konci února navzdory odporu k národním subvencím schválila plán Irska na zřízení takzvané „špatné banky“, která má za pomoci vládních peněz odsát z finančního sektoru špatné úvěry a urychlit jeho revitalizaci. Banky, která se oficiálně jmenuje Úřad pro správu národního majetku (NAMA) následně od března začala příjmat špatné úvěry od bank. Irsko původně oznámilo, že by NAMA měla zemi vyjít na 54 miliard eur, když od bank chtěla převzít špatné úvěry v nominální hodnotě 77 miliard eur s 30% diskontem. V dubnu však již irští regulátoři odhadovali nutnou „ozdravnou výměnu kapitálu“ jen na 32 miliard eur, s tím že diskont hodnoty přejímaných špatných aktiv dosahoval 47 procent.

Irská vláda včera oznámila, že se rozhodla vyřešit problém zestátněného bankovního domu Anglo Irish Bank, která silně zatěžuje státní rozpočet, jejím rozdělením na dvě části. "Dobrá" banka převezme vklady a nebude moci poskytovat úvěry, zatímco do "špatné" části se převedou a postupně se budou řešit zbylé špatné úvěry.

Lenihan se dnes snažil dále krotit obavy ohledně problémů s financováním irského bankovního systému, když se nechal slyšet, že „neexistuje žádný okraj útesu, pokud jde o prostředky irských bank, jelikož Evropská Komise uvolnila cestu vládním zárukám. Dodal také, že oznámení o rozdělení AIB „bylo jen první ze série oznámení“.

Do záchrany samotné Anglo Irish Bank již Irsko napumpovalo 22,9 miliardy eur. Ratingové agentury Standard & Poor's Ratings Services, která na konci srpna nečekaně snížila hodnocení dlouhodobých závazků země na úroveň „AA-“ , nejníže od roku 1995. Při této příležitosti uvedla, že odhaduje náklady na sanaci AIB až na 35 miliard eur, což je asi o desetinu více, než jsou očekávané daňové příjmy irské vlády v letošním roce. Celkové náklady za záchranu bankovního systému země ratingová agentura nyní odhaduje na 90 miliard eur, zatímco dosavadní odhad byl 80 miliard eur.

Aktuální „negativní“ výhled ratingu S&P navíc nevylučuje další pokles známky Irska, což nenechal irský ministr financí bez komentáře, neboť to podle něho implikuje nulovou hodnotu úvěrů, které irská vláda převzala. „Získali jsme cenový diskont 42 až 72 procent na úvěry, které jsme koupili a říkat, že jejich hodnota je rovna nule je neodpovídající,“ bránil kroky vlády Lenihan.

Z celkového pohledu se podle Lenihana irská ekonomika stabilizovala po propadu v loňském roce. „Problémy, kterým Irsko čelilo byly rostoucí ceny aktiv, rostoucí cenová hladina a rostoucí mzdy. Na těchto úrovních došlo k obratu, což z Irska udělalo konkurenceschopnější zemi.“ Lenihan přesto připustil, že návrat k silnému ekonomické růstu ještě nějaký čas trvat bude.

O zlepšování stavu okrajových zemí eurozóny vypovídá i fakt, že se jeden z vysoko postavených spolupracovníků německé kancléřky Angely Merkelové vyslovil, že Irsko, Portugalsko ani Španělsko zřejmě nebudou potřebovat čerpat z 440miliardového záchranného fondu.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, Standard & Poor's Ratings Services)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university