Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Levné půjčky zatím ekonomice nepomohly. Proč firmy hromadí hotovost?

Levné půjčky zatím ekonomice nepomohly. Proč firmy hromadí hotovost?

04.10.2010 17:31

Zatímco domácnosti a malé podniky stále na půjčku ve většině případů nedosáhnou, velké mezinárodní korporace se bohatě obkládají hotovostními polštáři. Vystavují dluhopisy v řádech miliard dolarů, přitom jen málo z nich získané peníze skutečně směřuje tam, kam vláda zamýšlela - do ekonomiky. Při extrémně nízkých sazbách raději tvoří tučné zásoby a vyčkávají, protože se jim to zkrátka vyplatí.

Takový vývoj připomíná známou otázku s vejcem a slepicí: společnosti tvrdošíjně šetří a čekají, až se ekonomika rozhýbe, k tomu ale jen tak nedojde, nezačnou-li velké firmy utrácet. Schopnost politiků ekonomiku stimulovat se tak ukazuje jako značně omezená. Fed udržuje sazby takřka na nule již téměř dva roky a umožňuje tak korporacím emitovat balíky bondů, jejichž výnosy se pohybují okolo jednoho procenta, i níže. Ty ale hozenou rukavici neposílají dál v podobě investic a tvorby pracovních míst. Nízké sazby tak v konečném důsledku zapůsobily zatím spíše negativně v podobě snižování hodnoty úspor domácností. „Společnosti mají prospěch z půjčování a zadržování hotovosti, na ekonomiku to ale zatím pozitivně nijak nedolehlo,“ přitakává ekonomka Credit Suisse v New Yorku Dana Saporta.

Společnosti aktuálně zadržují celkem 1,6 bilionu dolarů v hotovosti, tedy mírně přes 6 % jejich celkové hodnoty aktiv. V prvním čtvrtletí letošního roku činil poměr 6,2 %, nejvýše od roku 1964, kdy byl o dvě desetinky výše. Kdy se ale firmy rozhodnou tyto peníze reálně utrácet, tj. konkrétněji řečeno, kdy začnou opět přijímat nové zaměstnance, je aktuálně tou hlavní otázkou v době mírného oživování za stagnujících, či dokonce stále se zhoršujících, podmínek na trhu práce (na tom americkém je aktuálně téměř 15 milionů oficiálně hlášených nezaměstnaných).

Investice do vybavení a softwaru vzrostly za první pololetí meziročně o pětinu, což je podle ekonomů stále nesrovnatelné s předkrizovou úrovní. Michael Gapen z Barclays Capital se domnívá, že tyto nové investice mohou firmám sloužit spíše ke zefektivnění výroby a dalšímu krácení pracovních míst, navíc investice do rozšiřování kapacit stále stagnují. Zatím se firmy snad obávají druhé recese nebo příliš pomalého růstu, který neučiní z žádné potenciální investice dostatečně výhodnou. Až se ovšem vrcholní manažeři rozhodnou uvolnit svému podnikání otěže, jimi řízené korporace budou silné, dobře kapitalizované a připravené na energický nástup na trhy.

Levné peníze mohou mít namísto tvorby pracovních pozic další důsledky, s nimiž tvůrci politik nepočítali. Některé firmy využívají hotovost nabytou na dluhopisových trzích k tomu, aby si takzvaně daly do pořádku vlastní finance. Microsoft uvedl, že hotovost směruje na zpětný odkup svých akcií a jiné společnosti jí financují své dlouhodobé závazky nebo akviziční činnost. To vše může přinést prospěch akcionářům a zredukovat dlouhodobé firemní náklady, viditelný vliv na snižování nezaměstnanosti a podporu ekonomického růstu však aby pohledal.

V případě společnosti Microsoft, která si zářijovou emisí dluhopisů přišla na 4,75 miliardy dolarů při sazbě 0,875 procenta, může jít mimo jiné o snahu daňové optimalizace, domnívá se analytik Moody’s specializující se na Microsoft, Richard J. Lane. Kdyby Microsoft skutečně potřebovala hotovost, mohla si ji vytáhnout z jednoho ze svých zahraničních provozů, ale „půjčení nových peněz na dluhovém trhu je nyní levnější, než si převést své vlastní prostředky ze zámoří,“ argumentuje Lane. Podobnou strategii potvrzuje i společnost DuPont Company, která ve zprávě uvedla: „Současné prostředí nízkých sazeb nabízí skvělou příležitost k refinancování našich dlouhodobých závazků za výhodnějších cen“.

Podle dat společnosti Dealogic si americké společnosti půjčily od začátku roku již 488 miliard dolarů, o 7 procent více než za celý loňský rok, a jsou tak na cestě k překročení rekordu z roku 2007 ve výši 589 mld. USD.


(Zdroj: NYT)


Váš názor
  • Microsoft a dividendy
    04.10.2010 23:37

    Nezapomínjete, že kdyby chtěl použít peníze v zahraničních pobočkách na dvidendy, musel by hotovost nejříve stáhnout do USA. Tam by musel platit daň z příjmu. I když by využil zápočtu daně odvedené v zahraničí, stejně by měl z jeho phledu zbytečné daňové náklady. Tak to raději řeší touto cestou. Vůbec se mu nedivím.
    Jan Dvořák
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m