Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Světová banka kvůli přílivu

Světová banka kvůli přílivu "horkých" peněz ve sporu s MMF

07.10.2010 8:22
Autor: ČTK

(ČTK) - Světová banka se kvůli postoji k přílivu spekulativních investic do mladých tržních ekonomik dostala do sporu s Mezinárodním měnovým fondem. Šéf Světové banky Robert Zoellick dnes doporučil rozvíjejícím se zemím, aby zvažovaly možnosti, jak bránit přílivu "horkých" peněz, které vedou k růstu kurzů jejich měn a ke vzniku cenových "bublin". Vysoký představitel MMF však takové zásahy označil za "nežádoucí".

Protikladné názory činitelů předních světových finančních institucí se objevují ve dnech, kdy roste napětí mezi mladými a rozvinutými ekonomikami o směnné kurzy a začíná se mluvit až o "měnové válce". Očekává se, že tento problém bude jedním z nejdiskutovanějších témat nadcházejícího víkendového zasedání MMF a SB včetně páteční schůzky nejvyšších finančních představitelů skupiny G7.

Vyspělé země v čele se Spojenými státy se bojí, že snahy velkých rozvojových ekonomik v čele s Čínou udržovat nízké kurzy jejich měn ohrozí slabé oživení západní ekonomiky a zvýší globální nerovnováhy. Vládní činitelé rozvíjejících se zemí naopak namítají, že rekordně nízké úrokové sazby, jimiž bohaté země podporuj své ekonomiky, vedou k rozsáhlému přílivu krátkodobých investic na mladé trhy s vyššími úroky, což tlačí vzhůru kurzy jejich měn a vede k přehnanému růstu cen akcií, nemovitostí a dalších aktiv.

Šéf SB Zoellick podle japonského listu Nikkei prohlásil, že rozvojové země by měly zvažovat různá opatření na kontrolu přílivu krátkodobých investic. Náměstek výkonného ředitele MMF Naojuki Šinohara však agentuře Reuters sdělil, že přesouvání peněz do ekonomik se silným růstem je jen přirozené a politici by tomu neměli bránit v rozvojových ani vyspělých zemích. V této souvislosti kritizoval i snahu Japonska zastavit růst své měny intervencemi, k nimž Tokio přikročilo v polovině minulého týdne poprvé po šesti letech. Krok Japonska se setkal s nevolí v USA i Evropské unii.

"Pokud dochází k občasným prudším pohybům na trhu, nelze intervenci vyloučit. Je ale zcela nežádoucí, aby nějaká země systematicky intervenovala ve prospěch udržení měny na určité úrovni," řekl Šinohara, který dříve působil v japonské vládě jako "pan Jen", který se stará o kurz domácí měny.

Zoellick si naopak dal pozor, aby Japonsko a další země, které se snaží oslabit své měny, nijak nesoudil. "Neschvaluji to, ale ani nekritizuji," řekl šéf SB.

Šéf MMF Dominique Strausss-Kahn a americký ministr financí Timothy Geithner ve středu varovali před měnovou válkou v podobě konkurenčních devalvací, která může ohrozit celou světovou ekonomiku. Strauss-Kahn řekl, že využívání směnných kurzů k podpoře domácího ekonomického růstu ohrozí globální ekonomické oživení.

Před měnovou válkou varoval minulý týden jako první brazilský ministr financí Guido Mantega. Brazílie přitom krátce poté zakročila proti přílivu krátkodobých investic a růstu směnného kurzu svého reálu zdvojnásobením daně na zahraniční nákupy domácích dluhopisů. Podobné kroky plánuje Jižní Korea. Čína je kvůli podhodnocené domácí měně kritizována již dlouho zejména Washingtonem a tento týden ji k posílení domácí měny vyzvala i Evropská unie.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m