Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Škola investora: Fundamentální analýza

Škola investora: Fundamentální analýza

15.11.2010 11:01
Autor: Redakce, Patria.cz

V minulém článku v rámci školy investora jsme se věnovali technické analýze, která představuje jeden ze základních rozhodovacích pilířů při investičním rozhodování. Její těžiště leží ve studiu grafů, mapujících pohyby cen a zobchodovaných objemů. Dnes se naopak budeme věnovat kategorii, kterou cenový pohyb finančních aktiv zajímá jen velmi okrajově – fundamentální analýze.

Na úvod opět trochu definiční teorie. Fundamentální analýza je proces, zabývající se rozborem finančních výkazů společnosti, jejího managementu, konkurenčních výhod, konkurence a tržního prostředí. Analýza jako taková je prováděna na základě současných a historických dat, jejím cílem je však poskytnout výhled. Motivy pro fundamentální analýzu mohou být různé: a) ocenění akcií dané firmy a vyslovení názoru na budoucí vývoj, b) osvěžení obchodního plánu firmy a výhledu hospodaření společnosti, c) zhodnocení efektivity managementu a jeho přínosu pro hodnotu firmy či d) ohodnocení kreditního rizika.

Fundamentální analýza je používána různými typy portfoliových investorů:

Buy and Hold (koupit a držet). Investoři tohoto typu věří, že nalezení správné firmy se stabilním a ziskovým obchodním modelem napomůže růstu hodnoty jejich aktiv tak, jak roste hodnota takovéto firmy. Fundamentální analýza jim pomáhá takové firmy identifikovat a snižuje tak pravděpodobnost fatální chyby v investičním rozhodování.

Kontrariánští investoři. Jde o investory, kteří „jdou proti proudu“ a snaží se své prostředky investovat v rozporu s obecným přesvědčením. Fundamentální analýza jim umožňuje vytvořit si vlastní názor na hodnotu určité společnosti, bez ohledu na převládající názor trhu.

Hodnotoví investoři. Obvykle omezují své investice a pozornost na podhodnocené společnosti ve víře, že „z příkopu se již níže spadnout nedá“. Analýza firmy z pohledu fundamentu jim takové příležitosti umožňuje identifikovat.

Analýza samotná má dva způsoby, jak může být prováděna – odshora dolů (top-down) či odspoda nahorů (bottom-up). V prvním případě investor začíná nejprve zkoumat globální ekonomické prostředí, národní i mezinárodní makroekonomické indikátory (HDP, ekonomický růst), inflaci, směnné kurzy, úrokové míry, produktivitu a ceny energií. V další fázi zužuje své zkoumání na regionální či sektorovou úroveň tržeb, cenovou hladinu, lokální a zahraniční konkurenci či bariéry pro vstup a výstup z daného odvětví. Až v poslední fázi tohoto typu fundamentální analýzy se snaží vyhledat vhodně oceněné adepty na zařazení do portfolia. Naopak druhý postup – „bottom-up“ – nejdříve začíná zkoumat konkrétní firmu, bez ohledu na průmyslové odvětví či geografický region.

Jak však taková fundamentální analýza vypadá a jaké jsou jednotlivé kroky? První a zcela zásadním krokem je zkoumání finančních výkazů společnosti za použití standardních poměrových ukazatelů. Analytik se musí dívat na vyplacené dividendy, provozní cash-flow, nově vydané akcie a finanční resp. refinanční potřeby firmy. Dalším krokem je sestavení valuačního modelu, nejčastěji používaná metoda je metoda diskontovaného cash-flow. Ta počítá současnou hodnotu budoucích a) dividend vyplacených investorovi, b) zisků společnosti a c) peněžních toků firmy. Výsledkem je v případě akciových společností tak zvaná cílová cena akcie, která indikuje, kde by se cena akcie „měla pohybovat“ na základě v současnosti známých údajů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university