Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ: Se Sokolovskou uhelnou se na dodávkách chceme domluvit, obracíme se na ÚOHS

ČEZ: Se Sokolovskou uhelnou se na dodávkách chceme domluvit, obracíme se na ÚOHS

22.03.2011 17:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Tuzemská energetika ČEZ oslovila Sokolovskou uhelnou s opětovnou nabídkou nalezení smírného řešení problematiky dodávek uhlí. „ČEZ vnímá obtíže společnosti Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s., způsobené sesuvem zeminy, které jí komplikují plnění dlouhodobých smluv na dodávky uhlí a je v mezích daných povinností péče řádného hospodáře připravena vyjít svému dodavateli vstříc a pomoci mu řešit obtížnou situaci,“ uvedl ČEZ v oficiálním prohlášení.

ČEZ však v současnosti nemá právní oporu pro postup odchylný od platné smlouvy. Musí totiž respektovat požadavky kladené právním řádem na správu obchodní společnosti s péčí řádného hospodáře. ČEZ je tak nucen trvat na platnosti smlouvy, dokud nebude právně nezpochybnitelně prokázáno, že smlouvu nelze plnit z důvodu doložené objektivní nemožnosti plnění či že zde jsou jiné právem uznané důvody vyžadující modifikaci daného smluvního vztahu.

Sokolovská uhelná v polovině března uvedla, že hodlá podat na ČEZ stížnost kvůli cenám uhlí a to jak u ÚOHS tak i Evropské komise. ČEZ viní ze zneužití dominantního postavení při nákupu uhlí. Těžařům se nelíbí, že jim ČEZ za uhlí platí nižší ceny než konkurenčnímu Czech Coalu nebo Severočeským dolům. Sokolovská uhelná má s energetickým gigantem kontrakt platný do vyčerpání zásob v roce 2020. Smlouvu s pevným cenovým vzorcem na tak dlouhou dobu uzavřela na základě rozhodnutí ÚOHS, u něhož si před pěti lety na cenové požadavky ČEZ neúspěšně stěžovala.

ČEZ dnes v prohlášení uvedl, že ve snaze vzniklou situaci urychleně řešit požádal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže o posouzení skutečností ohledně smlouvy o dodávce uhlí se společností Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s. a zaslala mu informace dokládající, že k žádnému porušení zákona ze strany ČEZ nedošlo a nedochází. „Za loňský rok dodala Sokolovská uhelná ČEZ množství uhlí rámcově dle dlouhodobé kupní smlouvy v objemu zhruba 2 mil. tun. hnědého uhlí, které přednostně spaluje teplárna Tisová. Zájmem ČEZ bylo a je dosáhnout oboustranně přijatelného řešení dodávek dle platné dlouhodobé kupní smlouvy,“ uvedla energetika v dnešní prohlášení.

Šéf Sokolovské uhelné Štěpánek v březnu uvedl, že když firma kontakt s ČEZem uzavírala, ČEZ ji ujišťoval, že obdobný kontrakt uzavře i s konkurenčním Czech Coalem. To se ale podle Štěpánka nestalo. ČEZ dnešním krokem potvrdil svá dřívější slova, že smlouvu se Sokolovskou uhelnou měnit nelze a ke sporu by se měla vyjádřit "nezávislá právní autorita, přednostně soud".


V březnu promluvil do médií také šéf Czech Coal Pavlas, dalšího z externích dodavatelů uhlí pro ČEZ, který uvedl, že pokud zohledníme vývoj cen komodit a vývoj kurzu koruny, cena dodávek za gigajoule by se měla pohybovat kolem 70 korun. Stávající cena přitom leží nad 30 korunami za gigajoule. Dlouhodobé dojednané kontrakty vyprší Czech Coal s koncem roku 2012. „S ohledem na fakt, že zásoby hnědého uhlí se ztenčují, rostou těžební náklady a nejistota panuje ohledně těžebních limitů, se domníváme, že ceny za naše dodávky by měly být podstatně vyšší než ty, které dostáváme nyní,“ uvedl Pavlas. ČEZ od společnosti Czech Coal dle Bloomberg odebírá zhruba čtvrtinu ročních odběrů uhlí, pro Czech Coal zase ČEZ představuje odbyt zhruba poloviny produkce. Mluvčí Czech Coal Benešová pro Patria.cz upřesnila, že z dolu Vršany jde o roční produkci na úrovni zhruba 6,8 milionu tun uhlí (celkově zhruba 8,5 mil. tun uhlí).

ČEZ získává mezi 60 a 70 procent uhlí z dolů své vlastní skupiny.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data