Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Solární producenti lákají rekordní objem short sellerů. Spálí se, nebo sázka vyjde?

Solární producenti lákají rekordní objem short sellerů. Spálí se, nebo sázka vyjde?

20.06.2011 17:56
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Akcie globálních lídrů výroby solárních panelů přitáhly masívní vlnu spekulací na jejich budoucí pokles. Až čas ukáže, zda je sázka na propad odvětví kvůli rostoucí čínské výrobě a klesající poptávce v Evropě investiční tutovkou, nebo prodejci na krátko spláčou nad chybným terčem.

Globální jednička ve výrobě solárních panelů, „americká“ First Solar, se dle Data Explorers stala dosud nevídaným terčem short sellingu, když v květnu plných 23 procent jejích vydaných akcií bylo prodáno takzvaně nakrátko, tedy spekulativně s cílem pozdějšího levnějšího nákupu titulu. Číslo je však stále slabé proti plným 54 procentům spekulace na akciích klíčového německého producenta Q-Cells. Důvod? Rostoucí levná produkce v Číně proti propadu poptávky ze strany evropských projektů následkem omezování solární podpory ze strany vlád. Zejména solární producenti z Německa a Itálie se stali terčem short sellingu, který seslal od počátku aktuálního čtvrtletí 37členný index Bloomberg Global Leaders Solar již o 22 procent níže. Ukazatel P/E ratio indexu klesl na 15 procent z 19 procent k poslednímu březnu. Přímou reakci na vývoj na akciovém trhu First Solar ani Q-Cells pro Bloomberg neposkytly.

„Akcie vypadají na první pohled levně. Rok 2011 a zejména 2012 ale bude doslova nabitý řadou ohrožujících výzev, masívních a svojí silou drtivých,“ míní Shawn Kravetz, CEO Esplanade Capital. Ta je bostonským hedgeovým fondem, který zaujal strategii nákupu čínských solárních producentů a shortování výrobců v Evropě. Kravetz poznamenal, že jeho kolegové, kteří v sektoru investovali před několika lety, jej nazývají turbulentním pro jeho vysokou volatilitu. Ta je u 60denní periody v případě zmíněného Bloomberg indexu na úrovni 24 %, zhruba na dvojnásobku indexu S&P 500.

K největším propadlíkům v sektoru patří s -56 % ve čtvrtletí Evergreen Solar, na němž je shortováno pouze 15 % akcií, ukazují Data Explorers. Do desítky terčů krátkých prodejců ale v rozporu s přesvědčením Kravetze patří i čtyři čínští producenti - LDK Solar Co., Yingli Green Energy Holding Co., Suntech Power Holdings Co. a Trina Solar Ltd.

Akcie „solárníků“ v Itálii a Německu reagovaly především na okleštění podpory solárních projektů ze strany tamních vlád. Na druhé straně především čínské JA Solar Holdings a Suntech, dva největší globální hráči podle kapacity, vedou expanzi v odvětví s letošním nárůstem o dalších očekávaných 9,5 GWh na celkových zhruba 41,5 GWh. Gordon Johnson, analytik Axiom Capital Management v Londýně, která předpověděla rok 2011 jako rok armageddonu pro trh se solárními panely, očekává propad akcií v sektoru o dalších 50 procent. „Neskončí to pěkně a neskončí to hned tak,“ říká lakonicky k současnému a očekávanému vývoji Johnson. Podle New Energy Finance výrobci solárních článků letos snížily své ceny již o více než pětinu a nutí je podobným krokem následovat výrobce samotných panelů.

Jak je na trhu přirozené, ne všichni uvažují jedním směrem. Podle analytika sektoru v hongkongské CLSA Charlese Yontse právě silný pokles ceny odvrátí další pokles poptávky, když ve slunečných oblastech Kalifornie či Turecka a dalších zemí náklady solární energie vyrovnávají náklady dodávek ze sítě. Yonts doporučuje například akcie Trina Solar či Trony Solar Holding a říká, že ceny akcií propadly natolik, že návratnost je nyní atraktivní.

Stranou úvah ale vedle střetu nabídky a poptávky nesmí zůstat ani otázka spolehlivosti a efektivnosti, akcentovaná šéfy tradičních energetik včetně šéfa tuzemského ČEZu Romana a zdůrazňovaná také některými známými investory. Takto například na přelomu května a června „přispěl“ k propadu akcií v sektoru Jim Chanos svým doporučením, ať se investoři připojí k short sellerům na First Solar, ale také třeba na Vestas Wind Systems, což je největší výrobce větrných turbín. „Vítr ani solární energie nejsou schopny ani být kapacitně dostatečným zdrojem energie, ani ji zajistit ekonomicky (nákladově) výhodně. Vítr je o polovinu nákladnější, než plyn, solární zdroje čtyřikrát,“ uvedl Chanos a řekl, že jeho fond se také zaměřuje na short selling.

„Zastánci zejména solární energie stále opakují, že vytváří pracovní místa. Bohužel nikoli místa tvořící přidanou hodnotu. Také efekty na životní prostředí jsou pochybné,“ nechal se slyšet Chanos. „Rostoucí kapacita a snižování nákladů v odvětví bude pokračovat tak dlouho, až to nebude výhodné zhola pro nikoho. Jen se podívejte na poslední finanční výkazy First Solar. Klesající marže, negativní cash flow, klesající zisky a to přesto, že jsou takřka nezdaněny,“ rýpl si Chanos do „americké“ firmy se sídlem v Malajsii.

Již v analýze vydané v listopadu roku 2010 Axiom odhadl, že dodavatelé solárních panelů si letos budou moci účtovat ceny kolem 1,10 USD za jeden watt výkonu, meziročně o bezmála 40 procent méně proti ceně roku 2010 kolem 1,80 USD za watt. To podle Johnsona tvrdě dopadne do ziskovosti celého odvětví solárních výrobců, od „americké“ First Solar po šanghajskou JA Solar Holdings, která loni od čínských bank získala úvěrovou linku v rozsahu 4,4 miliardy dolarů na svoji expanzi. V roce 2012 podle Johnsona poměr výroby k poptávce může dosáhnout zhruba 3,5násobek, výrobní kapacity k poptávce 6tinásobek.

(Zdroj: Bloomberg, Forbes, Axiom, JA Solar)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university