Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Standard&Poor’s varuje Spojené státy: Nedohoda na dluhovém limitu znamená sražení ratingu na „D“

Standard&Poor’s varuje Spojené státy: Nedohoda na dluhovém limitu znamená sražení ratingu na „D“

30.06.2011 8:43, aktualizováno: 30.6. 9:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ratingová agentura Standard & Poor’s varovala Spojené státy, že pokud zákonodárci nedojdou k dohodě na navýšení dluhového limitu země, povede to k chápání selhání dluhu a snížení ratingu země v podstatě napříč spektrem z prestižního stupně „AAA“ až na hodnocení „D“. Jedním dechem však dodává, že je přesvědčena, že věci do takové fáze nedojdou. Moody’s nedávno uvedla, že by reagovala snížení ratingu na „Aa“ či v rámci tří stupňů pod nejvyšším hodnocením.

„Věříme, že dluhový limit bude navýšen a vláda se tak nedostane do pozice bankrotu,“ uvedl za S&P John Chambers s tím, že jinak rating „AAA“ nepřipadá v úvahu.

Euro k americkému dolaru se v rámci nočního a časného ranního obchodování přesunulo až na úroveň 1,4513 USD/EUR, což je hnáno především schválením úspor v Řecku. I tento faktor pak mohl k vývoj na eurodolaru přispět. Aktuálně měnový pár obchoduje na dosah úrovně 1,45.

Do jednání o rozpočtu mezi republikány a demokraty se zapojil i prezident Barack Obama. Zatímco republikánské křídlo požaduje výměnou za svůj souhlas s navýšením dluhového limitu z aktuálních 14,3 bilionu dolarů příslib výrazných škrtů, demokraté vidí řešení ve zvyšování daní. Vyšší daně ale republikáni kategoricky odmítají. Podle ministra financí Timothy Geithnera zůstane federální pokladna bez zvýšení legislativního stropu pro zadlužování bez prostředků již 2. srpna.

Rating závazků americké vlády je podle Moody’s zcela závislý na jakémkoli politickém kroku, přičemž neúspěch dohody by mohl ohrozit i hodnocení jednotlivých států a místních vlád. Agentura zároveň minulý týden varovala Spojené státy, že v případě ztráty nejvyššího ratingu spojené s i jen krátkodobou neschopností včasného plnění závazků, nemusí být tak jednoduché na prestižní stupeň „AAA“ znovu dosáhnout. „Default, za nímž by stál limit zadlužování a politické uspořádání, by byl známkou, že k tomu může dojít opakovaně. Takové riziko asi není slučitelné se známkou Aaa,“ uvedl za Moody’s Steven Hess.

Všechny tři světové ratingové agentury tak daly USA najevo, že neúspěch rozpočtových jednání by měl pro úvěrové hodnocení země neblahé důsledky. Fitch nejen pohrozila dočasným snížením úvěrového hodnocení USA na úroveň „technické platební neschopnosti“, dodala navíc, že po obnovení platební schopnosti se hodnocení úvěrové spolehlivosti největší světové ekonomiky již pravděpodobně nevrátí na nejvyšší stupeň.

Moody’s pro případ krátkodobé platební neschopnosti USA podmiňuje možnost zpětného získání známky „Aaa“ dvěma hlavními body: „Za prvé, USA by musely dosáhnout shody ohledně řešení dluhového vývoje, a za druhé, bylo by třeba ze strany institucionálního rámce zajistit, aby se to nikdy neopakovalo“. „Takové podmínky nelze splnit přes noc,“ varuje Hess. Navzdory množícím se varováním, a to i ze strany prezidenta Obamy a šéfa pokladny Geithnera, jsou však trhy přesvědčeny, že se obě politické strany nakonec dohodnou, byť pravděpodobně až na poslední chvíli.

(Zdroj: Bloomberg, Moody's, S&P, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data