Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Centrální banky začínají prohledávat své muniční sklady. S čím přijdou?

Centrální banky začínají prohledávat své muniční sklady. S čím přijdou?

21.09.2011 18:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Před pár týdny centrální banky tiše připravovaly strategii exitu ze své nekonvenční monetární akomodace. Pak globální ekonomika zpomalila, na čas ale inflace zůstala vysoko, takže Fed ani ECB nemohly zvažovat další uvolňování. Trhy to chápaly a přišel jejich kolaps. Nyní se však objevují určité známky, že inflace klesá; centrální banky tak opět zkoumají, jak vypadá jejich muniční sklad. Zvažovat mohou tři typy kroků:

1. Konvenční injekci likvidity, která patří do tradičních nástrojů, které jsou banky ochotny v případě nutnosti rychle použít. Příkladem je krok ECB, která poskytuje bankám dolarovou likviditu za pomoci swapových linek od Fedu. Do této kategorie patří i krok švýcarské národní banky. Strop kurzu franku neznamená nic jiného, než nesterilizovanou intervenci na trhu, která dodá švýcarskému trhu likviditu.

2. Konvenční nekonvenční uvolňování, které znamená nákup vládních dluhopisů a dalších aktiv a explicitně stanovenou strategii ohledně sazeb. Výsledkem zasedání FOMC naplánovaného na 20. a 21. září bude pravděpodobně podobný krok. „Operace Twist“ by prodloužila duraci dluhopisového portfolia Fedu a snížila by výnosy dluhopisů. To by podpořilo investory v nákupech rizikovějších aktiv - akcií i korporátních dluhopisů. Efekt by byl podobný jako při QE2, nešlo by ale o přímý nárůst monetární báze a tento krok by tedy nemusel být pro některé tak nepřijatelný.

Účinek by byl jen mírný a pravděpodobně se již odrazil ve výnosech dluhopisů. Fed se tak může také pokusit ještě více trhy přesvědčit, že bude sazby držet u nuly dlouhou dobu, například dokud nezaměstnanost neklesne pod 7,5 % s podmínkou, že inflace nepřekročí 3 %, jak navrhuje Charles Evans z Chicago Fed. To by ale pravděpodobně bylo příliš radikální, protože hovory o 3% inflaci by mohly zvýšit inflační očekávání.

Do této kategorie zřejmě patří i současné nákupy dluhopisů ze strany ECB. Jde o vhodné kroky v případě, pokud se inflace drží v požadované výši. Mnohé studie ukazují, že efekt QE je podobný jako snižování sazeb. A to by, nebýt nulové hranice sazeb, v současné situaci probíhalo, protože v globální ekonomice není dostatečná poptávka. Nejdůležitějším problémem je to, že tato politika může spustit růst cen komodit, i když centrální bankéři uvedenou možnost popírají.

3. Nekonvenční nekonvenční uvolňování, které je pro mnoho centrálních bankéřů těžko stravitelné. Jde o kroky, u kterých se prolíná monetární a fiskální politika, jako například přímé financování vládních výdajů centrální bankou bez existence vládních dluhopisů. Doposud leží na okraji debaty a nemají podporu mezi politiky ani centrálními bankéři. Výjimku představuje Adam Posen, který navrhuje vytvoření státní banky, která by byla financována přímo z Bank of England.

Fed a BoE by se pravděpodobně rozhodly pro kategorii 2, ale ne pro tu třetí. ECB tak napůl pro druhou, ale tvrdě by odmítla třetí. Pokud se ale vrátí recese, zvýší se počet těch, kteří o ní budou debatovat.

(Zdroj: Blog Gavyna Daviese)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - CPI, y/y
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba