Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Wyplosz: Zadlužování je rysem demokracií, Evropa, USA i Japonsko musí jednat

Wyplosz: Zadlužování je rysem demokracií, Evropa, USA i Japonsko musí jednat

21.09.2011 14:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Není pochyb o tom, že u mnohých rozvinutých zemí došlo k příliš vysokému nárůstu dluhu. A co je horší, v následujících desetiletích bude dluh kvůli stárnoucí populaci dále růst, což finanční trhy ještě plně nevnímají. Spojené státy, Japonsko a mnohé země eurozóny v minulosti svou zadluženost zvyšovaly v dobrých i zlých časech. V jádru tohoto vývoje se nachází externalita mezi těmi, ke kterým veřejné výdaje tečou na straně jedné, a daňovými poplatníky na straně druhé. Ti první totiž nenesou plnou tíhu dané politiky a tak obvykle žádají více, než kdyby tomu tak bylo. Stejně tak platí, že voliči by se nejraději těšili všem přínosům veřejných výdajů, rádi by ale, aby za ně platili jiní – ať již ze současné, či z budoucích generací. Výsledkem jsou nadměrné deficity.

Popsaný jev představuje obecný rys demokracií, jeho síla však závisí na charakteristice jednotlivých zemí. Studie ukazují, že tato síla roste s množstvím těch, kteří jsou u moci a mají přístup k penězům. Problém zhoršují i rozdíly etnického, jazykového a náboženského rázu. Existují řešení dvojího typu, první se zaměřuje na výstupy – jde o limity zadlužení či deficitů a různá fiskální pravidla. Vedle toho funguje procedurální přístup, který se zaměřuje na proces rozhodování o výdajích. Žádný zázračný lék však neexistuje, v Evropě bude muset fiskální konsolidace spočívat zejména ve výdajových škrtech. V USA, kde zčásti představují problém i nedostatečné rozpočtové příjmy, musí konsolidace zahrnovat i jejich zvýšení.

Nepružný americký systém by měl teoreticky ztěžovat nápravu fiskálních nerovnováh. Pokud ale hrozí, že by tyto nerovnováhy začaly negativně ovlivňovat ekonomiku, voliči obvykle podpoří tu stranu, která se na ně zaměřuje. Výzvou jsou nyní zejména programy sociálního zabezpečení. Je pravděpodobné, že americký politický systém bude v následujících deseti letech schopen dosáhnout stabilizace poměru dluhu k HDP. Po roce 2021 se ale dá čekat další zhoršení kvůli demografickému vývoji. Fiskální výzvy tedy nezmizí.

V Evropě zhoršila zadlužení stárnoucí populace a finanční krize. Pokud nepřijde rozhodné řešení, veřejný dluh dosáhne v roce 2035 128 % HDP, v některých zemích bude mnohem vyšší. Evropa vedle výše zmíněné externality trpí i její mezistátní verzí, kdy některé země čekají podporu od ostatních. Pokud si jednotlivé země chtějí ponechat fiskální suverenitu, řešení musí přijít na národní úrovni. To by pak hodnotila Evropská komise, ECB by nepřijímala jako kolaterál dluhopisy zemí, které poruší dohodnutá pravidla.

Největší výzvu pravděpodobně představuje Japonsko, které má nejvyšší poměr dluhu k HDP a prošlo dvěma desetiletími stagnace hospodářství. Situace je tam přitom taková, že vládní výdaje jsou velmi omezené s výjimkou jediné oblasti - sociálních výhod. Doslova každá další část vládního sektoru trpí nedostatkem peněz jen kvůli tomu, aby byly zdroje pro nedostatečně financovanou sociální oblast. Uvedená externalita totiž v Japonsku dosáhla extrémních rozměrů, a pokud se nezmění volební systém, problém bude přetrvávat. Japonsko je schopné financovat deficity jen díky vysokým čistým úsporám soukromého sektoru, které jsou odrazem deflačního prostředí, v němž domácnosti ani firmy nejsou ochotny investovat.

Náprava nemůže v případě Japonska spočívat jen ve změně volebního systému a omezování výdajů či zvyšování daní. Nejlepším způsobem snížení poměru dluhu k HDP je růst jmenovatele. To znamená zvyšování produktivity a ukončení deflace – zavedení daňových reforem, které podpoří zaměstnanost, a podstupování rizika a zavedení cílení inflace ze strany Bank of Japan.

Uvedené je výtahem z „Public debt in the Eurozone, Japan, and the US“, autorem je Charles Wyplosz.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
  •  
    21.09.2011 16:40

    Nesouhlasím. Zadlužování je ukazatelem korupce a podílu mafie ve vedení státních útvarů.
    Homo
  • Zadlužování není žádným rysem demokracie!!
    21.09.2011 14:57

    Zadlužování je rysem demokracií - titulek hodný bulvárů typu Idnes nebo Super! Zadlužování NĚKTERÝCH demokratických státu / občanů je pouhý DŮSLEDEK, následek, zcela jiných příčin! A ty PŘÍČINY jsou rysem demokracie - tedy systému řízené státní kriminality buržoazní elitou. Je jím třeba politické angažmá největších zoufalců napojených na lobismus. Díky tomu VŠE co by pod rukou inteligentního ekonoma rostlo, absolutně stagnuje a vede ke zadlužování. Zadlužování je pouze jiná forma úkazu hospodářské kriminality bující ve vládě. Modely ziskově hospodařících systémů jsou všem známy....
    Izák
  • změna volební systému je nutná
    21.09.2011 14:56

    Řešením problémů demokracie typu 1 člověk= 1 hlas je přechod na volební právo jako v akciových společnostech, kdy každý volič by měl u voleb tolik hlasů, kolik na uplynulé volební období zaplatil státu na (přímých) daních. Tím by zmiňované externality byly do značné míry eliminovány. Bezesporu by došlo k posílení pozic střední třídy. Superbohatí totiž zpravidla daňově optimalizují a investují přes právnické osoby a právnické osoby u voleb nemají volební právo.
    Milan
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data