Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko prodlouží životnost stárnoucích jaderných reaktorů, včetně typu z Černobylu

Rusko prodlouží životnost stárnoucích jaderných reaktorů, včetně typu z Černobylu

22.09.2011 15:09
Autor: ČTK

Rusko se rozhodlo prodloužit životnost kontroverzní generace jaderných reaktorů, a to včetně typu, který v roce 1986 explodoval v Černobylu. S odvoláním na šéfa ruské jaderné agentury Rosatom Sergeje Kirijenka to dnes napsal list The Wall Street Journal. Mnozí experti Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) se sídlem ve Vídni jsou tím podle listu znepokojeni.

Kirijenko prohlásil, že Rusko podniklo kroky k rozšíření operační životnosti všech jaderných reaktorů z dob Sovětského svazu na 45 let. Mezi reaktory, jichž se to týká, je také jedenáct jednotek stejného typu jako havarovaný reaktor v Černobylu. U těchto zařízení měli sovětští jaderní vědci původně za to, že by měly být po 30 letech provozu vyřazeny.

Předsedkyně českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová ČTK potvrdila, že určité znepokojení MAAE může být namístě. "Tyto reaktory by nikde jinde než v Sovětském svazu povolení nedostaly ani v těch 80. letech, protože nemají dostatečné bezpečnostní rezervy," řekla Drábová. Rusové podle ní na sebe berou zodpovědnost, že elektrárny dokážou provozovat bezpečně.

Výroky šéfa Rosatomu řadí Rusko mezi země, které po březnové havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima zaujaly jednoznačné stanovisko v jaderné energetice beze změny pokračovat. Naproti tomu třeba Německo nebo Švýcarsko chtějí v příštích letech své jaderné reaktory zavřít, zatímco některé další země ustupují od svých plánů budovat nové reaktory a chtějí modernizovat ty, které už provozují.

Přestože Rosatom nyní staví reaktory, které jsou považovány za bezpečnější než ty z dob Sovětského svazu, rozhodnutí ruské agentury přidat 15 let k operačnímu životu nejstarších jaderných zařízení vyvolává u expertů na jadernou bezpečnost vrásky na čele. Mnoho jaderných vědců, kteří se v tomto týdnu sešli na výročním zasedání MAAE ve Vídni, vyjádřilo obavy z ruského kroku, napsal The Wall Street Journal.

Samotná MAAE jako orgán OSN pro dohled nad mezinárodní jadernou bezpečností odmítla ruské úmysly jakkoli komentovat s vysvětlením, že je to výhradně ruské rozhodnutí.

Čtyři z 11 reaktorů ze sovětských dob jsou rozmístěny necelých 100 kilometrů od Petrohradu, který má skoro pět milionů obyvatel. Další tři jsou poblíž Smolenska a čtyři jsou blízko Kursku, všechny v západním Rusku.

Kirijenko přitom ještě v červnu tvrdil, že Rusko se možná po katastrofě ve Fukušimě urychleně zbaví zastaralých jaderných reaktorů první generace, aby tak přispělo ke zvýšení bezpečnosti svých jaderných energetických kapacit. Moskva podle Kirijenka už provedla první etapu prověrek svých fungujících i nově budovaných jaderných elektráren. Cílem je zajištění "absolutní bezpečnosti provozu při jakýchkoli přírodních anomáliích".

Rusko zároveň ve středu na mezinárodním fóru zástupců zemí vyrábějících jaderné technologie vyzvalo k vytvoření nové generace jaderných reaktorů, které by do budoucna vyloučily havárie podobné nedávnému neštěstí ve Fukušimě. Podle tajemníka vlivné ruské Bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa by prý bylo vhodné, aby v tomto směru země produkující jaderné technologie spojily své úsilí.

Podle Patruševa někteří politici po neštěstí ve Fukušimě trvají na omezení jaderné energetiky, ale většina expertů je prý přesvědčena, že k jaderným elektrárnám neexistuje žádná reálná alternativa. Ruský premiér Vladimir Putin dal jasně najevo, že Rusko nehodlá svou jadernou politiku měnit.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university