Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Slovenský parlament nepodpořil vyšší pravomoci EFSF, vláda padla. Další hlasování ve čtvrtek?

Slovenský parlament nepodpořil vyšší pravomoci EFSF, vláda padla. Další hlasování ve čtvrtek?

12.10.2011 8:11, aktualizováno: 12.10. 11:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Slovensko jako jediná země eurozóny zatím neschválila navýšení pravomocí záchranného fondu EFSF. Kvůli odmítavému postoji parlamentu zároveň padla vláda premiérky Ivety Radičové, která hlasování spojila s vyslovením důvěry. Změny ve fungování fondu včera podle očekávání nepodpořili poslanci druhé nejsilnější vládní strany Svoboda a solidarita (SaS), jež odmítá pomoc silně zadluženým evropským státům. Euro po rozhodnutí slovenského parlamentu oslabilo až na 1,3584 USD/EUR, nyní je však zpět nad 1,36 USD/EUR.

Koalice čtyř stran pravého středu se kvůli rebelujícím liberálům Richarda Sulíka několik týdnů nedokázala dohodnout na podpoře dokumentu, jehož platnost si vyžaduje souhlas všech 17 zemí Evropské měnové unie. Jednání zkrachovala i včera dopoledne, kdy Radičová prosadila na schůzi kabinetu návrh spojit hlasování o fondu s vyslovením důvěry vládě.

Vládní návrh nakonec ve 150členné sněmovně podpořilo jen 55 poslanců, potřebných bylo 76 hlasů. Kromě poslanců SaS pro zvýšení pravomocí EFSF nehlasovalo i několik dalších koaličních poslanců. Vládu nepodpořila Svoboda a Solidarita, jedna ze čtyř stran koalice, které mají dohromady 79 hlasů. To rozhodlo o jejím pádu.

„Je to nepřiměřený nátlak, svým způsobem vydírání,“ uvedla včera ke spojení hlasování o EFSF s důvěrou vládě poslankyně SaS Jana Kiššová. „Je to škoda, ale respektujeme rozhodnutí premiérky. Podle mne nám to pravicoví voliči nezapomenou,“ znělo další prohlášení pro negativní výsledek hlasování z úst šéfa koaliční KDH Daniela Lipšice, podle kterého slovenská koalice padá na tvrdohlavosti několika jedinců.

Richard Sulík po hlasování řekl, že SaS zachránila evropským daňovým poplatníkům 350 miliard eur, které by byly vyplaceny na záchranu soukromých bank nakupujících řecké dluhopisy. "Mrzí mě, že naši koaliční partneři si tak dlouho neuvědomovali, že svůj principiální odmítavý postoj k eurovalu nezměníme,“ prohlásil Sulík, za kterým stáli ceremoniálně vyrovnaní poslanci za SaS.

Slovenský parlament by mohl o záchranném fondu eurozóny (EFSF) znovu hlasovat již ve čtvrtek, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na mluvčího uvedl mluvčí vládní strany SDKU, jedné ze stran vládní koalice. Předtím by se ale měla uskutečnit schůzka parlamentních stran.

Jednání s opozičním sociálnědemokratickým Směrem-SD někdejšího premiéra Roberta Fica se očekávají už dnes. Za trojici koaličních stran SDKU-DS, KDH a Most-Híd je povede lídr nejsilnější vládní strany SDKU-DS Mikuláš Dzurinda. Čtvrtá vládní strana Svoboda a solidarita (SaS) EFSF odmítá a v parlamentu ho nepodpořila ani za cenu pádu kabinetu premiérky Ivety Radičové. Mluvčí Směru-SD Ľubica Končalová ČTK řekla, že dopoledne zasedlo vedení strany. Další postup Směru-SD by mohl být znám později během dne.

Dokument v principu neodmítá opoziční Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica. Předseda opoziční strany Ten uvedl, že bude jednat o EFSF se stranami, které jeho změny nyní podporují v případě, že bude hlasování o EFSF a tím i hlasování o vyslovení důvěry vládě neúspěšné.

Strana Smer dříve uvedla, že záchranný fond v opakovaném hlasování podpoří výměnou za vypsaní předčasných voleb nebo rekonstrukci vlády. Fico před zahájením schůze sněmovny ale tvrdil, že do rekonstruované vlády jeho seskupení vstupovat nechce.

Další vývoj bude záviset také na prezidentovi Ivanu Gašparovičovi, jenž musí vládu podle ústavy odvolat. Ministři a premiérka ale zůstanou v úřadu až do jmenování nového kabinetu. Gašparovič je v současnosti na oficiální návštěvě asijských států.

Pro rozšíření efektivity EFSF se už vyslovilo 16 zemí – Belgie, Kypr, Estonsko, Finsko, Francie, Řecko, Irsko, Itálie, Lucembursko, Portugalsko, Slovinsko, Španělsko, Německo, Rakousko, Nizozemsko a naposled v pondělí večer Malta. Dohoda lídrů eurozóny z letošního léta vedle rozšíření pravomocí EFSF, který už zachraňoval Irsko a Porugalsko, počítá s navýšením kapacity fondu na 440 miliard eur (10,9 bilionu Kč). To si ale vyžaduje zvýšení garancí jednotlivými státy; pro Slovensko by to znamenalo navýšení záruk na 7,7 miliardy eur oproti dosud předpokládaným 4,4 miliardy eur. Peníze by Bratislava podobně jako další země vyplatila tehdy, pokud by zadlužená země odkázaná na pomoc od EFSF nedokázala fondu půjčku vrátit. Právě s navýšením objemu záruk nesouhlasila Sulíkova strana SaS. Liberálové od koaličních partnerů navíc neúspěšně požadovali závazek nepodpořit schválení nástupce stávajícího EFSF, což se očekává v roce 2013.

Vyslovení nedůvěry slovenské vládě automaticky neznamená vypsání předčasných voleb. Některé z parlamentních stran se mohou pokusit o vytvoření nové vlády s většinovou podporu ve sněmovně nebo ústavním zákonem schválit předčasné volby. Takový scénář se v zemi naposledy odehrál v roce 2006, kdy celé funkční období nevydržela v úřadu druhá vláda málo oblíbeného premiéra Mikuláše Dzurindy.

Radičová se stala první ženou v čele slovenské vlády. Někdejší neúspěšná kandidátka na post prezidenta a místopředsedkyně nejsilnější vládní formace SDKU-DS nastoupila před loňskými parlamentními volbami do pozice volebního lídra strany po té, co kvůli údajně nekalému financování SDKU-DS odstoupil z volební kandidátky její předseda Dzurinda. Vytvoření vlády ze čtyř stran pravého středu umožnil překvapivý volební úspěch dvou nových stran - SaS a Mostu-Híd. Koalice pod vedením Radičové tak navzdory poměrně těsné většině čtyř hlasů ve sněmovně dokázala vytlačit do opozice levicový Směr-SD, který jasně vyhrál loňské volby a ve sněmovně obsadil 62 křesel. Koalici ale už od jejího nástupu k moci provázely vnitřní rozpory, a to nejen při sestavování vládního programu, kdy se projevily třenice mezi liberály a křesťanskými demokraty.

(Zdroj: ČTK, SME, MediaFax, Reuters)


Váš názor
  • Machacek
    12.10.2011 13:53

    http://respekt.ihned.cz/audit-jana-machacka/c1-53187160-slovensko-euro-a-fundamentalismus
    bramborový knedlík
    • přečti si tohle
      12.10.2011 15:51

      http://janasimonova.blog.idnes.cz/c/215930/Nahled-na-budoucnost-EU-prizmatem-zkazy-SSSR.html
      Jesse
    • Re: Machacek
      12.10.2011 14:56

      tohle radičová prokoučovala, zbytečně, ke škodě pravicové vlády na slovensku - nám pravičákům v čechách je to líto, mmch. taky se tak podobně vyjádřil petr nečas. ale pokusil bych se vyhmátnout dva základní aspekty: - riziko vlády koalice, slepené jen pro tu vládu, vnitřně rozporné a se snahou jednotlivých straniček o dominanci stůj co stůj - viz česká véčka, - první vlaštovka odporu vůči válci francie-německo, za kterou mohou být další, které upozorní na to. že stávající podoba EU a jí provozovaná politika jsou cestou do pekel socialistického marasmu tzv.plánovitého řízení.
      keris
      • mno keris
        12.10.2011 15:56

        až na to, že my pravicoví voliči svou normální pravicovou stranu u moci nemáme už od roku 1948. Pokud někdo označí vládu Nečase za pravicovou, má smysl pro humor. Ale věc je vážnější - komunistu přebarvením na pravicového politika nepředěláš. prostě je to proti přírodě. Mozek, geneticky napumpovaný regulačními normami, nemůže myslet jinak než komunisticky. Proto taky tak lehce socialistická internacionála vládne v EU.
        Jesse
    • Re: Machacek
      12.10.2011 14:24

      smutne, jak se nekdo necha preprogramovat na uplneho pitomce.
      Azb
      • Azb
        12.10.2011 14:33

        Mácháčka jsem čítal v HN,má to v hlavě srovnané.A kromě toho,je to kytarista Garage http://www.youtube.com/watch?v=H-WUwMCFLes
        Velkamedvědice
        • Re: Azb
          12.10.2011 15:03

          si ho pamatuju jako tvora s jakous takous analytickou schopnosti, ale tady micha jabka s hruskama a rika, ze to jsou grepfruity.. asi by bylo fajn, kdyby se naplno venoval te hudbe..
          Azb
      • ano
        12.10.2011 14:29

        S Macháčkem jsem většinou souhlasil, z tohoto je mi na blití.
        tlustý hrabě
        • Re: ano
          12.10.2011 15:41

          Nepochopitelně ho zasáhl zkrat. Kdo si vyslechl (a chtěl vyslechnout) argumenty pana Sulíka, musel pochopit, že eurofanatici se hned tak nevzdají a začínají rozptylovat debatu do mnoha nesmyslných větví... což je klasické "utaháme osla na nesmyslné množství hovadin". Pan Sulík je možná v menšině, ale má pravdu. Sulík totiž myslí, Sulík je proto v očích eurofanatiků nebezpečný jedinec. Proto je taky takto označován. Myslící lidé mají ale jednu přednost - umí používat mozek místo omýlání kolektivistických hesel.
          Jesse
          • Jesse
            12.10.2011 15:51

            Tak to opravdu Sulík vymyslel perfektně.Absolutně zbytečně,bez jakéhokoliv přínosu rozmlátil pravicovou vládu. Zcela zadarmo předají opět politickou moc populistovi Ficovi.A slováci zaplatí volby navíc.Tak přemýšlím,když vidím jakou máš radost z ukončení vlády pravice a podané ruce Ficovi,na které politické části spektra jsi?o)
            Velkamedvědice
            • Re: Jesse
              12.10.2011 16:01

              Ani ne, nemám radost. Ale ruku na srdce. Kdyby byla Radičová opravdu pravicová politička, tak nebude postupovat tak naivně jako dosud. Pravicové politici na tiskovkách nefňukají. Pro mě je pravičák právě Sulík, protože nemlží a argumentuje v zájmu daňových poplatníků !! Měl by sis jeho argumenty vyslechnout. Smyslem pravicovosti je totiž "nebát se a nenechat se okrádat" pijavicemi, což je v kontextu volebních hrátek a střídání koryt významější, než kdo může docenit...
              Jesse
              • Jesse
                12.10.2011 16:26

                Slyšel jsem ho,i Mikloše.Jessi,ty řešíš úplně něco jiného.Chápu Tvůj odpor k EU,byrokratickému socialistickému inženýrství.Ovšem zcela Ti uniká,že se nehlasovalo o vstupu Slovenska do Unie.Tyhle správné připomínky si měl řešit když unie vznikala,ne teď.Teď se řeší míra ohrožení globálního finančního systému,ochota věc řešit společně,ne vznik EU.Mimochodem,slováci mohou řešit míru spravedlnosti velikosti přerozdělení,ne vlastní solidaritu.Ovšem,kdo se jich zastane,pokud se izoluji od rozhodnutí všech ostatních států Eu??Jedná se juen o zviditelnění,jako u pomlčkové války.Znovu.Euroval už minulosti schválili a do EU vstoupili na vlastní žádost.Zatím pořád více dostávají,než dávají,což také velkoryse přehlížíš.Dle Mikloše dochází stejně jen ke zvýšení nepřesahující původní plánovanou výšku!!Toho jsi slyšel??Kritizuješ EU.Souhlasím.Ovšem kdo poleze EU do zadku více Radičová nebo Fico??!!!!!Jasně,že Fico.Radičová byla v každém ohledu lepší.než tenhle populista,který ochotně podpoří vše,proti čemuž protestuješ......Takže vlastně protestuješ proti všemu.Trošku anarchista,ne??
                Velkamedvědice
                • Re: Jesse
                  12.10.2011 16:45

                  Z tvýho pohledu je mi to jasný, rozumím ti a tak trochu souhlasím. Fico je filcka, v tom se s tebou shodnu. Mno, já byl proti EU už od samého začátku, ale znáš to, co jsem asi tak mohl udělat víc, než jen protestovat. Mě se nikdo neptal na názor. Možná v kontextu toho mám už vypěstovaný názor a táhne se se mnou dál... No, budiž, souhlasím i s tvou verzí, využít eurovalu... ale pořád se tím nic nezmění. Zalepí se jedna díra, možná se úspěšně zrekapitalizují banky a Řecko se odvšiví. Myslíš si opravdu, že se pak na parketu EP v Bruselu začnou schvalovat jiné zákony? N E Z A Č N O U !! Přetížený vlak už nabral rychlost, nikdo ho nezastaví. Budou všichni včetně slováků stepovat na Titaniku o pět minut déle. Klidně se s tebou vsadím :-)))
                  Jesse
  •  
    12.10.2011 13:35

    Bohužel dnešní situace je výsledkem neuváženého zavedení EURA bez záchranných mechanizmů a každý, kdo do tohoto systému přistoupil, musel počítat i s touto alternativou. Bohužel většina politiků ho bralo jako modlo a vidělo pouze výhody, ale jak se říká, každá hůl má dva konce a nic není jenom růžové. Každý člen tohoto uskupení na sebe musí vzít svůj díl spoluzodpovědnosti pomoci jiným, i když se nad rozhazovačnou poltikou některých zemí otevírá kudla v kapse a rozumím slovenskému rozhořčení. Vstoupili do TOP klubu vyvolených, vaší politici pravidelně zasedají vedle lidí, kteří řídí Evropu a částečně i svět. To něco stojí a je očekáváno, že částečné náklady budete nést i vy, i když dnešní záruka je pro takto malou zemi přímo horentní. Stačí si zaspekulovat a připomenout, že v případě ČR by to možná bylo něco kolem 11 miliard €, tedy kolem 270 miliard korun, tedy více než čtvrtina státního rozpočtu a zadlužení skoro 10 % HDP. Tyto čísla berte jako přibližná, protože se mě nechce je hledat. Stále zde je omílané jedno jméno, ale proč zde nepadlo jméno premierky, protože ta hlavně může za rozpad pravicové vlády svým neústupným trváním na spojení hlasování o záchraném plánu a vládě. Kdyby to neudělala, měla dostatek času na zákulisní jednání a na tento nejhorší zcénář bylo vždy dostatek času a pokud by k rozpadu vlády přeci jenom došlo, pak by tato situace nedala Ficovi tolik výhod, jako včerejší hlasování. Stalo se a nemá cenu to již řešit. Ke schválení záchraného plánu stejně dojde, včerejší oddálení pak bylo zcela zbytečné a působí pouze v dimenzích siláckých gest některých politiků, ale bohužel bez pragmatického obsahu. Bohužel společná měna je ve vážné krizi a proto všichni musí zatnou zuby a ještě nějaký čas podporovat nezodpovědné země, protože jiná cesta dnes není. Nová se musí teprve připravit a to ještě nějaký čas potrvá.
    MERKUR1
    • Merkur
      12.10.2011 13:42

      Nazdárek.Jsem zvědav,jestli bude nějaká nová měna souviset ze zlatem.Osobně myslím,že svůj postoj Radičová demonstrovala už,když slováci neschválili půjčku Řecku.Teď pod tlakem EU chtěla symbolizovat solidaritu.Je to těžké hodnotit,co udělala.Zřejme z lidského hlediska rozpor v řešení krize považovala za na toli zásadní,že požadovala k takovému rozhodnutí jednomyslnost vlády.
      Velkamedvědice
      • Re: VM.
        12.10.2011 13:56

        Ahoj, rád Tě tu registruji. Já si myslím, že stávající koš měn politikům stačí a nebudou mít zájem něco nového vymýšlet, protože potřebují mít možnost tisknutí dalších a dalších papírků. Pokud by se začaly měny kótovat například na komodity, pak by o tento vynález z části přišli a nemohli by ho tak často opakovat. Ono i v dobách částečného zlatého standardu byl pro některé země velmi nevýhodný. Viz po druhé světové válce, kdy platil zlatý dolar a USA vyvážely inflaci do celého světa.
        MERKUR1
      • Re: Merkur
        12.10.2011 13:56

        Radičovou chápu..už několikrát řekla, jestli to nebude tak jak chci já, tak odejdu z vlády..Nejméně dvakrát jí to v parlamentu vyšlo , ale včera Bohužel ne..Některé ženy to tak děláme..Jestli mi s tím nepomůžeš nebo to nebude po mém, tak odejdu..Ale chlapům to nějak nedochází, že my říkáme něco a úplně něco jiného tím myslíme..Rozumím jí v tom, že ona nevěřila tomu, že by jí nepodpořili..Je to škoda pro Slovensko, ztratit tak inteligentní dámu, ale na druhou stranu , jak jsem to tam včera tak pozorovala, jí by to lidsky úplně vysálo a určitě by onemocněla..EU jí za tak krásné gesto dnes už určitě nabídli lepší zaměstnání..Škoda, že takhle hloupě si Slováci celým světem nechali nakouknout pod pokličku..Jestli je to, co jsem napsala blbý, tak prosím nereagujte, ať mě nerozbrečíte))
        ZUZKA
        • ...kdyz zena place - kuje pikle :)
          12.10.2011 14:34

          http://www.youtube.com/watch?v=abgnl6AhVVw
          paranoid android
  • to:VM
    12.10.2011 13:04

    Bankrot Řecka nepošle svět do žádný recese. Takovou moc Řecko nemá, to jen politici si potřebují obhájit své kroky. Opět demagogie.
    tk69
    • Re: to:VM
      12.10.2011 13:14

      Ty vůbec nechápeš,co píšu!!!!Demagog si Ty,tak se do mně přestaň navážet!!!Nikdy jsem nic takového nepsal.Umíš vůbec číst.Právě ,že jasně píšu,že je restruktualizace třeba co nejdřívea kontrolovanou!!!Řecko samo o sobě neznamená ekonomicky nic,to je logické.Jde o rošíření krize.
      Velkamedvědice
  • Jesse
    12.10.2011 13:00

    Tak na to rychle zapomeň.To není Norsko na ropě.Jen různé vývozní přirážky by je zlikvidovaly,pokud kokurence je nemá...
    Velkamedvědice
  • Tome
    12.10.2011 12:45

    Slovensko se do začlenění do EU chtělo zařadit už v roce 1993, ale povedlo se jim to až 2004...takž měli dlouhý čas na to, aby si dokázali v hlavě srovnat jaká jsou jejich práva, povinnosti a dobrozdání.
    ZUZKA
  • Morální Harazd
    12.10.2011 12:21

    plně Chápu Sulíka i Slováky...Držím palce a vím, že šlápli na hodně tenký led..... Merklová a Sarkozy sice chtějí Euroval jako těžký kamínek do domina a kdo si pamatuje zamrznutí bank. systému po Lehmanech -ví co to domino umí a že umí spálit i stabilní a zodpovědnou banku či podnik.... Ale zase donekonečna privatizovat hazardní zisky a socializovat ztráty - to taky nejde.... takže jen tak dál. Připravit se na vichřici a těm co hazardují či spekulují dát za vyučenou a zkrotit sílu peněz do funkčních obslužných služeb a "zcela"!! oddělit investiční a provozní bankovnictví.... Jen závěrem dodávám, že pokud to domino padne bez eurovalu, pak si všichni co to čtete své portfolio vynásobte 0,5 a držte si palce, že účty které někde máte jsou v těch pravých bankách.... pak bude teprve po boji....a doufám, že na tohle "systémové" řešení přistoupí bez řečí i Jesse..... Já jen tu doústku, aby si někdo pak nestěžoval, že nevěděl jaké to bude mít bez toho kamínku v dominu následky.... Takže principiálně jsem za Slováky a prakticky doufám, že Euroval- tzn. kamínek v dominu vznikne, protože 0,5 nenásobím rád.... a to jedu jen za svoje a poctivě vydělaný....
    TOM
    • Re: Morální Harazd
      12.10.2011 12:25

      To je trochu zvláštní schíza Tome,ne.Principiálně si proti,ale prakticky budeš rád,když navýšení projde...hm
      Velkamedvědice
      •  
        12.10.2011 12:39

        přesně tak... je to schýza.... vím o ní ale jde o to minimalizovat následky. tzn. jsem rád že už asi každý chápe, že je nutná změna a stavba se hroutí, ale na druhou stranu fixace nějakého patra aby se to nezhroutilo úplně celé i na nevinné je docela schůdná cesta. Tzn. Ano eurovalu a pak hned strhnout a nechat zaplatit ty co spekulovali s řeckými dluhopisy.... zdravé banky si pak díky Eurovalu budou moci půjčovat a nekrachnoub a špatné i se spekulanty padnou.... Riziko, že zcela funkční a zodpovědná banka půjčí jiné a ta jí druhý den ohlásí "houstone máme problém MAYDAy" a ta první pak padne je zcela a hodně reálné a bez Eurovalu kdy by si pujčila to nepřečká.... Tolik k té schýze....
        TOM
  •  
    12.10.2011 9:09

    A bude se hlasovat a "jednat" tak dlouho, dokud návrh nebude schválen. Je to ještě demokracie nebo již korupčení? Nějak mi uniká rozdíl.
    Achjo...
    •  
      12.10.2011 9:47

      Btw. schválení znamená, že každý z 327 milionu šťastných obyvatel eurozóny pošle bankám, ehm pardon Řecku na pomoc 1340 €. Není nakonec výhoda, že v naší vládě jsou ňoumové a díky nim nesplňujeme podmínky přijetí eura?
      Berounskej
    • Testosteronovy Sulik
      12.10.2011 9:30

      Sulík nemyslel hlavou ale niečim iným. Predsa je mu jasné, že Fico v ďalšom hlasovaní Euroval schváli. Takto len ukázal svoj postoj, ale vlastne nič nedosiahne. Maximálne nám potečú pomalšie peniaze kohútikov EU fondov.
      KOpan
      • Re: Testosteronovy Sulik
        12.10.2011 10:12

        buďte rádi , že máte Sulíka - takových normálních/rozhodných lidí v v aparátu EU by snad pohledal a nenašel - jsou tam samí zbabělci a slaboší neb neumí zatřepat s těmi co porušují snad vše co se dá
        kominík
      • Re: Testosteronovy Sulik
        12.10.2011 9:34

        Tebe už eurofanatici a kolektivisté taky zmanipulovali? Kdo ti nakecal, že záchrana nenažraných bank v D a Fr spočívá v "dobrovolném" odříkání obyvatelstva malých a chudých států? Beru na vědomí, že i na Slopvensku jsou vymatlanci, kteří lezou do zadku za pozlátka "těm nahoře" :-)
        Jesse
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m