Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč stop loss tak vzrušuje (nejen zdejší diskutéry)?

Proč stop loss tak vzrušuje (nejen zdejší diskutéry)?

25.10.2011 13:05
Autor: Anonymní Investor, ???

Původně jsem se k tomu nechtěl vyjadřovat, nicméně fakt, že minulá Glosa s názvem Pot a slzy … patří k nejvíce diskutovaným článkům na tomto serveru za poslední dobu, změnil tento můj názor. Prostě mi přišla škoda poslat v tuhle chvíli téma stop lossu k ledu. Pojďme se na něj pokusit pohlédnout trochu objektivně (i přes existenci faktu, že objektivita neexistuje), resp. trochu s nadhledem.

Několik těžko zpochybnitelných faktů:

1/ Investování a trading je vysoce individuální a osobní záležitost.
Určitě existuje úspěšná strategie bez používání stop lossu. Nicméně se na základě svých patnáctiletých zkušeností s trhy domnívám, že je mnohem více dlouhodobě úspěšných investorů, kteří stop loss aktivně využívají než těch, co ho bojkotují.

2/ Jen zhruba 20% aktivních obchodníků a 50% dlouhodobějších investorů dokáže být úspěšných, tzn. na roční bázi tvořit profity, které reálně zhodnotí vklad (tzn. vklad + inflace). Úspěch lze definovat i jinak, ale prosím nezabředávejme do detailů (viz bod 1).

Čísla jsou to přibližná jako „průměr“ různých výzkumů a čísel brokerů, která jsem viděl. Bez kvalitního risk managementu vydělává jen menší procento opravdu hodně dlouhodobých investorů (v českých podmínkách má většina z nich v portfoliu ČEZ za 200 a méně). U úspěšných aktivních obchodníků je použití stop lossu téměř nutností. Samozřejmě výjimky potvrzují pravidlo.

3/ Riziko dané stop lossem je jediná věc, kterou lze aktivně řídit (viz. Glosa Kam trhy půjdou, neví nikdo, ale jedna JISTOTA může existovat...). Trhy si VŽDY udělají, co budou chtít bez ohledu na fundamentální hodnotu akcie či silné patterny definované technickou analýzou.

Je potřeba si uvědomit, že do budoucnosti nevidí nikdo. I když se akcie mohou zdát z různých důvodů levné, mohou být také ještě levnější. Jak říká jeden z mých oblíbených filmových hrdinů: „Co se zdá, je jenom sen.“

4/ Jen několik společností na světě historicky přežilo 40 let, pouze několik málo desítek firem se dožilo stovky a jen 20 firem existuje více než 200 let.

Pod článkem je k přečtení komentář Final Word, který vydává respektovaný americký novinář Eric Best ze dne 17. října tohoto roku s názvem Český Enron. I ty opravdu největší společnosti mohou být zranitelné...

5/ Není rozdíl mezi stop lossem nastaveným u brokera a stop lossem mentálním (pokud se někdo bojí manipulace) – tedy stop loss jako určitá hranice maximální akceptovatelné ztráty.

Tady ovšem působí hodně psychika. Jen málokdo je tak silný, aby dokázal dodržet všechny své mentální stop lossy.

Na závěr jen malá poznámka. Mým cílem není nikoho přesvědčit, že mám pravdu, a že má stop lossy používat. Je to jen názor k zamyšlení ohledně celého risk managementu, který může být průměrným investorem podceňován. Pokud budete v pokušení napsat něco pěkně od plic, klidně to udělejte - viz bod 1 :-)

Hezký den všem. Bez výjimky.

Investor, jeden z vás.

P.S. Názory Merkura 1 (viz diskuse u článku Pot a slzy …) jsou mi veskrze sympatické a podepsal bych se pod ně.



The Czech Enron

Comparisons of ČEZ to Enron have been made off and on since 2002, and they will now increase in intensity after MFD released documents linking Martin Roman to Škoda/Appian. Both Enron and ČEZ enjoyed rapid growth in their share price under their feted CEOs, both became the most-admired company, both enjoyed wide political protection, both took advantage of the regulatory environment to fuel their growth, and both relied on bankers and shareholders not to ask too many questions. Co-author Bethany McLean of The Smartest Guys in the Room said, "It's really hard to know when Enron first crossed the line into outright fraud, but there isn't any doubt about who the guy was who led them there." (Andrew Fastow) In ČEZ's case, there are dozens of people in government and on ČEZ's boards who are either criminally liable or criminally incompetent for allowing the fraud to happen. No one expects ČEZ to go bankrupt the way Enron did, but a breakup that allows foreign or domestic vultures to take over is a possibility.


Váš názor
  • Opět - lehce zpochybnitelná "fakta"
    26.10.2011 11:34

    Za prvé - Eric Best je psychopat a notorický lhář. Za druhé - akcii koupím, když vidím kvalitu. Když už ji nevidím, prodám bez ohledu na zisk či ztrátu. Jestli klesne o 50%, tak ji klidně držím dál (třeba Nvidia nebo Imax). Pokud chcete mít stop loss, tak musí být mentální a musí být pod hladinou, kde ho má většina. Kdo vydrží více bolesti, vyhraje. Předem daný stop loss žádnou jistotu nepředstavuje - jsou to peníze na stole, pro které si profesionálové přijdou. (Nikoli Patria, ale profi traders (market makers, scalpers, atd.) na burzách. Je to jako hrát poker s někým, kdo vám vidí do karet. Panu Žabžovi bych doporučil, aby někdy navštívil některý z barů okolo NYSE a tam prezentoval své názory. Minimálně se postará o zábavu. A kde jste vzal, že "jen několik společností přežilo 40 let"? Všechny v indexu DJ a většina v S@P.
    Dan
  • Taky
    25.10.2011 17:14

    mě překvapuje, že tu nikdo nepsal o přeskočení SL v momentu velkého pádu, či jeho realizaci na daleko nižší hodnotě. Nebo zas o úskalí "mentálního" SL, kdy sice víme, co máme udělat, ale v rozhodující moment přestane fungovat kabel, elektrika, broker, či musíme s manžele/kou náhle k lékaři, zazvoní zvonek u dveří a přijde návštěva (která nemá pochopení pro náš způsob vydělávání na živobytí), praskne vodovodní potrubí a mnoho jiného - takže je vidět, že jsme tak jako tak v rukou Božích ;-)
    Kalka.
    • Re: Taky
      25.10.2011 17:35

      Mě překvapuje, že zase nechápeš ty hazardéry, co se nechají zavřít na zámek u complu, aby je nikdo nerušil. Nějaká stoupačka.. co to je.. pchéééé. Ta počká :-))) Mnohdy jsou škody na nerealizovaných pozicích větší, než vylitá flaška na koberci :-)))
      Jesse
      • Zavřený na zámek
        25.10.2011 17:58

        A co když nejde elektrika a ty si vyleješ jogurt (nebo aspoň kafe) na noťas?
        Kalka.
        • Re: Zavřený na zámek
          25.10.2011 18:30

          S tebou se jednou doberu výsledku, až poznáš kouzlo uzavírání pozic v opačném gardu :-))) To pak klidně může vybouchnout Temelín... a furt mě to bude šumák :-)))
          Jesse
          •  
            25.10.2011 18:39

            Jj, až vybuchne Temelín, tak to vskutku bude šumák ;-)
            Kalka.
  • to Eric Best
    25.10.2011 17:02

    "criminally liable or criminally incopetent". V tom bude to jádro pudla. Že v tomto způsobu plutokracie schovávající se za populární slůvko lidovláda se klade enormní důraz na lidská práva chytráků, kteří umí balancovat na hraně tzv. zákonnosti, kterou ovšem svým ekonomickým nátlakem (na "lidové" struktury i vlivné jedince) upravují ve svůj prospěch. viz též včerejší článek https://www.patria.cz/zpravodajstvi/1933063/studie-sb-velkou-korupci-casto-kryji-legalni-nastroje.html
    Kalka.
  • To Merkur1
    25.10.2011 14:40

    Tak a máme co jsme zaseli. Můžeme se hádat znovu :-)))
    Jesse
    • Re: Stop loss
      25.10.2011 15:12

      Teoreticky s článkem souhlasím, ale proč by stop-loss měl být zrovna stop-loss. Možností jsou mraky, opcema počínaje a nějakou matematickou definicí výstupní podmínky konče. I margin call je forma stop-lossu, ne?
      xzajic
      •  
        25.10.2011 15:36

        Mým oblíbeným "SL" je otevření protipozice vůči pozici ziskové, resp. až bude v zisku. Mám rád, když zůstanu v systému a ne vykopnutý. Pak se zase potýkám s rizikem, že otevřu novou pozici špatně. Musím to ještě Merkurovi vysvětlit, jak to myslím....
        Jesse
        • Jesse
          25.10.2011 15:50

          Nicménšě tou otevřenou protipozicí ukrajuješ zisk z pozice.
          Velkamedvědice
          • Re: Jesse
            25.10.2011 15:58

            Není to pravidlem. Ve více případech to vykompenzuje více možností vysypat lukrativní zisk a pokračovat... Ale to už záleží zas na trpělivosti si počkat na nabídnutou příležitost.... musíš mít smysl pro improvizaci, tak nějak...
            Jesse
    • Re: To Merkur1
      25.10.2011 14:55

      Jesse, já si myslím, že my dva se nemusíme hádat, protože není vlastně o čem. Spory zde vznikly o SL, ale pokud to vezmeme ze široka, pak v životě platí- nech zisky růst a ztráty utínej rychle. Jakým způsobem z nich budeme utíkat je naprosto jedno. Já jsem zažil ještě dobu minulou a v ekonomice tyto pravidla neplatily a proto to dopadlo, jak to dopadlo, tedy ztratili jsme jakoukoli konkurenceschopnost a naše výrobky byly dobré akorád pro socialistický, zaostalý blok. Dnes je situace jiná a tyto pravidla začínají platit, tedy musíme vyrábět jenom to, po čem je poptávka a skončit hodně rychle s tím, co nemůžeme prodat, protože by nás takové podnikání zničilo. Dostal jsem se od burzy a SL trochu někam jinám, ale jenom proto, protože zastávám názor, že vše je propojeno a burza není ničím vyjímečná. Pak je ůplně jedno jestli SL fyziský, nebo mentální, nebo něco na způsob toho, co používáš ty. Přeji hezký den.
      MERKUR1
      •  
        25.10.2011 15:11

        Já jsem to taky bral spíš jako s humorem a nadhledem :-)) Nemohu moc diskutovat, zrovna se mi začíná vrtět na FX libra s jenem :-)) tak někdy příště....
        Jesse
  • opravdu ma patria takoveto clanky zapotrebi ?
    25.10.2011 14:08

    Pripada mi ze z patrie se stala prekladatelska agentura kde se preklada cokoliv bez ohledu na to zda to dava smysl nebo ne. Hodne v tom vynika zabak ravak, ale ted uz kdejakej anonym to dela.... 4/ Jen několik společností na světě historicky přežilo 40 let, pouze několik málo desítek firem se dožilo stovky a jen 20 firem existuje více než 200 let. co znamena v cestine nekolik ? do stovky ? do dvou set ? nebo jen deset ? nehodlam napravovat ignoranci/neschopnost autora abych pocital kolik firem prezilo 40 let (on to proste prevzal z nejakeho pseudo zdroje a ani na vterinu nepremejslel co ze to prebira pac prave prozival orgasmus ze ma podklad pro clanek na patrii) ale staci se jen podivat na seznam dividendovejch aristokratu (pro rok 2010) treba zde http://www.dividend.com/dividend-stocks/25-year-dividend-increasing-stocks.php je to sice jen 25 let ale velka cast z nich (z 98) je urcite starsi nez 40, v tom listu nejsou ani americky banky kvuli dividend slashi 2009 ktery urcite rada znich existuje pres 40 let (napr BAC 1794 jestli dobre vzpominam, urcite i zbylejch 9 z desitky nejvetsich US). Urcite zname haldu firem po svete ktery sou starsi nez 40 let.. i ta blba erste je z roku 1819, vsechny ty thyssen krupy (1811), commerzbanky (1937 nevim jiste?) a lavina dalsich po evrope jsou starsi nez 40 let. Kanadsky banky umej vyplacet dividendu vic nez sto let.. a tady ignorant pise nekolik... Boze muj !!
    chytrak
    • Re: opravdu ma patria takoveto clanky zapotrebi ?
      25.10.2011 16:03

      Jj, i já už jsem starší čtyřiceti let..Jsem stará dividenda...
      ZUZKA
    • Re: opravdu ma patria takoveto clanky zapotrebi ?
      25.10.2011 14:27

      1.makleři jsou placeni nejen z toho, co maji dělat , ale i z toho , co vypublikují.... 2.pozoruji již delší dobu , že cokoli pan Žabža napíše at to ma hlavu a patu nebo se to hlavě a patě vzdaluje, tak se vždy najde velmi rychle nějaký " chytrák " vetšinou bez zámečku a okamžitě ho setře.Jako kdyby ho tajně sledoval ! 3.Mam podezření , že to bude tajná skupina provozující od woo-doo !!!!
      AMN
      • aby bylo jasno
        25.10.2011 14:39

        ravaka si vazim ! je to slusnej "entertajner" a mam dojem ze mi nekdo rikal ze v komerce mel i slusnej rekord (v anglickym slova smyslu) na vlastni ucet. Takovej soustruznik je z myho pohledu daleko vetsi nulla. Nic to ale nemeni na tom ze jeho clanky jsou opisy z vebu a dost casto bez overeni fakt. A zamecek si davat nebudu, pac je mi uplne jedno jestli se za me nekdo vydava nebo ne, nebo jestli si nekdo mysli ze sem blbec nebo chytrak
        chytrak
        • Re: aby bylo jasno chytrák
          25.10.2011 15:20

          hned je mi lépe , že jsi od chytráku a né od dřeváků.Ulevilo se mi.
          AMN
        • Re: aby bylo jasno
          25.10.2011 14:45

          Proč se občas stává, že prioritou diskutujících je hodnocení druhých, klasifikace a starost "co kdo píše" atd...? Mám za to, že takové vzájemné napadání ničemu a nikomu nepomůže. BTW: když nechci nikomu pomáhat a o pomoc druhého nestojím, tak aspoň napíšu recept na utopence. Je to přínosnější :-)))
          Jesse
          •  
            25.10.2011 15:31

            http://www.toprecepty.cz/recept/1290-pikantni-utopenci/
            chytrak
            •  
              25.10.2011 15:33

              Znám lepší :-)) vlastní...
              Jesse
              • to Jesse
                25.10.2011 15:52

                Jsi prostě ve všem jednička. P.S. Potřebuji natřít plot. :-))
                /eye/
                • Re: to Jesse
                  25.10.2011 16:00

                  Klidně ti udělám na plotě metalízu :-)))))))))
                  Jesse
Aktuální komentáře
10.05.2024
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell
9:11Rozbřesk: Švédsko poslalo sazby včera dolů, Velká Británie a Polsko je dnes podrží. Koruna zatvrzele u 25,00 k euru

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university