Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus: Euro přežije, Evropa za to zaplatí ztracenou dekádou

Klaus: Euro přežije, Evropa za to zaplatí ztracenou dekádou

26.10.2011 9:49
Autor: ČTK

Euro podle prezidenta Václava Klause přežije nynější dluhovou krizi v eurozóně, Evropa za to ale zaplatí hospodářskou stagnací. Klaus to včera řekl na přednášce během své návštěvy hornorakouského Lince. Současně se vyslovil za důraznější kroky k řešení ekonomických problémů.

"Podle mého názoru euro neztroskotá, protože do něj bylo investováno mnoho politického kapitálu," uvedl Klaus před zástupci podniků a studenty. Dodal, že za udržení jednotné měny Evropa zaplatí slabým ekonomickým růstem.

Klaus prosazuje radikálnější opatření než ty, o kterých v těchto dnech diskutují lídři Evropské unie a eurozóny. "Kosmetické změny nebudou postačovat. Potřebujeme fundamentální obrat," uvedl. Státy by podle něj například měly připravit plán snížení rozpočtových výdajů, vytvořit podmínky pro ekonomický růst, prosazovat decentralizaci v Evropě a přijmout fakt, že proces přibližování ekonomické úrovně jednotlivých zemí bude trvat dlouho.

Klaus pak před novináři řekl, že zachování Evropské měnové unie, jejíž členy je 17 zemí včetně Rakouska, Německa nebo Slovenska, přijde Evropu draze. "Euro nás bude stát strašně moc, nejenom v přesunech peněz ze severu na jih Evropy, ale daleko víc v tom, že Evropa prožije desetiletí naprosté stagnace," poznamenal.

"Já jsem bohužel přesvědčen o tom, že to bude ztracená dekáda pro Evropu. To se nedá vůbec srovnávat se sumou peněz, která se půjčí Řecku," upozornil. Atény jsou od minulého roku odkázány na mezinárodní finanční pomoc a k zvládnutí potíží budou potřebovat další peníze. Záchranný fond eurozóny pomáhá Irsku a Portugalsku.

Nynější rozhovory unijních politiků podle Klause podstatu ekonomických problémů neřeší. "Pro mě to, jestli se vyřeší další maličkost zítra v Bruselu, je celkem irelevantní pro tu vážnou evropskou krizi, která existuje," uvedl. "Já jsem pro nezbytnost radikálního řešení evropské situace. Ta se samozřejmě netýká pouze vršíčku ledovce, který je vidět nad hladinou, což je ta viditelná krize eurozóny," doplnil.

Klaus dodal, že eurozóna nepřinesla očekávané pozitivní efekty v podobě vyššího hospodářského růstu, ochranou před inflací a vnějšími šoky. "Nic z toho se nesplnilo," řekl.


Váš názor
  • Serioznost
    26.10.2011 12:19

    Serioznost pana Klause je opravdu veliká.Celý národ ví že se k.... s letuškou zatím jeho žená dělá jakoby nic.Co ten člověk chce veřejnosti říci?
    coast
  • Klaus?
    26.10.2011 11:36

    Zatimco politici Evropy intenzivně řeší problémy, náš prezident čeří vodu...
    Pavel T
  • na Nigela Klaus prostě nemá
    26.10.2011 11:20

    http://euroseptik.cz/nigel-farage-za-demokracii-stoji-za-to-bojovat/
    Jesse
  • Klidně
    26.10.2011 10:38

    můžu prohlásit, že bych se pod tohle mohla podepsat, jakkoli jsem v době jeho ministrování nikterak nepatřila mezi jeho přívržence. Pokud bychom se nemohli měnit a zrát, nač žít nějakých 80/90 let?
    Kalka.
    • Re: Klidně
      26.10.2011 10:51

      Tvému pochvalnému tónu se vlastně nedivím. Plní dokonale socialistické vize pod rouškou smyšleného kapitalizmu. Tento člověk nám sdělil poučky o volném trhu a přitom zde zavedl svévolný trh. Takže soudruzi kritizují druhé soudruhy a všichni se hádají, jak ta jejich třetí cesta má vypadat. ANO, čteš dobře - ač všichni odsuzuí třetí cestu, přesto ji praktikují. Z marxisty totiž nikdy pravicového politika neuděláš, i kdyby na sebe vyléval denně kýbl modré barvy :-))) Ale ty jsi mu porozuměla, viď?:-)))
      Jesse
      •  
        26.10.2011 11:04

        Jj, kvitovala jsem onehdy tvé důrazné prohlášení, že nejsi komunista - to potřebuje vždycky ten, kdo se potřebuje schovávat za slovy, ale je si vědom, že vlastně názorově k nim patří. Skutečně bych ráda věděla, jak takový pravicový politik podle tvého (proklamovaného) gusta vypadá ;-)))
        Kalka.
        •  
          26.10.2011 11:18

          Jsem člověk, který rád používá příklady, ovšem teď mě nenapadá žádné jméno současného politika, který by mohl demonstrovat, jaký je životní styl pravicového politika. Pravicových voličů znám hodně, žel už nevolí... Snad bych uvedl příklad Bati a všech jeho bratrů, nebo Pinocheta, který postavil Chille po marxistech zase na nohy. nebo Nigel Farage viz čistě pro tebe: --- http://euroseptik.cz/nigel-farage-za-demokracii-stoji-za-to-bojovat/
          Jesse
          • Jesse
            26.10.2011 12:34

            Takže podle tebe pravice téměř naprosto neexistuje - včetně tebe, pravičáka podle jména. Uklidnils mne ;-))
            Kalka.
            • Kalko
              26.10.2011 12:47

              Já jsem psal něco o tom, že pravicově smýšlející lidé neexistují? Ukaž mi tu větu. Jestli takhle opravuješ diktáty, tak se nedivím úrovni českého školství :-))))
              Jesse
  • Klaun :-)
    26.10.2011 10:30

    My jsme kvůli němu ztratili dvě dekády :-))
    Jesse
  • Mesiáš promluvil
    26.10.2011 10:24

    Zdatný technolog moci, bankovní socialista, bezchybný manipulátor s čísly státního rozpočtu v dobách jeho vlády prozřel. Ten co nikdy neměl odvahu k jakémukoliv radikálnějšímu řešení čehokoliv (kromě k rychlému přesunu majetku - víme o tom všichni své) káže svá moudra. Slova a činy se u něj vždy velmi rozcházely. A pořá dostává prostor ...
    M.
    • Re: Mesiáš promluvil
      27.10.2011 7:26

      Je občiansky sympatické poznať,alebo čítať názory euroskeptika s jeho pozície Prezidenta Českej republiky v porovnaní napr. s inými hlavami euroštátov v roku 2011....Ale či "bruselský pohľad" na vec, alebo euroskeptický či český, alebo anglický a.p. je len aplikovaným pomenovaním stavu, nie ale jeho riešením, či návodom. A už vôbec nemožno súhlasiť s Ing. Klausom o radikálnom riešení problému - čo len od roku 2008 do 26 októbra 2011!!! Ak "eurozóna" zmeškala nejakú dekádu, tak v časoobsahovom rozmere nejde o roky 2008-2011, ale o kusisko dozadu - možno až po "koniec vojny "45" a podcenenie nebezpečia USAdogmy o rozvojiEURÓPY 1945 - čo len do roku 1968, resp do roku 1989 -no najmä do októbra 2011.Lebo "otázka 2011" nestojí ,že KTO MÁ PRAVDU, to skúr KTO M8 ZODPOVEDNOSŤ za eurokrízu DOMA & VONKU a čo NATO občan v eurozóne?! VEĎ predsa filozofia kapitalizmu tieť dominujúco inklinuje k spokojnosti občana v možnostiach kapitalizmu, či trhového mechanizmu - u nás čo len od roku 1993! Aký jednotiaci, či kumulovane konštruktívne pôsobiaci FAKTOR 2011 pre EUROZÓNU & SVET prinesie , ale nie v špekulatívnej polohe eurošpiritizovania ala," len aby sme v eurohanbe nezostali..."!!!Tuším, kto by sa mohol zhostiť úlohy "EUROMODERAÁTORA 2011-2021 od 26 októbra čo len do 26. októbra 2021 -ale to by mal mať východziu pozíciu minimálne na úrovni monopolného postavenie eurobankového sektoru v rozsahu&obsahu jeho kompetencií a opearčného euroi mimoeuropriestoru...A bol by prijateľný s každej politickej i ekonomickej strany v eurozóne, ale z kompetenciami "krízového štábu" s prirodzenám obsahom i formami eurorešpektu apriori?!
      turcan
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university