Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sektorové investice: Jste na prášky? Zkuste farmacie!

Sektorové investice: Jste na prášky? Zkuste farmacie!

27.10.2011 17:19
Autor: Jakub Lukáš, Patria Finance

Po posledním článku zaměřenému na finanční společnosti (článek ZDE), si tentokrát představíme sektor svým charakterem zcela odlišný, konkrétně farmacii. Banky a finanční společnosti obecně reagují velice citlivě na aktuální zprávy a je pro ně typická vysoká volatilita. To je přesný opak v porovnání se společnostmi produkujícími léky či jiná léčiva, které jsou vysoce anticyklické a tudíž je jejich reakce na všechny události o poznání zdrženlivější.

Důvodem pro tento stav je, že zdraví patří z pravidla mezi prioritu každého jedince a poptávka po různých lécích je dlouhodobě konstatní. Typické pro akcie tedy je relativně stabilní cash flow i dividenda a růst cen odpovídající přibližně inflaci. To dělá z těchto titulů instrumenty, které by neměly chybět v portfoliu žádného investora, protože jsou všeobecně považovány za prostředek, který ho dokáže kvalitně diverzikovat.

V tomto článku si nejprve přiblížíme jaké možnosti nabízejí farmaceutické společnosti v rámci evropského, ale i amerického sektoru. Následující tabulka znázorňuje 7 nejvýznamějších společností z indexu Stoxx 600 Health Care, kde jsou uvedeny kromě aktuální ceny i cílové ceny agentury Bloomberg, které byly vypočteny jako průměr analytiků, kteří na titul vydali své doporučení.

zdravotnictví1

Následující graf znázorňuje vývoj celého indexu Stoxx Europe 600 Health Care, jehož součástí jsou i výše zmíněné farmaceutické společnosti. Z grafu je patrné, že v porovnání s širším indexem Stoxx 600 zůstaly zdravotnické společnosti i přes výrazné výprodeje napříč všemi akciovými trhy na stejných hodnotách jako na počátku roku.

zdravotnictví2

V případě preference investice v USD se nabízejí americké společnosti, které prezentuje druhá tabulka. Zde je uvedeno 8 největších farmaceutických společností z indexu S&P 500 Health care, a to stejně jako u evropských společností včetně cílových cen nebo dividendového výnosu.

zdravotnictví3

Stejný vývoj jako v případě evropských titulů můžeme sledovat i u amerických akcií, kde širší index S&P 500 (zelená linka) zaznamenal v porovnání s farmaceutickými společnostmi výraznější propad.

zdravotnictví4

Pokud investor, i přes to, že jsou farmaceutické společnosti všeobecně pokládány za defenzivní tituly, preferuje investici do celého balíku akcií, možným nástrojem jsou indexové akcie, neboli ETF. K dispozici je například iShares Stoxx Europe 600 Health Care (SXDPEX.DE), který se orientuje primárně na farmaceutické společnosti a největší váhu zde mají firmy Novartis, GlaxoSmithKline nebo Roche.

Při preferenci investice denominované v dolarech se nabízí ETF SPDR S&P Health Care Equipment ETF (XHE.P), orientující se naopak na americké společnosti.
 
Se všemi uvedenými akciemi, ale i ETF je možné obchodovat prostřednictvím internetových stránek www.patria-direct.cz. Aktuální ceny jednotlivých titulů je možne sledovat na internetových stránkách www.patria.cz v záložce Akcie&Fondy nebo prostřednictvím mobilního telefonu na webových stránkách m.patria.cz, což je upravená verze stránek www.patria.cz pro mobilní zařízení. Alternativou je pak novinka, aplikace Patria.cz vyvinutá speciálně pro všechny typy telefonů značky Nokia s operačním systémem Symbian^3, kterou si můžete zdarma stáhnout v OVI shopu, na stránce http://store.ovi.com/content/186177.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.