Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Papandreu údajně rezignovat nehodlá a dále bojuje, prý promluví v parlamentu

Papandreu údajně rezignovat nehodlá a dále bojuje, prý promluví v parlamentu

03.11.2011 14:28, aktualizováno: 3.11. 14:45
Autor: ČTK

Aktualizováno

Řecká vláda se dnes ocitla nad propastí, když její řady rozvrátil návrh premiéra Jorgose Papandrea vyhlásit referendum o účasti země v eurozóně. Poslanci vládní strany PASOK údajně trvají na Papandreově demisi a prosazují do čela budoucí koaliční vlády bývalého viceprezidenta Evropské centrální banky Lukase Papadimose. Řecký premiér ale dnes oproti očekávání a navzdory výzvám svých spolustraníků nepodal demisi. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na vládní zdroje. Zprávu později potvrdilo i vysílání řecké veřejnoprávní televize.

"Premiér neodstoupí, nerezignuje ani vláda. Papandreu podle programu dnes odpoledne promluví v parlamentu," řekl agentuře Reuters vládní zdroj.

Informovaný řecký zpravodajský server To Vima a portál britské televize BBC přitom po poledni předpověděly, že Papandreu dnes podá demisi a zahájí s ostatními politickými stranami jednání o vytvoření "vlády národní spásy". Podle agentury Reuters poslanci strany PASOK navrhují, aby se do jejího čela postavil uznávaný finančník, bývalý viceprezident Evropské centrální banky Papadimos.

Papandreu se ocitl pod tvrdou palbou členů své strany PASOK, několika ministrů i pravicové opozice poté, co počátkem týdne ohlásil referendum, jež by mělo rozhodnout o setrvání Řecka v eurozóně a přijetí záchranného balíku EU. Návrh vyděsil západní politiky a vnesl chaos do agendy summitu skupiny G20, který se koná ve francouzském Cannes.

Papandreu dopoledne v reakci na ostré protesty svolal mimořádnou schůzi vlády. Podle zprávy řecké televize by měl Papandreu ještě dnes po mimořádné schůzi vlády navštívit prezidenta Karolose Papuliase. Žádné další podrobnosti televize neuvedla, ale zpráva posílila spekulace o chystané vládní demisi. Řecká státní televize NET TV však následně bez uvedení zdroje uvedla, že Papandreu plánovanou dnešní schůzku s hlavou státu zrušil.

Vláda ztratila většinovou podporu v parlamentu, protože pro vytvoření vlády národní spásy je podle serveru To Vima většina poslanců vládní strany PASOK. Údajně už tři socialistické poslankyně daly najevo, že vládu při pátečním hlasování o důvěře nepodpoří. Kabinet se tak nyní opírá o 149 zákonodárců v 300členném parlamentu. Skupina zhruba třiceti poslanců řecké vládní strany PASOK i pravicové opozice podepsala petici proti uspořádání referenda, které Papandreu navrhuje. Podle signatářů by měla být vytvořena koaliční vláda národní jednoty a vypsány předčasné volby. Socialistický poslanec Dimitris Lintzeris dokonce začal hovořit o Papandreovi jako o "minulosti".

Vůdce řecké opoziční Nové demokracie Antonis Samaras v reakci na chaos ve vládních řadách navrhl, aby byla vytvořena přechodná vláda, která by zemi přivedla k předčasným volbám. Prohlásil, že nynější parlament by měl ratifikovat evropský plán na záchranu řeckých financí. Šestá osmimiliardová tranše záchranného úvěru EU a MMF by podle Samarase měla být uvolněna co nejdříve, ještě před navrhovanými předčasnými volbami.

"Žádám vytvoření prozatímní přechodné vlády, jejímž jediným úkolem by bylo zorganizování okamžitých voleb. Finanční dohodu s EU by měl ratifikovat ještě nynější parlament," řekl Samaras, jehož strana je v případě voleb vysokým favoritem na vítězství.

Papandreu je pod silným tlakem svých vládních kolegů, aby kvůli svému plánu na referendum odstoupil. Proti Papandreově návrhu se postavil vlivný ministr financí Evangelos Venizelos a ministr místního rozvoje Michalis Chrysochoidis. Ministr Venizelos dnes po návratu ze summitu G20 v Cannes prohlásil, že je proti referendu, protože členství země v eurozóně je "historickým úspěchem", který nesmí být zpochybňován. "Členství nesmí být předmětem referenda," uvedl Venizelos. Zdroj z Venizelosova ministerstva agentuře Reuters řekl, že "uspořádat za nynějších okolností referendum je to poslední, co země potřebuje". Návrh na referendum, s nímž Papandreu přišel v pondělí, Venizelos původně schvaloval.

Ministr Chrysochoidis podle AFP řekl, že evropský plán na záchranu řeckých financí by aténský parlament měl ratifikovat co nejdříve. Takový postup referendum fakticky vylučuje. "Parlament by měl ratifikovat evropskou dohodu, která Řecko vyvádí ze slepé uličky," řekl Chrysochoidis.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m