Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ferguson o kolapsech civilizací a o konci dominance Západu

Ferguson o kolapsech civilizací a o konci dominance Západu

07.11.2011 18:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Dominance, kterou v minulosti získaly západní ekonomiky nad zbytkem světa, je hlavní otázkou, kterou se v rámci ekonomické historie můžeme zabývat. Výhoda těchto ekonomik nespočívala v nějakém rysu daného národa, v lepší geografické situaci či v podnebí. Byla založena na institucionálním uspořádání společnosti. Pro WSJ to uvedl Niall Ferguson, ekonomický historik z Harvardu.

Prvním významným rysem západních společností, který jim umožnil dostat se před zbytek světa, byla konkurence – jak mezi jednotlivými zeměmi, tak i v jejich rámci. Pak tu je vědecká revoluce 17. století, která „změnila způsob práce vědců na Západě“. Klíčové bylo i zavedení vlády práva založené na soukromém vlastnictví. V 19. a 20. století pak přispěla revoluce ve zdravotnictví, která více než zdvojnásobila očekávanou délku života a představovala „čistě západní jev“. Podobné to je i s vybudováním spotřebitelských ekonomik a „pracovní etiky a morálky“.

Ferguson uvedl, že zbytek světa Západ dlouho bedlivě pozoroval a snažil se o jeho kopírování. Nejdříve se to povedlo Japonsku, které „v podstatě kopírovalo vše, protože si nebylo jisté, co představuje rozhodující faktor“. Nyní je posun směrem k uvedeným šesti faktorům patrný po celém světě, včetně Asie a Jižní Ameriky. Končí tak období 500leté dominance Západu a mnozí se s tím nemohou smířit. Poukazují tak například na to, co se děje v Japonsku v posledních letech, či na nedostatečnou inovativnost Číny. Rychlost konvergence je ale velká a nezdá se, že by měla v dohledné době polevit.

Ferguson se domnívá, že institucionální vývoj neprobíhá na základě nějakého životního cyklu, kdy by se postupně zlepšoval a po určité době začal zase upadat. Na historii civilizací vidíme, že nejdříve obvykle probíhá exponenciální růst a pak přichází náhlý a prudký pád. Ukazuje to pád Říma, pády režimů v severní Africe či pád eurozóny, ke kterému málem došlo. Nedá se tedy spoléhat na pomalý pokles, spíše dochází k tomu, že „instituce fungují a najednou fungovat přestanou“.

„Reintegrace světové ekonomiky, která proběhla v posledních asi třiceti letech, prostě změnila pravidla hry,“ uvedl Ferguson. Mnohé instituce a systémy, které do té doby fungovaly, tak už dnes nefungují. Globalizace je v současnosti mnohem výhodnější pro zbytek světa než pro západní ekonomiky. Kvalita práce v Asii je například mnohem vyšší než v historii a prudce tam roste produktivita. Pokud Západ nechce zaostávat a chce si udržet dosažený životní standard, musí produktivitu rychle zvyšovat. K tomu ale doposud nedochází.

Ferguson poukázal i na slabost Číny, kterou je absence vlády práva. Spojené státy by měly v efektivitě právního systému vynikat, analýzy ale ukazují, že ani ony si tak dobře nevedou. Například Hong Kong figuruje daleko před nimi. V USA totiž nepanuje „vláda práva, ale vláda právníků, což je něco jiného,“ uvedl historik.

Západ musí být mnohem kritičtější k tomu, jak nyní funguje jeho ekonomika a jak kvalitní jsou jeho instituce, radí Ferguson. Musí si být také vědom rychlosti, s jakou se na něj zbytek světa dotahuje a být schopen se adaptovat. Jednotlivé firmy to řeší pokračující globalizací. Dochází pak mimo jiné k tomu, že akciový index S&P 500 je „indexem globalizace“ a není dobrým barometrem stavu americké ekonomiky.

(Zdroj: WSJ)


Váš názor
  • teoretické žvanění
    08.11.2011 8:23

    Ferguson a opisující autor článku se babrají v naprosto nepodstatných jednotlivostech, kterými jsou následky civilizačních nemocí, jako je neuróza, stresy, egoizmus a pod... Takové pojednání je vytrženo z reality asi jako když vrtulníkem vylovíte z moře velrybu a posadíte ji na náměstí a dlouhosáhle budete žvanit o tom, proč chcípla a ještě se na této události budou miliony lidí přiživovat v médiích, senátech, vládách atd... To hlavní Ferguson pomíjí - je to prostý evoluční cyklus. Za posledních 250 let (od ranného kapitalizmu) se lidstvo rozmnožilo jako sarančata - z jedné miliardy na 7 miliard. Pan Ferguson a tisíce stejných blábolistů by si měli své tabulky, grafy a analýzy strčit někam a začím konečně uvažovat o přelidněných světadílech, o přicházejícím hladomoru, energetickém kolapsu... a ne o nějakých pseudodůvodech proč tam či onde je vyšší HDP atd...
    Jesse
  • Čo pán Ferguson opomenul?!
    07.11.2011 19:37

    Až príliš veľa vynútenej pokory je v obsahu za Harward 2011, a globalizačná "sinusoida " 1511-2011 je v jeho výklade až moc nebývale skromná aj v europomeroch i vo "svetovom merítku" posledných 500 rokov?! Keby išlo z minulosti len o pomer stavu 1911-2011, tak by sa dalo hovoriť o kríze spôsobenej negatívnym vplyvom a dopadom za "dekádu 1918-2008 a "komunizmom" ako vinníkom...Takto je to len v pozícii relativizmu komunizmu ako dôsledku rokov 1511-1911, hlavne v EURÓPE, ale aj v "pročínskom priestore" ovládanom neČíňanmi do roku 1949...A už vôbec nikto po roku 2008 NEHOVORÍ o kriticko-analytickom podiele nemeckej vedy ,"zastrešenom" dvojice MARX&ENGELS a ich oponentov i kritikov do roku 1941, a zvlášť do roku 1989 -v globálnom rozmere, ktorý určili už dávno a nielen oni dvaja...Kto by sa chcel "vrátiť k nim" po vyše sto rokoch, musel by - a NIE DO salónov Európy, či pred sto rokmi, alebo po sto rokoch. Eurosalóny 2011 nie sú z roku 1911 a vývoz nemeckej revolúcie do RUSKA sa už nedá !reprízova5"?! Nemáme ani Uľjanova, ani Trockého a t ď...Ale to, že už akútne hrozí VOKR a znova v nepoučiteľnej Eurozóne - nedaj"mainGot" v čase Merkelovej "vládnutia" v kompromitujúcej "eurozostave 2011!!!Ale to už chce koordinovaný pohľad a nielen z "točkyzrenija" Harwardu -to je povážlivo neúplné a eurozavádzajúce, pri všetkej úcte k jej genéze od vzniku po súčasnosť. NATO je treba viac "Harwardov , ale aj z východu " - lebo 500 ročná hegemónia sa nekončí len spomenutým Fergusonovým pohľadom na súčasný stav -asi v 33% pomenovaného fenoménu v roku 2011. IDE o oveľa viac, ako sa zdá, lebo krach kapitalizmu v dôsledkoch by bol x-násobne katastrofickejší ako rok 1989!!!!!
    turcan
  • Čína a ti druzí
    07.11.2011 18:56

    Číně chybí především "demokratický ventil vášní". V demokracii když je globální průšvih a životní úroveň jde dolů, tak lze převolit vedení. V Číně to nejde, repektive změna je možná jen za cenu masakru, stejně jako v Libyii. Průšvih západu, který je pořád hlavním odbytištěm může vzít Čínu s sebou - propad Čínské ekonomiky kde neexistuje sociální síť znamená pro část populace hlad a ten jak známo žene vlky z doupat. Západ se musí uskrovnit, o tom není pochyb, protože na západní úroveň života pro všechny prostě není na této planetě dost zdrojů. Bohužel, neúprosná dějinná logika říká, že k přeuspořádání světového řádu málokdy dochází mírovou cestou... Tedy, přesněji řečeno, vlastně žádný takový mírový posun není dosud v literatuře popsán...
    Skeptik
    • Re: Čína a ti druzí
      07.11.2011 23:07

      ano, v libyii si demokraticky pod bombama NAto zvolili ze se jim o 100% klesne zivotni uroven. Nez napisete takovy blud tak si prvni nastudujte fakta...
      sdf
      •  
        08.11.2011 0:51

        Lybie se jim nepovedla, stejně jako ostatní země. Zdá se, že kam vkročí USA, potažmo NATO, tak tam nejen že 7 let tráva neroste, ale spíš 70 let. Lybii podle mého čeká vlna emigrace do Evropy a budeme tu mít díky tomu maďarskýmu skřetovi Sarkozymu další problémy...
        Ricochet
      •  
        08.11.2011 0:47

        to se snazis na posledni chvili krecovite obhajit zlociny demokracie?
        Azb
  •  
    07.11.2011 18:30

    Autor se zapoměl zmínit o genocídách celých národů, otroctví, neokolonialismu. A dalších svinstvech které provázejí i dnes kumulaci kapitálu.
    Homo
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university