Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Itálie o krok blíže k odstupu Berlusconiho a možná i k rozpadu jeho strany

Itálie o krok blíže k odstupu Berlusconiho a možná i k rozpadu jeho strany

11.11.2011 15:03, aktualizováno: 11.11. 16:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Italský Senát dnes podle očekávání drtivou většinou hlasů schválil balík reformních zákonů nezbytných pro strukturální změny ekonomiky postižené dluhovou krizí. Očekává se, že v sobotu reformní balík schválí také Poslanecká sněmovna. Poté by měl premiér Silvio Berlusconi podat demisi a umožnit vytvoření vlády národní jednoty. Italský tisk spekuluje, že Berlusconiho strana Lid svobody dramatické změny nestráví a pod tlakem vnitřních rozporů se rozpadne. Výnosy italských dluhopisů po excesech z počátku týdne již druhým dnem klesají.

Horní parlamentní komora dnes schválila reformní balík poměrem hlasů 156 ku 12, a to hned dvě hodiny po zahájení schůze. Sobotní hlasování v dolní komoře by mělo mít také hladký průběh. Vládní i opoziční zákonodárci se již dříve dali slyšet, že jsou připraveni maximálně přispět k tomu, aby reformní zákony parlamentem bez problémů prošly.

Hlavním smyslem reforem je vrátit italské ekonomice důvěryhodnost a nastartovat ekonomický růst. Reformní balík počítá například s privatizací státem vlastněných nemovitostí, jejíž výnos by měl pokrýt část veřejného dluhu. Privatizovat by se měly i komunální služby spravované místní a regionální samosprávou.

Plán počítá s daňovým zvýhodněním při budování dopravní infrastruktury a s úlevami při zaměstnávání mladých lidí. Součástí je i zvýšení důchodového věku ze 65 na 67 let do roku 2026 a na 70 let do poloviny století. V příštím roce se má zvýšit spotřební daň z paliv.

Kontroverzním bodem je úprava pracovněprávních předpisů, která otevírá cestu ke snižování početního stavu státních zaměstnanců. Po ostrých protestech odborů byly ale některé zamýšlené paragrafy odstraněny nebo pozměněny.

Podle agentury Reuters jde o změny zásadní, ale o jejich skutečném rozsahu není jasno dokonce ani v Bruselu. Evropská komise stále marně čeká odpověď na svůj dopis adresovaný Berlusconimu, v němž žádá o detaily, aby mohla rozsah reformy posoudit a případně doporučit další kroky.

Výnos 10letého italského dluhopisu, který ve středu vyplašil trhy překonáním obávané 7% úrovně, kterou ekonomové považují za dlouhodobě neufinancovatelnou. Od rekordních úrovní z poloviny týdne však náklady na italské půjčky klesají. Dnes výnos 10letého dluhopisu klesl o 21 bazických bodů na 6,67 procenta, čímž se zúžil rozdíl proti výnosu německého dluhopisu na 488 bazických bodů.

Budoucí vládu podle analytiků čeká tvrdá práce při prosazování nepopulárních kroků, které nepochybně vyvolají odpor zprava i zleva. Ani úspěch reforem ale podle některých názorů nezaručí, že se důvěra investorů ve výkon ekonomiky vrátí.

Schvalování balíku reformních zákonů uspíšil Berlusconiho slib z počátku týdne, že jakmile budou zákony v parlamentu přijaty, odstoupí. Jeho očekávaný odchod má umožnit vznik koaliční vlády národní jednoty. Pokud schvalovací proces v parlamentu proběhne hladce, Berlusconi podle AP podá demisi hned v sobotu večer.

Horkým kandidátem na post příštího premiéra je uznávaný národohospodář Mario Monti, jehož by prezident Giorgio Napolitano mohl pověřit sestavením vlády už v sobotu večer nebo v neděli tak, aby vláda byla sestavena před pondělním otevřením finančních trhů - to vše za předpokladu, že Berlusconi už v sobotu rezignuje.

Monti údajně hodlá do své "záchranářské" vlády převzít část ministrů ze starého Berlusconiho týmu a některé jeho blízké spolupracovníky. Především jde údajně o ministra zahraničí Franka Frattiniho a ministra spravedlnosti Franceska Nitta Palmy.

Ve vládě by měli být dosavadní viceprezident Evropské investiční banky Dario Scannapieco nebo dosavadní viceguvernér italské centrální banky Fabrizio Saccomanni, z opozičních politiků například místopředseda Demokratické strany Enrico Letta. Místopředsedy vlády by se údajně mohli stát bývalý premiér Giuliano Amato a Gianni Letta, šéf Berlusconiho kanceláře.

V italských médiích se mezitím stále častěji objevují spekulace o budoucím osudu Berlusconiho strany Lid svobody (PDL), jejíž poslanecké řady jsou dnes rozvrácené. Část vedení, včetně samotného premiéra, podporuje koncept vlády národní jednoty v čele s Montim, ale část je pro předčasné volby. Tuto krizi, umocněnou Berlusconiho demisí, nemusí PDL zvládnout.

"Takové riziko existuje," řekl listu La Stampa Gianfranco Rotondi, ministr bez portfeje v Berlusconiho vládě. "Jestli to někdo nedá dohromady, hrozí rozpad."

K předčasným volbám se schyluje také ve Španělsku. Španělský premiér José Luis Zapatero již na konci září rozpustil parlament a s cílem stabilizovat zemi vypsal předčasné volby na 20. listopadu, tedy o čtyři měsíce dříve, než končí mandát jeho vlády. Podle průzkumů by měla hladce zvítězit konzervativní opozice a postavit se do čela ekonomicky strádající a zadlužené země.

(Zdroj: Bloomberg, AP, ČTK)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data