Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
S&P snížila rating devíti zemí eurozóny včetně Francie, Rakouska a Slovenska, u EFSF nyní záleží na Německu

S&P snížila rating devíti zemí eurozóny včetně Francie, Rakouska a Slovenska, u EFSF nyní záleží na Německu

14.01.2012 12:39, aktualizováno: 16.1. 14:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Pátek třináctého večer si v rámci měsíce ledna vybrala ratingová agentura Standard & Poor's pro snížení hodnocení dlouhodobé úvěrové spolehlivosti devíti zemí eurozóny. Francie a Rakousko ztratily nejvyšší rating AAA, horší rating mají také Itálie, Španělsko, Portugalsko, Slovensko, Kypr, Malta a Slovinsko. S&P své rozhodnutí zdůvodnila nedostatečnými politickými kroky evropských představitelů k řešení současných problémů eurozóny. Výhled ratingu u 15 zemí eurozóny je negativní, což znamená, že v letošním nebo příštím roce může agentura rating těchto zemí snížit.

V případě Kypru, Itálie, Portugalska a Španělska snížila agentura rating o dva stupně, u zbývajících zemí o jeden stupeň. U Portugalska rating spadl z investičního do spekulativního pásma. Itálie má nyní stejný rating jako Kazachstán. S&P současně potvrdila dosavadní ratingy Belgii, Estonsku, Finsku, Německu, Irsku, Lucembursku a Nizozemsku, které v první reakci uvedlo, že rozhodnutí S&P bylo možné očekávat.

S&P uvedla, že eurozóna nyní čelí několika tlakům, mezi nimiž je zpřísnění úvěrových podmínek, a snižování zadluženosti vlád oslabuje výhled ekonomického růstu. Samotná úsporná opatření a rozpočtová disciplína přitom prý nejsou dostačující pro boj z dluhovou krizí.

Francie bude čelit dalšímu možnému snížení svého ratingu, pokud se bude její veřejný dluh a rozpočtový deficit stále zhoršovat, uvedl jmenovitě ke Francii v sobotu analytik Standard & Poor's Moritz Kraemer. „Deficit by se mohl zvýšit z už poměrně vysoké úrovně, kde se momentálně nachází, a dosáhnout určité prahové hodnoty, což by znamenalo další snížení ratingu,“ řekl Kraemer v konferenčním hovoru.

Na rozdíl od Fitch a Moody's má agentura Standard & Poor's ve zvyku informovat vlády zemí, kterým se chystá snížit rating, 12 hodin předtím, než zprávu zveřejní. Vzhledem k tomu, že politici zpravidla nejsou schopni takové informace udržet v tajnosti, na trh zpráva často prosákne dřív. To se stalo i loni v srpnu, kdy S&P snížila rating Spojených států. Finanční trhy tehdy také dostaly avízo ještě před zveřejněním.

Euro oslabené již dřívějšími spekulacemi o blízkosti downgradu reagovalo na samotné snížení ratingu vlažně. Uzavřelo páteční obchodování na 1,268 USD/EUR, když se v rámci dne na vrcholu pesimismu po prvních zprávách sesunulo až na 1,2623 USD/EUR. Také Wall Street umazala více než polovinu svých maximálních ztrát a zakončila poslední seanci týdne se ztrátami okolo půl procenta. Zatímco evropské trhy zakončily v 17:30 se ztrátami 0,5-1 %.

Riziko pro další fungování EFSF?

Podle analytiků může krok S&P může zkomplikovat snahy EU na vyřešení dvouleté dluhové krize regionu, protože dále zvýší dluhové náklady zemí, který již jsou nyní vysoce zadlužené. Snížení ratingu Francie by pak mohlo oslabit záchranný fond eurozóny EFSF a snížit jeho schopnost pomáhat zemím v nesnázích.

Nejvyšší rating záchranného fondu eurozóny nyní závisí na další finanční podpoře Německa a zbývajících třech zemích, kterým ratingová agentura Standard & Poor's v pátek ponechala nejvyšší hodnocení AAA. V rozhovoru s tiskovou agenturou Reuters to řekl výkonný ředitel S&P John Chambers. Že by fond EFSF mohl po snížení ratingu Francie a Rakouska přijít až o 180 miliard eur, odhadl důvěryhodný zdroj pro agenturu Reuters. Fond má přitom na úvěry v současnosti k dispozici celkem 440 miliard eur (takzvaná úvěrová kapacita) a další stovky miliard eur představují samotné záruky zemí eurozóny.

Pokud dojde ke ztrátě dvou ze šesti AAA garantů, pak bude nutné zvýšit podporu čtyř zbývajících AAA ručitelů (Německa, Nizozemska, Finska a Lucemburska) nebo kapitálovou vybavenost, řekl v rozhovoru s Reuters Chambers. "Pokud budete mít větší záruky od dalších zemí, pak by si EFSF mohl svou známku AAA udržet," uvedl. Na opačné straně stojí varianta snížení úvěrové kapacity fondu. "Je ovšem důležité, že stále existují dvě ratingové agentury, které drží rating EFSF na AAA a to je přesně to, co bude investory zajímat," uvedl zdroj.

Francie je druhým největším ručitelem EFSF, který má v současnosti nejvyšší rating AAA. Předseda eurozóny Jean-Claude Juncker se již nechal slyšet, že garanti EFSF učiní vše proto, aby byl jeho rating zachován.

Reakce na downgrady S&P

Eurokomisař Olli Rehn nad "scestným" rozhodnutím S&P vyjádřil lítost a řekl, že padlo v době, kdy eurozóna podniká kroky proti dluhové krizi. Šéf rakouské banky snížení ratingu své země kritizoval s tím, že ho není možné obhájit na základě ekonomických podkladů. Rakouská vláda krok S&P na toto konto označila za nepochopitelný. 

Německá a francouzská vláda se v prvních reakcích snížení ratingu devíti zemím eurozóny včetně Francie agenturou S&P snažily bagatelizovat. Zatímco německý ministr financí Wolfgang Schäuble tvrdil, že trhy mohou i tak dál žít, jeho francouzský kolega François Baroin podotkl, že nejde o dobrou zprávu, ale ani o katastrofu. Eurokomisař pro pro měnové záležitosti Olli Rehn ostře reagoval lítostí nad scestným rozhodnutím ratingové agentury.

Podle dnešního komentáře deníku Financial Times Deutschland (FTD) je včerejší krok S&P signálem, že státy budou muset zrychlit spolupráci při záchraně eura. "Dosud podniknuté kroky evropských vlád k fiskální unii nestačí k tomu, aby eurozónu dlouhodobě stabilizovaly," napsal FTD. "Eurozóna si už nemůže dovolit ztratit ani minutu. Každý další prodej dluhopisů... má potenciál krizi ještě posílit," varoval.

Německá kancléřka Angela Merkelová po zprávě S&P dnes uvedla, že toto rozhodnutí potvrzuje její přesvědčení, že je před námi ještě dlouhá cesta k opětovnému získání důvěry investorů. Evropští politici podle ní jsou nyní odhodláni implementovat fiskální pakt ještě rychleji. Merkelová však také uvedla, že S&P je podle ní pouze jednou ze tří hlavních ratingových agentur, a toto rozhodnutí navíc nebylo „úplným překvapením“.

Dočasný záchranný fond EFSF podle ní nemusí nutně mít rating AAA a samotné rozhodnutí S&P podle Merkelové neopodstatňuje navyšování jeho financí. Merkelová dále uvedla, že Německo by nemělo dělat více, než ostatní země jen kvůli kroku S&P. Permanentní fond ESM by však podle německé kancléřky měl být uveden do chodu, co nejdříve to bude možné.


Stupnice pro dlouhodobý rating Standard & Poor's:

AAA - Schopnost emitenta dostát závazkům je mimořádně silná.

AA - Schopnost emitenta dostát závazkům je velmi silná.

A - Schopnost emitenta dostát závazkům je silná, ale je více citlivá na případné negativní změny v ekonomice než u vyšších stupňů ratingu.

BBB - Vykazuje adekvátní míru bezpečnosti, ale při zhoršení ekonomických podmínek může dojít k oslabení schopnosti emitenta dostát závazkům.

BB, B, CCC, CC, C - Stupně označující spekulativní investice. Takto označené cenné papíry mají určitou kvalitu a míru bezpečnosti, která je ale vyvážena vysokou nejistotou či větší citlivostí na zhoršené ekonomické podmínky.

D - Velmi vysoká pravděpodobnost úpadku. Trvalá neschopnost dlužníka dostát svým závazkům.

Poznámka: V rámci stupňů AA až CCC jsou ještě rozlišovány "mezistupně" označované symboly + a -, které označují relativní pozici hodnoceného subjektu v rámci daného stupně.

Aktuální hlavní rating zemí EU podle S&P:

Země Rating
Dánsko AAA
Finsko AAA
Lucembursko AAA
Německo AAA
Nizozemsko AAA
Švédsko AAA
Velká Británie AAA
Francie AA+
Rakousko AA+
Belgie AA
ČR AA-
Estonsko AA-
Slovinsko A+
Slovensko A
Španělsko A
Malta A-
Polsko A-
Irsko BBB+
Itálie BBB+
Bulharsko BBB
Litva BBB
Kypr BB+
Lotyšsko BB+
Maďarsko BB+
Rumunsko BB+
Portugalsko BB
Řecko CC

(Zdroj: ČTK, S&P , Bloomberg, FTD)


Váš názor
  •  
    16.01.2012 9:16

    Paf je z toho paf, že se žádný výprodeje nekonaj...
    Mart
  •  
    15.01.2012 17:10

    docela mě překvapuje, že poláci mají nižší rating než my.
    gupik
  • S&P
    14.01.2012 15:19

    Kdo si myslel, že S&P rating Francie nesrazí, byl na můj vkus až příliš velký optimista. Ještě větší optimista je ale ten, kdo si myslí, že od pondělka nekrachnou světový burzy...ta největší panika je teprve před námi a o této krizi se bude mluvit ještě více než o té 2008/2009, protože bude mít mnohem větší dopady bez možnosti umělé podpory monetárních a fiskálních stimulů. :) Good luck a pevný nervy longařům.
    paf
    • paf
      15.01.2012 16:34

      třesou se mi ruce, poťej dlaně a pomalu mě na kalhotech roste mokrej flek.....nechápej to jako, že si sz tebe dělám legraci, ale kromě kibicováni s touhle názurou i obchoduješ?
      db
      • Re: paf
        15.01.2012 19:18

        Jsem v šortu na indexech, jinak bych asi nepsal to, co píšu. :) Neberu nic jako urážku. Každou sekundu, co proběhnou na trhu desítky a stovky obchodů spolu dvě strany nesouhlasí. To je přirozený. Však za 4 hodiny až se otevře FX a trhy v Asii, se uvidí, kdo měl pravdu. :) Když budu vedle jak ta jedle, tak uznám, že jsem blb, co na trhu nemá co dělat...
        paf
        • paf
          15.01.2012 19:23

          tak to je ok, já mám, ale trochu pafku, teda pifku na ty diskutéry, co neustále věští katastrofy či naopak mohutné up rally, nejlépe bez jakéhokoli, tím méně svého argumentu. vedle klidně můřeš bejt, to je život.
          db
          • Re: paf
            15.01.2012 19:59

            Já taky věštím katastrofu, ale tahle stojí na alespoň pro mě dost podstatných argumentech. I když by to celý bylo na delší povídání, tak jenom k tomu, co se stalo v pátek...jen se potvrdilo, že jedinej důvod, proč ratingovky existujou, je záměrná manipulace s trhem. Byli jsme toho svědky v roce 2008, kdy udělovaly AAA bezcenným CDO, aby maximalizovali svůj zisk a nafoukly nemovitostní bublinu. Teďko jsme svědky toho, jak se snaží rozpoutat tržní paniku, aby si někdo hodně vysoko levně nakoupil. A vtip je v tom, že celá krize mohla bejt už před 2 rokama dávno vyřešená, kdyby ECB přistoupila k masivnímu kvantitativnímu uvolňování. Zaprvé by tím uklidnila paniku na trzích a zadruhé monetizací splatí dluh (sice za cenu poklesu kupní síli spotřebitele, jenže ten to v konečném důsledku tak jako tak odskáče a dnes možná ještě více, než kdyby se k tomuto přistoupilo už dříve). Všichni o tom ví, ale nikdo nic nedělá. A až všechno krachne a bude všechno v (_,_), tak se k tomu masivnímu kvantitativnímu uvolňování přistoupí, protože už jiná možnost záchrany nezbude. Už dávno nežijeme v tržní ekonomice. Tohle je nefér prostředí a vydělávaj v něm přeevším lidi s insider informacema a vazbama v politice. Na trhu jsem jenom z toho důvodu, že si myslím, že jsem prokouknul plány těch nahoře, jinak bych to už dávno vzdal. Toď ve zktatce můj názor.
            paf
            • paf
              15.01.2012 20:03

              a argument, ze to bylo znamy davno predem a s amerikou to v patek skoro nehlo, vicekrat tady uvedeny ...te minul?
              db
              • Re: paf
                15.01.2012 20:08

                Že Portugalsko, Španělsko, Itálie a Kypr půjdou o dva stupně dolů se nevědělo, ani se s tím nepočítalo. Myslím, že tychle 4 země jsou mnohem větší problém než nějaká Francie.
                paf
                • na cnbc i bloombergu
                  15.01.2012 20:10

                  to svitilo v prubehu obchodovani presne tak jak to nakonec dopadlo....
                  db
                  • Re: na cnbc i bloombergu
                    15.01.2012 20:13

                    Toho jsem si nevšim, ale i kdyby, ty snad věříš nějakejm novinářskejm kachnám? Já jako investor čekám až na tvrdý data a to, co si píše nějakej Pepík do novin je mi uplně u (_,_). :) Myslím, že většina účastníků trhu tomu nevěnovala příliš velkou pozornost.
                    paf
                    • paf
                      15.01.2012 20:17

                      tak asi jenom ja a par dalsich moulu a ono se to nakonec potvrdilo,...no nic , uvidime zejtra.
                      db
                      • Re: paf
                        15.01.2012 20:21

                        Tak jo, GL a chladnou hlavu. :)
                        paf
          • Re: paf
            15.01.2012 19:29

            pifku dvakrát na ty, kdo to vypustí jako kategorický, nezpochybnitelný fakt a k tomu to doprovodí takzvanou "lítostí" nad postiženými...typicky jak to dělal PetrR, dnes Pound.
            db
    • Re: S&P
      15.01.2012 16:09

      no, uvidíme, jsem zvědavý na ten krach :-)
      sid_cz
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m