Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus: O smlouvě o fiskální unii má rozhodnout vláda bez schovávané s referendem

Klaus: O smlouvě o fiskální unii má rozhodnout vláda bez schovávané s referendem

20.01.2012 10:17
Autor: mediafax

Chystanou evropskou smlouvu o rozpočtové odpovědnosti by měl posoudit kabinet Petra Nečase (ODS) a ne se schovávat se svým názorem za referendum. V rozhovoru pro páteční Lidové noviny to uvedl prezident Václav Klaus, premiér jeho kritiku odmítl.

"Jsem přesvědčen, že se vláda nemá schovávat se svým názorem a že má rozhodnout sama. Nejsme Švýcarsko, které si dělá referenda o všem možném i nemožném," uvedl Klaus. "Za nic se neschováváme. Vláda jasně rozhodne, až budeme mít konkrétní návrh smlouvy," reagoval v Lidových novinách předseda vlády.

Prezident zopakoval také svoji negativní pozici, kterou vůči dokumentu má. "Podepisovat jménem České republiky Evropskou smlouvu o rozpočtové unii je evidentně nerozumné a jsem rád, že si to většina členů vlády uvědomuje. Myslím, že každý ví, že jsem poslední, kdo by byl proti přísné rozpočtové disciplíně, pouze považuji za zbytečné, aby to nám či komukoli jinému někdo přikazoval zvenku," zmínil Klaus a dodal: "Nechci používat v této chvíli žádná silná slova nebo slova silnější než dosud, ale můj názor je snad zcela jasný."

Připravovaná smlouva je podle hlavy státu zásadním zásahem do českého i evropského práva. "To je zjevné i z toho, že ve středu ve Štrasburku Evropský parlament 521 proti 124 hlasům (při 50 zdržení se) tuto smlouvu odmítl a žádá, aby se stala inherentní součástí Lisabonské smlouvy, která – jak snad u nás každý ví – ratifikaci prezidenta vyžadovala," připojil prezident.

Podle Klause jsou ale liché obavy premiéra, že by Nečas k podpisu nové smlouvy vůbec nezískal jeho zmocnění. "Premiér má mé obecné zmocnění k podpisu smluv tohoto typu," uzavřel prezident. Sám přitom minulý týden poslal předsedovi vlády dopis, podle kterého novou smlouvu nepodepíše v žádném případě.

Definitivní podobu nové smlouvy by měl přinést mimořádný summit Evropské unie svolaný na 30. ledna. "Hned poté o něm může kabinet jasně rozhodnout. Na Evropské radě náš podpis ani schválení nikdo nečeká," zmínil Nečas.

Vláda na svém středečním zasedání přijala rámcovou pozici, podle které by měli o nové smlouvě rozhodnout občané v referendu. ODS a VV přehlasovaly přitom názor TOP 09, která plebiscit odmítala – podle ní by jasné a kladné stanovisko měla zaujmout sama vláda.

Zatím není jasné, kdy by takové referendum mělo proběhnout. Premiér Nečas i vicepremiérka Karolína Peake (VV) se nicméně přiklánějí k názoru, že by takové hlasování bylo na místě až ve chvíli, kde bude země zároveň rozhodovat o přijetí jednotné evropské měny.

Česko by nebylo jediné, kdo by se ke smlouvě o fiskální unii nepřipojil. Odmítla ji Velká Británie, váhá i Maďarsko. Povinně musí nový dokument odsouhlasit 17 členských států eurozóny. Platit bude přitom od chvíle, kdy mu řekne ano aspoň 12 zemí.

Nová mezistátní dohoda by podle unijního prezidenta Hermana Van Rompuye měla obsahovat přísnější rozpočtová pravidla. Rozpočty členských států eurozóny by měly být vyrovnané nebo skončit každý rok v přebytku. Maximálně přípustný rozpočtový schodek by měl být 0,5 procenta HDP.

Eurozóna chce také důsledněji trestat rozpočtové hříšníky. Sankce za to, že deficit veřejných financí přesáhne tři procenta HDP, by nově měly být automatické. Zvrátit je bude možné jen rozhodnutím kvalifikované většiny členských zemí.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m