Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
A co v koši do Vltavy?

A co v koši do Vltavy?

01.02.2012 13:28

Jeden ze šéfů JPMorgan před pár dny v Davosu vysvětloval, že „lidé jsou rozumní“. Hovořil o utahování na periferii eurozóny – že když se lidu předloží jasný a rozumný plán toho, co mají úspory dosáhnout, lid bolestivé kroky přijme. Ideální scénář možná trochu připomíná utahování opasků během polistopadové transformace naší ekonomiky, které probíhalo s patrnou dávkou naděje, že má smysl a všichni tak nějak táhnou za jeden provaz.

Pochybuji ale, že podobné nadšení doprovází utahování a úspory na periferii. U nás tomu tak není jistě. Pokud ve společnosti převažuje názor, že většina tím či oním způsobem krade, jen výjimečně se objeví ochota táhnout za jeden provaz. Vyloženě silou prosazené úspory pak mají z velké části perverzní efekt, který je nyní patrný například ze zpráv o frontách na sociální dávky.

Princip funguje jednoduše: Tlak na úspory v jánabráchovské státní správě projde bez účinku přes síť vysoko a středně postaveného, vzájemně spřáteleného a navzájem se opatrujícího „managementu“. Projeví se až na pro kamarádíčky nezajímavé nejnižší úrovni, která ale již nyní často operuje nad plným využitím kapacit. A supluje svou prací i deficit na vyšší úrovni (omlouvám se všem výjimkám za toto zjednodušení, které by mělo vystihnout podstatu).

Pro úspory ve státní správě jsem všemi deseti. Ale protože shodou okolností znám i pohled zespodu, vnímám zapálené snahy politických špiček o snižování schodku často spíše jako absenci sebereflexe. „Je třeba utáhnout si opasky“ káží bumbrdlíčci, kteří hlavně koukají, jak zachovat korýtko pro sebe a blízké (opět omluva statečným výjimkám). Bez skutečného tažení proti korupci se o konečném efektu úspor můžeme jen dohadovat.

Patria blog

Přejít z oblasti lehce proveditelného popisu toho, co se nám nelíbí, do předpisu toho, co je třeba dělat, je zde těžké. Z velké části proto, že hovoříme o jevech, které mají velkou setrvačnost, jsou hluboce zakořeněny a špička ledovce poměrně věrně odráží i to, jak vypadá jeho zbytek. Otočení ledovce vzhůru nohama tak nic neřeší.

WSJ přináší zprávy o tom, že bývalý šéf Royal Bank of Scotland Fred Goodwin byl zbavem rytířství. To mu bylo uděleno v roce 2004 za práci ve financích, nyní ho kvůli „práci“ v RBS ztrácí. Zní to jako starodávný výchovný recept. Za vzorné chování budeš vyzdvižen a buď vzorem ostatním. Za špatné budeš ponížen a buď ostatním výstrahou. Podle mne má tento recept obecně dost velké nedostatky. Nejsem si ani jist, jaký je celkový přínos hrátek s rytířstvím, respektive s tituly rytířství ve Velké Británii. U nás to asi bude horší.

Nedávno totiž přinesla média výsledky nějakého (zahraničního) průzkumu zaměřeného na toleranci jednotlivých zemí k podvodům. Ne, nebyli jsme poslední. Tam byli Rusové. My jsme byli předposlední (mimochodem, blízko nás byli Němci). Odebrání „rytířství“ by tak u nás možná nebyl tak moc krutý trest (stejně jako by přidělení „švejkovství“ asi nebylo žádným trestem). S ohledem na výsledky onoho průzkumu bych v tak v rámci časem prověřených řešení navrhl spíše máchání v koši ve Vltavě. Spojení této dávné symbolické i doslovné „očisty“ by bylo ve spojení se světem internetu a sociálních sítí dokonalé.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • DÍKY KONEČNĚ ZA PRAVDU !
    01.02.2012 13:48

    Přispějme všichni svým dílem na své úrovni očistě této zdevastované společnosti ! A ukončeme český středověk
    Václav
    • Re: DÍKY KONEČNĚ ZA PRAVDU !
      01.02.2012 15:45

      Pravda není tak zásadní, stejně ji znají všichni. Spíš se smiřte s tím, že to je trvalý vedlejší jev demokracie. Kapři si rybník nevypustí, snahy o snížení klientelismu zespoda mají za cíl často jen výměnu stráží, zveřejněná a odhalená syčárna je jen cílená diskreditace a Evropa přináší silnější byrokracii (v dobrém že je nestranná i zlém že ničí dotacemi morálku a brzdí iniciativu). Platí, že kde je koryto, tam budou vždy prasata.
      dan_tencl
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.