Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Horor o věštcích

Horor o věštcích

28.03.2012 17:32
Autor: Anonymní Investor, ???

Čas od času se na světě rodí lidé, kteří si myslí, že mají nadpřirozené schopnosti. Děje se tak odpradávna a v různých oborech lidské činnosti, dokonce i ve finančnictví.

Takový věštec je v podstatě outsider. Profesionál, který pracuje ve finanční instituci, neriskuje a ani nedosahuje pozoruhodných výsledků. Většinou není schopen na základě svých rad vydělat peníze (ostatně proto radí). Obvykle se živí tím, že publikuje své zprávy, dává rady a sní, že jednou bude slavný. Při různých konferencích o investování se vyznává davu obdivovatelů, kteří ho obklopují (nejraději má mladé štíhlé blondýny – bohužel těch je nejméně). Jeho ctitelé hltají jeho slova, a posléze se pyšní před svými přáteli, že měli příležitost ho potkat.

Věštec zůstává slavným, dokud jeho předpovědi vycházejí (což je většinou dílem náhody). Jakmile jeho předpovědi nefungují, obdiv veřejnosti se mění v nenávist. Pro takového věštce je potom již nemožné obnovit svou minulou slávu.

Nejznámější věštci pocházejí ze Spojených států. V 70. letech věštec Edson založil své předpovědi na změnách politiky Fedu. Pravidlo „tří kroků a klopýtnutí“ říkalo, že když Fed zvedne své sazby 3krát, vede to k nastartování medvědího trhu. Edson určil dno trhu v prosinci 1974, kdy Dow Jones spadl na 500 bodů. Trh pak vyrazil vzhůru, ale trend dlouho nevydržel, a věštec ztratil své renomé.

Druhý známý věštec se jmenoval Joseph. Formuloval pravidlo, které vymyslel na záchodě: „Objemy jsou jako pára, kterou vlak používá k pískání.“ Joseph absolvoval americké turné, kde mj. hrál na piano a stahoval kalhoty. Stal se tak velkým, že uměl hýbat trhem! Vaz mu srazilo, že v roce 1982 setrval v medvědích pozicích, zatímco trh si klidně pokračoval v růstu.

Třetí známý věštec Robert si udělal jméno na teorii Elliotových vln, která říká, že trh vykonává růstové pohyby v 5 vlnách a sestupné ve 3 vlnách. Původně se o doporučení mladého věštce nikdo nezajímal... když ale trh vzrostl na 1000 bodů a věštec tvrdil, že cílem jsou 3000, a trh mu zpočátku dával za pravdu, jeho popularita prudce rostla. Robert poskytoval interview velkým televizním stanicím a známým časopisům. Nedlouho poté, co jeho popularita byla na vrcholu, se burza vydala směrem dolů.

Z historických zkušeností s věštci lze tvrdit tuto tezi: Jakmile uvidíte nějakého věštce velmi frekventovaně v televizi a jeho jméno v novinách, vězte, že právě začíná jeho konec. Konec hořký a truchlivý.

Schválně si udělejte test – podívejte se, který z českých věštců je v médiích nejčastěji. A právě se koukáte na toho, který zrovna teď prohrál…

Myslete jinak, myslete po svém. Věštci neexistují...

Hezký den

Investor


Zdroj, který byl použit: Dr. Alexander Elder - Trading for a Living


Váš názor
  • Já byla
    29.03.2012 20:17

    před Vánocema tak zoufalá, že jsem šla k našemu velmi známému astrologovi a on mi řekl, že jsem o peníze vložené do akcií definitivně přišla....
    ZUZKA
  • "euroveštenie"?!
    29.03.2012 15:37

    Keby diskusia mala mať aj svoj reálny výstup, tak euroveštenie a EUROVEŠTCI, trebars po vzore Katolíckeho laického apoštolátu, by mali mať aj subordináciuod EU a EP tak, aby euroveštcom v EUi v EP - tým skutočným na čele s Barossom, či Mekelovou - sekundovali aj laickí veštci od ich úrovne až po naše regióny. Každý región by mal svoju VEŠTIAREŇ a v nej zo zastúpením regionálnych "veštcov" ako aj laických?! Lebo naše obecné či mestské zastupiteľstvá sú neraz viac v polohe partikulárnych zaklínačov hadov a osobných,či skupinových preferencií, zneužívajúc ich skutočné poslanie. A takéto "veštenie" s prostriedkov daňových poplatníkov a fondov pre seba....by už malo aj bez VEŠTENIA skončiť tak v Prahe, ako aj v Bratislave až po naše vidieky!
    turcan
  • jaký je rozdíl mezi
    29.03.2012 11:25

    věštcem a profesionálem? Žádný. Občas nahlédnu pod pokličku pseudovědy jako je ekonomika a taky věštění. Oba druhy používají (věřte nebo ne) stejné datové výstupy. Věštec to pouze podává pro něj specifickou metodou a profesionál to samé zase obkecá rádoby sofistikovanou terminologií. Výsledky obou bývají nachlup stejné. Věštcům vychází věštba vždy na 50% (protože se v predikci jistí) a profíkům vychází predikce také na 50% (protože je jistí - dbají na svou profesionální čest:-)))
    Jesse
  • Anonymní člověče
    29.03.2012 1:40

    nic proti ničemu...v podstatě pravda...ale není příliš složité vytušit, že tím "věštcem" myslíte pane Žabžu, páč publikuje v LN a asi má blondýnu...tu mám ale taky i když nepublikuju v LN..a nestěžuju si (na tu blondýnu). V podstatě říkáte "kašlete na analytiky- věštce" je to 50:50. No já si to nemyslím. Někteří věštci dávají dobrý návod na "kontra", některým "věštcům" je potřeba naslouchat. Váhy jenom moje. Výsledek jenom můj. Nečíst názory a chovat se stochasticky je ale blbost.
    db
    • Re: Anonymní člověče
      02.04.2012 14:56

      Že by pan Žabža měl být tím "věštcem", na kterého se naráží, mě ani nenapadlo. Nesmíš číst jen Lidovky, Bufíku. Pan Žabža má určitě v otčině jiný úkol (co takhle získávat jí pozitívní obraz ? ;-) Jinak tentokrát musím dát za pravdu Martíkovi a JL. O léčebných účelech budu přemýšlet s Miňonkou... ;-)
      Kalka.
    • Re: Anonymní člověče
      29.03.2012 10:15

      Bufíku proč se pořád navážíš do pana Žabži ???? Pan Žabža je sympatický klučina, dobrého vzdělání a talentu jediné co mu chybí k dokonalosti je trochu zreálnění pohledu. Když budeš žít 15 let v Americe a pak se přestěhuješ do Ugandy pak budeš mít taky problém, že nemáš bejvák s bazénem, galon benálu skoro zadara a auťak s 4 litrovým motorem , o tom že by na každým rohu prodavali hambáče si taky musíš zajít chuť. Pan Žabža bere svých 100-150 tyček měsíčně má bejvák za 6 mega nebo baráček za Prahou za 15 a do práce jezdí A6 nebo 911 dle chuti :-) Až pan Žabža bude bydlet v Bruntále v Aši, v Hodoníně nebo někde v zapadlé šumavské či krkonošské vesničce pochopí , že život není jen Praha, londýnská Citi, Wall street apod. Pak začne psát komentáře , předpovědi tak jak má a bude mít ještě lepší a ještě sebevědomější klienty než má. Pochop , že den pana Žabži dneska vypadá asi tak - klábosí s kolegy, telefonuje, svačí, obídkuje, večeří a mezi tím se poflakuje v kanclu a kouka do stroupu a přitom přemyšlí o čem by něco napsal případně jakou akcii by doporučil pak mrkne do křišťálové koule a bud cílovka na Erste nad 500 je na světě nebo ČEZ na 1000 :-) Panu Žabžovi dej čas buď chlapec procitne nebo dá vypověď a napíše jak to v Patrii chodí já mu věřím a ty mu věř taky !
      martík
      •  
        29.03.2012 11:19

        Martíku, Martíku, Ty jsi si dnes zase zapomněl vzít prášek na hlavu, viď? Ty znáš p. Žabžu osobně nebo jsi někdy byl jeho kolega? Cintáš si tady pentli o tom, jak vypadá jeho den a je přitom nad slunce jasnější, že víš úplný houby. V pátek se do Patrie navážíš, o jaké jde manipulátory a podvodníky a v úterý jim na konci on-line rozhovoru děkuješ, jací jsou milí kluci a jak jim ten rozhovor zvýšil kredit? Hoď se do klidu a jdi svými schizofrenními plky otravovat vzduch na jiný web..
        Karel Novotný
        •  
          29.03.2012 12:42

          Vážený Troubo Novotný, právě proto že vím jak to chodí u našich makléřských firem, mohu tedy vědět jaký má kdo den v tom je rozdíl mezí anonymním nickem Troubou Novotným a martíkem :-) To , že Patrie manipuluje je fakt a běžná věc , ale když jim to ČNB umožňuje proč by to nemohli dělat ??????? Jsou největší , prý nejlepší tak si dělají co chcou až bude sedět v ČNB trouba Novotný třeba to bude jinak :-) Za on-line rozhovor jsem poděkoval neboť jestli sis nevšimnul hoši z Patrie zodpověděli všechny dotazy a na úrovni což jak říkám zvyšuje jejich kredibilitu. Pokud to budou dělat dál (pravidelné chaty)jejich PR obraz se může změnit k lepšímu Tj milý a velectěný anonymní nicku Novotny zajdi si k lékaři a nezaviď :-) zamkni si nick ukaž se světu pak plkej a hlavně strč si nos do života aspoň na 30 let
          martík
          •  
            29.03.2012 12:47

            Ty jsi opravdu duševní žebrák...
            Karel Novotný
            • blekotáte nesmysly
              29.03.2012 13:42

              Protože termín "duševní žebrák" je protimluv. Takže prakticky nemůže být NIKDO z lidí duševním žebrákem. Musel by totiž žebrat o duši a to dost dobře nejde... Ale lidé se slabým rozhledem a slovní zásobou tyto urážky rádi vymýšlejí, páč se jim ty "novotvary" dobře poslouchjí, že...? :-))
              Jesse
            •  
              29.03.2012 13:30

              ok já jsem duševní žebrak a co jsi ty anonymníc nicku ??? :-) nejdřív začni u sebe a hodně zostra ... když nic nevíš nekecej do toho druhým....
              martík
              •  
                29.03.2012 13:45

                Dědku, vypni se už...
                Karel Novotný
      • martiku,martiku
        29.03.2012 10:32

        buď jsi chodil s dědicem jména až z napoleonských válek na pivo a nebo tě mrzí, že s ním na pivo chodit nemůžeš !!! .-)))
        AMN
        • Re: martiku,martiku
          29.03.2012 11:42

          : - )
          Miňonka
          • Mína
            29.03.2012 14:04

            Díky za pozdrav onehdy.Nebyl jsem tady.Opatruj se.http://www.youtube.com/watch?v=uCQmwIUtTXw
            Velkamedvědice
            • Re: Mína
              29.03.2012 20:06

              Zdravím tě, už také pracuješ na zahradě? Sazenicím se daří, také zkouším tvou bylinku / pro léčebné účely : - ) / krásné jaro a mnoho štěstí!m...http://seekingalpha.com/article/466091-gld-etf-3-red-flags-to-consider?source=yahoo
              Miňonka
              • Mína
                29.03.2012 20:55

                Zatím jsem udělal jen záhrádku v zahrádce,plůtek 50 čísel,aby tam vlk nemohl.Zasazen ale zatím jen česnek,abych nemusel čínský.o))
                Velkamedvědice
  • dobrej postřeh
    28.03.2012 18:16

    ale přece jen někdo má čas na to počítat a srovnávat a pak řikat co mu vyšlo... tak to už není jen čistý věštění :)
    Bo
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data