Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Porouchaná egyptská ekonomika

Porouchaná egyptská ekonomika

29.03.2012 17:41

Od loňského pádu egyptského prezidenta Husního Mubaraka ovládají veřejný život v zemi politické aspirace Egypťanů. S řešením těchto aspirací začala bohužel prudce klesat ekonomika, což ohrožuje jeden z hlavních cílů revoluce, totiž zlepšení životní úrovně a blahobytu Egypťanů.

Skutečně hrozí, že populistická rétorika egyptských politiků zvrátí hospodářské reformy, které uskutečnil Mubarakův režim. V roce 2004 zahájil tehdejší premiér Ahmad Nazíf významný reformní program, jehož cílem bylo odstranění byrokratických překážek růstu restrukturalizací finančního sektoru, zjednodušením pravidel podnikání, liberalizací zahraničního obchodu a omezením role vlády v ekonomice.

Reformy z roku 2004, které také zrušily omezení přístupu k valutám a snížily dovozní cla, vedly k postupnému zlepšení podnikatelského a investičního klimatu. Když se k tomu přidala příznivá mezinárodní situace, zvýšil se roční růst HDP Egypta z 4,1% v roce 2004 na 7,2% v roce 2008 a i v letech 2009-2010 se navzdory globální recesi udržel na pěti procentech. Nová opatření pomohla rovněž přilákat velký příliv kapitálu a přímých zahraničních investic, což dále podpořilo dramatický vzestup rezerv v cizí měně z 14,8 miliard dolarů v roce 2004 na více než 36 miliard dolarů do konce roku 2010.

V roce 2011 se situace téměř na všech frontách zhoršila. Roční růst klesl zhruba na 0,5% a inflace zůstala dvojciferná. Míra nezaměstnanosti dosáhla ve čtvrtém čtvrtletí 12,4%, přičemž ve stejném období roku 2010 činila 8,9%. Bilance běžného účtu se rapidně zhoršila kvůli ztrátě více než 4 miliard dolarů na příjmech z cestovního ruchu a prudkému poklesu peněz zasílaných do země Egypťany pracujícími v zahraničí. Fiskální deficit vzrostl na 10% HDP, následkem čehož se vládní dluh (včetně dluhu vnějšího), který do té doby setrvale klesal, opět zvýšil na 76% HDP.

Nejvýraznějším vývojem však byl úbytek mezinárodních rezerv v prvním roce po revoluci na náměstí Tahrír. Podle odhadu Mezinárodního měnového fondu se rezervy v zahraniční měně snížily do prosince 2011 o polovinu na 18 miliard dolarů – částečně to bylo kvůli zhoršující se bilanci běžného účtu, ale zejména kvůli tomu, že se z Egypta začali stahovat zahraniční i domácí investoři.

Ve světle velkých a stále se prohlubujících nerovnováh se Egyptská centrální banka (CBE) během loňského politického a ekonomického chaosu rozhodla bránit egyptskou libru. Umožnila, aby se její směnný kurz, který je oficiálně definován jako „řízený plovoucí kurz“, snížil o pouhá 3%. Udržení relativně stabilní měny pokládala banka za vyšší prioritu než zabránění ztrátě zahraničních rezerv.

Dnes je Egypt zranitelný nejen vůči nestabilní domácí politice; v důsledku vyčerpávání jeho mezinárodních rezerv – od loňského října se tak děje tempem zhruba 2 miliardy dolarů měsíčně – dnes země čelí také hrozbě měnové krize. Tento výčet ztrát je navíc téměř jistě podhodnocený, protože zahrnuje i mimořádný příliv 3,5 miliardy dolarů od loňského listopadu z aukcí pokladničních poukázek denominovaných v amerických dolarech.

Kromě toho poskytla vládě půjčku ve výši 1 miliardy dolarů egyptská armáda a další miliardu získala vláda prostřednictvím grantů ze Saúdské Arábie a Kataru, takže se úbytek rezerv od prosince 2010 přiblížil k 22 miliardám. Cestovní ruch coby další zdroj mezinárodních příjmů vynesl pouhých osm miliard, což byl oproti 12 miliardám v roce 2010 prudký pokles. Egypt nadále dováží téměř dvojnásobek toho, co vyváží, což mělo do konce roku 2011 za následek obchodní deficit přesahující 10 miliard dolarů.

V důsledku toho musí financování Egypta nadále růst: země si nyní potřebuje půjčit přibližně 14-15 miliard dolarů, aby ucpala finanční díru v odhadované výši 24 miliard. Hodně bude záležet na tom, kdy nebo zda vůbec vnější pomoc přijde, což je podmíněno schválením nově sjednané půjčky od MMF v objemu 3,2 miliardy. Podaří-li se program MMF dotáhnout do konce, mohl by podnítit další balíky pomoci od Světové banky a jiných mezinárodních dárců.

Pokud pomoc dorazí, mohl by Egypt začít řešit některé své problémy s financováním, ale kromě toho stále potřebuje dlouhodobou strategii, aby povzbudil trvalý růst. Egyptská ekonomika čelí kvůli odlivu kapitálu, rostoucí inflaci, nezaměstnanosti a populistické politice přetrvávajícím rizikům. I když budou mít egyptští představitelé k dispozici vnější finance, musí hledat způsoby, jak do oživení ekonomiky země zapojit soukromý sektor.

Poslední politický incident týkající se činnosti amerických nevládních organizací propagujících demokracii bohužel ochladil bilaterální vztahy a ohrožuje vojenskou pomoc v objemu 1,3 miliardy dolarů, kterou Egypt každoročně od Spojených států dostává. To může mít vliv i na další dárce a také na mezinárodní finanční instituce, zejména na MMF a Světovou banku.

Egyptský přechod od populistické hospodářské politiky k antiamerickému populismu představuje dobrý příklad, jaký dopad může mít tato politická nejistota na hospodářský vývoj. Nezbývá než doufat, že květnové prezidentské volby a vytvoření demokraticky zvolené vlády uklidní politickou vřavu a povede k hospodářské stabilizaci a oživení. Jinak se těžko dobyté politické zisky Egypťanů mohou snadno promrhat.

Mohsin Khan je vysoce postaveným členem Petersonova institutu pro mezinárodní ekonomiku se sídlem ve Washingtonu.

Copyright: Project Syndicate, 2012.


Váš názor
  •  
    29.03.2012 18:21

    Poslední odstavec je mimo realitu. Přesněji zní : Přechod od v posledních letech k prorusky a pročínsky zaměřené hospodářské politiky k demokratickopopulistické politice. Nějak autorovi ušlo komu, že Wikileaks slouží a odkoho dostávají arabští demonstranti podporu. Kdo tomu chce věřit, ať věří dál. Ať schudne, to co má schudnout a zbohatne, to co má zbohatnout. Příroda je tvrdá.
    ignác
    •  
      30.03.2012 7:32

      Posledni odstavec chtel ospravedlnit vysoke startovaci naklady na porizeni demokracie. Lide ted maji prece to, po cem touzili. Tak si za to mohou sami. Jen si musi uvedomit, ze nic neni zadarmo a musi se otacet (i v tom horku). System je tvrdy. Budou-li politicky poslusni, mohou si pujcit. (Cestina se az tak dramaticky nezmenila, zatim nezchudla.)
      Mudrc
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data