Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Polsko si kvůli rozpočtu došlápne na státní firmy (+přehled očekávaných dividend)

Polsko si kvůli rozpočtu došlápne na státní firmy (+přehled očekávaných dividend)

30.08.2012 17:47
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Polsko chce řádně prohrábnout kapsy státních firem, a udržet tak rozpočtový schodek na přijatelné úrovni. Ministr státního pokladu Mikolaj Budzanowski včera v rozhovoru pro polskou CNBC prohlásil, že hodlá výrazně zvýšit dividendový výplatní poměr v devíti společnostech, v nichž jeho rezort drží kontrolní podíly. Jedná se například o těžaře KGHM, největší banku PKO BP, pojišťovnu PZU, plynárny PGNiG či petrochemický koncern PKN Orlen. Konkrétní firmy a čísla Budzanowski odmítl jmenovat, Sdělil ale, že budou muset do státní kasy odvést mnohem víc než 55 % zisku (celkem 8,15 mld. PLN), které v průměru na dividendách vyplatily letos.

Polský kabinet tak reaguje na zhoršující se výhled ekonomiky, která kvůli dluhové krizi v eurozóně bude růst pomaleji, než se doufalo. Polská ekonomika ve druhém čtvrtletí prudce zpomalila tempo růstu, o víc než se čekalo. Její hrubý domácí produkt stoupl meziročně o 2,4 procenta po 3,5 procenta v předešlém čtvrtletí. V mezikvartálním srovnání růst polské ekonomiky zpomalil z 0,8 procenta na 0,4 procenta. Ministr financí Jacek Rostowski uvedl, že v letošním roce hodlá vláda dostat schodek pod tři procenta hrubého domácího produktu, což je limit stanovený rozpočtovými pravidly Evropské unie. Rostowski také potvrdil, že v letošním roce nadále počítá s růstem polské ekonomiky o 2,8 procenta. Vláda by v září měla představit opatření na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti.

Následující přehled přináší odhady, jak se plánovaná vyšší dividendová zátěž promítne do hospodaření a rozdělování zisku jednotlivých polských společností kotovaných na burze ve Varšavě:

PKN Orlen
Ministerstvo financí letos překvapilo trhy přijetím návrhu managementu PKN na výplatu nulové dividendy. Takto velkorysý přístup stát uplatnil navzdory víc jak 2 mld. PLN výnosu z prodeje podílu v operátorovi Polkomtel a relativně slušnému vykázanému provoznímu zisku. Všeobecně panoval názor, že místo dělení se s minoritními akcionáři chce ministerstvo PKN využít k ambicióznímu programu těžby zemního plynu z břidlicových ložisek.

Po částečném útlumu břidlicové mánie (několik testovacích vrtů dopadlo neúspěšně, Polský geologický ústav snížil odhad potenciálních zásob) a letošním skvělém výkonu rafinérské divize (prozatím) se z PKN opět stává ideální dojná kráva. KBC Securities dividendu z letošního zisku odhaduje na 0,88 PLN na akcii, což je 60 % nad konsensem sestavovaným agenturou Bloomberg.

Lotos
U druhého největšího polského petrochemického koncernu KBC pro příští rok nepočítá s výplatou dividendy, což je v souladu s konsensem. Pokud se současné příznivé podmínky v segmentu zhorší (což by se s největší pravděpodobností mělo stát – např. vinou zprovoznění odstavených rafinerií zkrachovalé společnosti Petroplus), Lotos by měl mít opět vážné problémy s volnou hotovostí, jelikož bude muset splácet dluhy a investovat do těžby v norských ložiscích.

PGNiG
I když by plynárenská společnost mohla mít s výplatou dividend z letošního zisku problémy (kvůli vysokým cenám dovozu z Ruska a nízkým domácím tarifům), příští rok by měl být pro společnost mnohem lepší, jelikož začne těžit na polích Skarv a LMG. Jelikož dividendy z letošního zisku budou vypláceny až v létě příštího roku, očekává KBC, že společnost se k výplatě po roční pauze vrátí. Odhad pro dividendu na akcii činí 0,05 PLN, tedy zhruba 30 % nad konsensem.

PKO BP
Banka by letos měla mírně překonat loňský výsledek, a proto KBC vidí prostor pro zvýšení výplatního poměru z letošních 40 % na 50 %. Zde by měl zafungovat protitlak ze strany bankovního regulátora, který by měl ponechat doporučené maximum poměru na 50 %. Vzhledem k silnému kapitálovému polštáři a kvalitní rozvaze by ale poměr PKO BP mohl být ještě vyšší. Trh by měl pozitivně reagovat na cokoli nad 50 %.

PZU
I největší polská pojišťovna, která by letos také měla překonat loňský výsledek, by mohla zvýšit podíl vypláceného zisku. Vzhledem k ziskovosti a přebytečnému kapitálu by se letos schválený poměr 75 % podle KBC mohl v roce 2013 klidně posunout poblíž 100%. Trh by měl pozitivně reagovat na cokoli nad 80 %.

KGHM
Jeden z největších evropských těžařů mědi už polský rozpočet zachraňoval letos. Ministerstvo financí na valné hromadě prosadilo zvýšení dividendy ze zisku za loňský rok na 28,34 PLN/akcie, tedy o 67 procent nad managementem navrhovaných 17 PLN. Generální ředitel společnosti kvůli výsledku valné hromady oznámil nutnost přehodnotit investiční záměry firmy a neplánovaně vydat nové dluhopisy či požádat o úvěr.

Vysoké ceny mědi spolu s prodejem podílu v telekomunikačním operátorovi Polkomtel v minulém roce umožnily společnosti KGHM vykázat rekordní čistý zisk na úrovni 11,33 miliardy zlotých. Management společnosti navrhnul před valnou hromadou vyplatit na dividendách 3,4 miliardy zlotých, ministerstvo financí využilo svého majoritního podílu (63,6 procenta) a na valné hromadě prosadilo navýšení celkové výplaty na 5,668 miliardy PLN.

Firma se letos také potýká s novou těžební daní, kterou Polsko uvalilo na „své nerostné bohatství“, obzvlášť na těžbu mědi a stříbra. KGHM ve svém dosavadním výhledu hospodaření pro letošní rok uvedla, že očekává kvůli nové dani propad letošního zisku na 3,8 miliardy zlotých.

Ministerstvo státního pokladu bude pravděpodobně trvat na mnohem vyšším než 30% výplatním poměru, a proto KBC počítá se zachováním vysokého zadlužení společnosti pro další roky.

PGE
Elektrárenská jednička by mohla na rozdíl od KGHM udržet vysokou dividendu i v příštím roce, i kvůli zpoždění v realizaci investičního programu (jaderné i uhelné zdroje). Letos firma vyplatí 1,32 PLN na akcii, tedy 69 % čistého zisku.

(Zdroj: ČTK, Bloomberg, KBC Securities)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m