Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MIT: Velké banky se brání falešnými argumenty, je třeba je rozdělit

MIT: Velké banky se brání falešnými argumenty, je třeba je rozdělit

06.09.2012 12:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Debata o tom, zda americké banky nejsou příliš veliké, nabírá na obrátkách. Po roce 2008 dospělo několik analytiků a ekonomů k názoru, že některé instituce jsou příliš velké na to, aby padly. To znamená, že v případě jejich problémů by jim musela být poskytnuta pomoc. Nedávné ztráty JPMorgan Chase a skandály týkající se praní peněz v HSBC a Standard Chartered zase vyvolaly otázky ohledně toho, zda nejsou tyto složité organizace příliš velké na to, aby je bylo možno vůbec řídit. Podobné otázky vyvolává i situace v Evropě. Jsou některé banky příliš velké na to, aby je bylo možné zachránit (s tím, že jejich kolaps by vedl k dramatickému zhoršení krize v eurozóně)?

Zastánci současného systému velkých bank používají několik hlavních argumentů, pokud se ale podíváme na fakta, žádný z nich není přesvědčivý. William B. Harrison, který dříve působil v čele JPMorgan, tvrdí, že růst bank v posledních desetiletích odrážel tržní vývoj a podpora ze strany vlád při něm nehrála roli. Zapomíná však na to, že tento růst představuje jev, který nastal nedávno. V roce 1995 měla velká šestka, tedy JPMorgan, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo & Co., Goldman Sachs a Morgan Stanley, aktiva dosahující jen 17 % amerického HDP. V roce 2005 to ale bylo už téměř 50 % HDP. A dnes to je 60 % HDP. Není to stále tolik jako v Německu či Velké Británii, to ovšem neznamená, že jde o bezpečnou úroveň. Je paradoxní, že po roce 2008 se velké banky staly ještě větší.

Podle Harrisona a dalších je růst velikosti bank dán tím, co vyžaduje mezinárodní obchod a globální korporátní klienti. Mezinárodní obchod ale procházel boomem po mnoho let už po druhé světové válce a velikost bank relativně k ekonomice nerostla. Když hovořím s vedením firem, klade důraz na to, aby mu bankovní služby poskytovalo několik institucí, nechce se spoléhat na jednu megabanku. Vývoj po roce 1995 tak nebyl dán situací v mezinárodním obchodě, ale deregulací, která byla výsledkem lobbingu lidí jako Sanford Weill, bývalý šéf Citigroup. Deregulace mu umožnila udělat ze Citigroup bankovní supermarket. V červenci tohoto roku ale sám Weill uvedl, že investiční banky by měly být odděleny od komerčního bankovnictví.

Celý popsaný problém je ve skutečnosti o tom, že zisky finančních institucí se privatizují v době, kdy vše jde dobře, a ztráty se znárodňují ve chvíli, kdy se věci vyvíjejí špatně. Nikdo nikdy nenašel nějaké úspory z rozsahu, které by se objevovaly u bank s aktivy převyšujícími 100 miliard aktiv, velká šestka má ale aktiva vyšší než 1 bilión dolarů. Tyto megabanky v podstatě představují velké, netransparentní a nebezpečné programy podpory ze strany vlády.

Zastánci velkých bank také poukazují na to, že americké banky nepatří mezi největší. Při srovnávání ale musíme brát v úvahu to, jaké účetní standardy se v jednotlivých zemích používají a zejména to, jak se pracuje s deriváty. Já a můj kolega John Parsons z Massachusetts Institute of Technology jsme například převedli rozvahu JPMorgan do mezinárodních standardů a aktiva narostla o 4 biliony dolarů. Podle tohoto měřítka jsou JPMorgan a Bank of America největšími bankami na světě.

Americkému nefinančnímu sektoru se i v polovině 90. let vedlo dobře a byl schopen provozu velkých globálních dodavatelských řetězců a zvyšování produktivity. Spojené státy by měly snížit velikost svých největších bank a zjednodušit je tak, aby mohly padnout, a vláda či centrální banka jim nemusela poskytovat pomoc.

Autorem je Simon Johnson, který působí na MIT Sloan School of Management a Peterson Institute for International Economics.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.