Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prodeje zbraní v USA na rekordu: Bojí se Američané vítězství přísnějšího Obamy, nebo o svůj majetek?

Prodeje zbraní v USA na rekordu: Bojí se Američané vítězství přísnějšího Obamy, nebo o svůj majetek?

10.09.2012 18:31
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Akcie zbrojovky Smith & Wesson předvedly v pátek po oznámení výsledků za 2Q12 střemhlavý vzestup vzhůru. Zatímco většina amerických společností letos snižuje prognózy, výrobce legendárních ručních zbraní, založený v roce 1852, vylepšil výhled pro zbytek roku s tím, že momentálně nestíhá uspokojit poptávku.

Společnost nyní registruje dvakrát víc nevyřízených objednávek než na konci prvního kvartálu a bude navyšovat produkci i skladové zásoby. Akcie Smith & Wesson od začátku roku posílily o víc jak 120 %, a nechaly tak daleko za sebou i žhavé rychlíky letošní růstové hitparády jako Apple (+65 %). Za posledních 12 měsíců titul přidal dokonce 267,5 %.

Daří se i dalším výrobcům pistolí, pušek a brokovnic všeho druhu. Třeba Sturm, Ruger & Co již letos vyrobil miliontou zbraň, čímž výrazně překonal loňskou produkci. „Loni nám to trvalo skoro celý rok, ale letos jsme této mety dosáhli 15. srpna,“ pyšnil se letošními výsledky výkonný ředitel společnosti Mike Fifer. Akcie Sturmu od ledna posílily o 37,2 %.

Na příčinách růstu poptávky amerických domácností po zbraních se analytici i obchodníci nemohou shodnout. Podle jedné teorie se Američané bojí zpřísnění regulace. Liberálněji orientované administrativy (jako ta současného prezidenta Baracka Obamy) bývají naladěny spíše proti snadnému přístupu ke zbraním. V případě potvrzení Baracka Obamy v úřadu pro druhé funkční období se počítá se striktnějšími pravidly, a lidé se proto předzásobují.

Tomuto názoru odpovídá dramatický nárůst rychlých profilových kontrol, které FBI na požádání provádí pro obchodníky před prodejem zbraně. Zatímco v roce 2007 těchto prověrek proběhlo něco přes 11 milionů, loni jejich počet dosáhl 16,5 milionů. „Měl bych si Obamu pověsit támhle na zeď,“ tvrdí prodejce z New Jersey. „Jmenoval bych ho prodavačem měsíce!“ směje se.

Řada jeho kolegů si ale myslí, že rostoucí poptávka nesouvisí ani tolik s regulací, jako spíš s momentálním stavem ekonomiky. „Jistě, zhruba třetinu růstu má na svědomí politika, ale většině lidí dělá starosti jejich bezpečnost,“ prohlašuje prodejce zbraní v Marylandu. Podle něj se lidé kvůli vysoké nezaměstnanosti obávají nárůstu kriminality. „Největší skupinu nových zákazníků tvoří starší občané. Desítky tisíc lidí ze silných poválečných ročníků se dostávají do věku, kdy nemohou běhat, ani se prát - a tak musí střílet,“ tvrdí Larry Hyatt, majitel obchodu se zbraněmi v Severní Karolíně.

Faktory stojící za zvýšeným zájmem o ruční zbraně jsou klíčem k určení toho, jak dlouho bude růstový trend trvat. Obavy ze zpřísnění regulace by se po volbách mohly rychle rozplynout. Někteří analytici proto snižují cílové ceny společností jako Smith & Wesson, jelikož současné tempo nárůstu odbytu považují za neudržitelné.

Jiní analytici mají na věc odlišný názor. „Domníváme se, že prodeje táhne všeobecně větší tolerance vůči používání zbraní a také větší zájem o sportovní střelbu,“ uvedl Cai Von Rumohr ze společnosti Cowen & Co v rozhovoru pro CNBC.

(CNBC, Bloomberg, YahooFinance)


Váš názor
  • to je propaganda?
    11.09.2012 11:47

    Nebo co tím sleduje autor článku? Vlastnění zbraní, nákupy, výroba, export... to jsou atributy, které bychom mohli amíkům závidět a ne se po nich vozit v souvislosti s nástupem socializmu v USA :-)
    Jesse
  •  
    10.09.2012 19:00

    to je zase clanek - americani vyrabi vice zbrani a spekulace mistnich odborniku proc to si tak je. Politika - bezpecnost - strach atd.atd. Proc se ale neuvadi jeden z dalsich logickych vysvetleni. Svetoznamy vyrobce zbrani, uznavany po celem svete ZKL Brno byl zruinovan nasimi vy-volenymi, Rath - Pitr - Gross a jini, kteri si nahrabali a uklidili penize na zahranicni konta a nakoupili sve nemovitosti na zapade, kde jdou zisky a dane z nich do cizich kasicek. Proto se nedostava na duchody - matky s detmi - zdravotni peci a musi se zvysovat porad dane. Tady se neustale poukazuje na zle nebo chude amiky, kteri musi dostavat zebracenky, ale moc se nepise kolik je DPH v USA nebo ze z potravin se neplati DPH vubec - proc asi.
    kdo asi ??
    • kdo assi ??
      10.09.2012 20:41

      zbrojni prumysl v cesku zruinoval Havel; krom toho si myslim, ze byt v usa dph a spotrebni dan jak v evrope, zebracenky dostava tretina amiku a ne sestina
      Mudrc
      • Re: kdo assi ??
        11.09.2012 6:30

        Havel muze podle tebe i za tu koralku co po ni umiraji lide. Kde je ta vase slavna policie a zakony? kez by jste se vice zamysleli a neco s tim bordelem delali nez porad poukazovat na jine a nadavat jak vamvsichni ublizuji. Nejvic vam ublizuje to vase mysleni.
        beabull
      • Re: kdo assi ??
        10.09.2012 21:25

        Ty si mudrc za všechny prachy.Našim průmyslem zřejmě myslíš slovenský, kdo je chtěl kupovat po rozpadu RVHP?Ty s manželkou??Zkus si někdy přečíst pravomoci prezidenta, co by diplomatické figurky, ne výkonné moci, ať nežvaníš z hladu.
        Velkamedvědice
        •  
          10.09.2012 21:30

          No, tehdy když Havel vyhlásil, že naše zbrojní výroba končí, (a nejen na Slovensku ;-) , jsi byl ještě nevinné naivní dítě, ne?
          Kalka.
          •  
            10.09.2012 22:41

            Taky mě zhusta mrzí, že se nám tu nezachovalo více takových výborných zbrojních programů jako je L-159 v Aeru vodochody. 4000 pracovních míst na dobu 4 roky nás stálo 60 miliard. Užitná hodnota těch strojů více než pochybná, tržní okolo 50 milionů za kus (bohužel Kč).
            ..
          • Kalka
            10.09.2012 21:33

            Za prve.Česko není slovensko!!Za druhé.Legislativa je Ti evidentně cizí.
            Velkamedvědice
            • Re: Kalka
              10.09.2012 21:37

              Haha, byla jsem při tom... o tehdejší legislativě ses dočet' na Wikipédii? Jiná otázka ovšem je, na čí popud to tehdy vyhlásil... ;-)
              Kalka.
              • Kalka
                10.09.2012 21:44

                Několikrát jsem prosil, ať mě vynecháš.Mě Tvé lži, pomluvy a vyolávání blbých nálad nezajímá.Jsi tak omezená, že to nedokážeš respektovat.Na tvé ubohosti reagovat prostě nebudu.Pokud to někoho zajímá http://literarky.cz/svet/evropa/7342-havel-nebyl-zodpovdny-za-kolaps-zbrojovek Václav Havel jako bývalý Československý prezident nezpůsobil ani nenařídil konverzi zbrojařského průmyslu na Slovensku. S tímto tvrzením přišel Slovenský portál SME.SK. Popírají to nejen někteří bývalí představitelé ZŤS Martin, ale i bývalí zaměstnanci. Bývalý generální ředitel ZŤS Martin Jozef Uhrík tvrdí, že mezi zastavením zbrojařské výroby a Václavem Havlem neexistuje přímá souvislost. „Samozřejmě, že o tom rozhodnout nemohl. Nikdy bych zastavení výroby nespojil se jménem pana Havla." Uhrík už v roce 1988 předložil tehdejší vládě návrh na zastavení výroby tanků i návrhy náhradních řešení. Problém byl podle něj v tom, že Federální vláda neněl chuť program řešit. „Rozhodnutí nebo podíl Václava Havla na konverzi slovenského speciálu je totální blud, který se nezakládá na reálných faktech. O konverzi se rozhodlo dávno před revolucí. Jsem ochotný to podepsat i vlastní rukou," uvedl Peter Kuruc, někdejší manažer náběhu nových výrob a nyní šéf strategie ZŤS Martin. O kontroverzi měla rozhodnout socialistická vláda již před revolucí. Výroba zbraní rostla pouze do roku 1987, kdy podle některých zdrojů dosahovala obratu 18 miliard korun. Potom se obchod zasekl. Na to přišli i ekonomové a rozhodli o útlumu výroby. Za několik let měl dosáhnout pouhých 80 až 90 procent celkové výroby. „Je to ničím nepodložená fáma," říká k úloze Václava Havla v konverzi zbrojovek Milan Malík, bývalý investičním náměstkem ZŤS Martin. „Už dva nebo tři roky před revolucí vznikla ve zbrojovce speciální skupina ekonomů, stratégů a prognostiků, kteří měli hledat a najít programy, které by nahradily výrobu tanků. Byla to mimořádně těžká úloha. I proto jim říkali hvězdáři." Potvrdil tak, že rozhodnutí o postupném přechodu z tzv. speciálu na civilní výrobu padlo dávno před nástupem Havla do prezidentského úřadu.
                Velkamedvědice
                • Re: Kalka
                  10.09.2012 21:55

                  :-))) no zkus hledat taky trochu dál - zeptej se rodičů ;-) A nezaměňuj problémy s tanky, které skutečně byly už za totáče, s koncem zbrojní výroby. Jinak opět jsi poskytl důkaz své čisté duše ;-) To o nevinném dítěti jsou tvoje slova, ne?
                  Kalka.
                  • VM
                    10.09.2012 22:03

                    A zase ty tvé důkazy... Myslíš, že někdo bude den po smrti idolu psát něco kontroverzního - samozřejmě bude vyvracet... To, že hodíš slovo do stroje, neudělá z naivky rozumného. Ale nepolevuj, třeba někdy najdeš něco relevantního ;-)
                    Kalka.
                    • Re: VM
                      10.09.2012 22:10

                      Jestli je podstatnější názor generálního ředitele nebo Tvé bláboly a pomluvy, co ráda rozšiřuješ,ponechám na IQ kqaždého jedince." V politicko-ekonomickém kontextu se daloprohlášení vnímat jen jako bonmot, který později zneužili nacionalisti a hlupáci. Tanky už nebylo kam vozit," tvrdí Kuruc, který hledal náhradní výrobní programy pro zbrojovku."
                      Velkamedvědice
                      • ReRe: VM
                        10.09.2012 22:16

                        Ano, tvůj 'důkaz' je z 20.12.2011 Internet je něco pro tebe, že jo. Abys moh' ukazovat svou inteligenci...
                        Kalka.
                        •  
                          10.09.2012 22:20

                          Rozhodně ho nepoužívám k vyvolávání pomluv, závisti a vytváření atmosféry hnoje.Zapšklých oveček máš v češích dost, budou Tě obdivovat.Mě prostě vynech.Snad to dokážeš.Hezký zbytek života.
                          Velkamedvědice
                          • grejtboolsoffaja!
                            10.09.2012 22:44

                            zdravim pana brata. Tema slovenskeho "vojenskeho priemyslu" sa v Kocurkove naposledy riesila tak -15 rokov? dozadu :) Nemas to lahke, bratku...Drz sa...http://www.youtube.com/watch?v=vZ9myHhpS9s&feature=related
                            paranoid android
                            • Re: grejtboolsoffaja!
                              10.09.2012 22:53

                              Ahoj brachu!!Fico,Sobotka,Paroubek ,Slota,všude najdeš riádný kus kokota..o))Opatruj se!!http://www.uloz.to/x6sDvsW/puvodni-bures-zelezny-jan-cz-2012-rar
                              Velkamedvědice
                              • vdaka
                                10.09.2012 22:55

                                http://www.youtube.com/watch?v=j2Fizaumv98&feature=relmfu
                                paranoid android
                                • Re: vdaka
                                  10.09.2012 23:08

                                  http://www.youtube.com/watch?v=Vh2ghJVoPX0
                                  Velkamedvědice
                                  •  
                                    10.09.2012 23:20

                                    http://www.youtube.com/watch?v=ts7fzhQNtg4&feature=relmfu
                                    paranoid android
                                    •  
                                      10.09.2012 23:26

                                      http://www.youtube.com/watch?v=4KKYk3H-UfI&feature=related
                                      Velkamedvědice
                                      • dobru noc
                                        11.09.2012 0:01

                                        http://www.youtube.com/watch?v=GdXozAsJ-xg
                                        paranoid android
                          • ale ale .....
                            10.09.2012 22:36

                            proc tolik nenavidis cechy - nejsi jednim z nas?
                            bearbull
                            • Bearbull.
                              10.09.2012 22:48

                              Já mám čechy i přes jejich malost rád.Věci stačí přijmout.
                              Velkamedvědice
      • Re: kdo assi ??
        10.09.2012 21:06

        když jseš takový mudrc proc píšeš furt takový kraviny a nenapíšeš něco moudrýho
        ........
      • Re: kdo assi ??
        10.09.2012 20:50

        hlavne ze vis kdo za vsechno to zase muze a staras se o amiky - co se takhle zamyslet o situaci doma :o))
        ........
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university