Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eurozóna dala zelenou ESM i uvolnění dalších peněz pro Portugalsko

Eurozóna dala zelenou ESM i uvolnění dalších peněz pro Portugalsko

09.10.2012 9:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Prvním zasedáním začal včera večer fungovat stálý záchranný fond eurozóny (European Stability Mechanism - ESM), který je klíčovým nástrojem eurozóny k boji s dluhovou krizí a bude moci půjčovat až 500 miliard eur. Ministři financí eurozóny se také podle očekávání dohodli, že by Portugalsko mělo získat další část pomoci ze záchranného programu.

"Posouváme se vpřed a vybavujeme ekonomickou a měnovou unii významným stavebním kamenem," řekl. "Nikdo není na zábavě, ale jsem nyní méně pesimistický než na jaře," uvedl eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn v reakci na spuštění ESM a připomněl, že před dvěma a půl roky žádný takový nástroj, jaký nyní představuje ESM, Evropa neměla.

Fond bude moci nakupovat dluhy států, aby snížil sazby na trzích. Podobně jako jeho předchůdce EFSF si bude také moci na trzích půjčovat peníze, aby je pak sám mohl půjčit zemím v problémech za výhodnějších podmínek, než jaké by byly pro takový stát dostupné na trhu.

„Současné spuštění fondu ESM nyní zvyšuje pravděpodobnost, že Španělsko přesvědčí Německo k souhlasu s jeho žádostí o záchrannou půjčku,“ uvedl Cairan O’Hagan, hlavní analytik Société Générale (22,91 EUR, -1,04%) pro dluhopisové trhy, ve zprávě pro klienty banky. Ministři financí eurozóny ale ve včerejším společném prohlášení uvedli, že blízké době žádné využití ESM pro Španělsko neočekávají.

ESM bude moci přímo rekapitalizovat banky v potížích, což umožní, že se nebude zhoršovat zadlužení daného státu. Podmínkou ale je vytvoření nového bankovního dohledu. Ten by měl dát nové pravomoci Evropské centrální bance. O dohledu se ale zatím teprve jedná.

ESM měl začít fungovat už na počátku října, avšak jeho spuštění se zpozdilo kvůli pokusu zablokovat jeho ratifikaci u německého ústavního soudu. Ten nicméně 12. září dal ratifikačnímu procesu zelenou.

K dispozici bude mít ESM 500 miliard eur, k nimž je však třeba dodat ještě zhruba 200 miliard eur zbývajících v EFSF. ESM bude založen na tom, že 80 miliard eur tam státy eurozóny dají přímo v hotovosti, zbytek bude ve formě garancí. Ratingová agentura Fitch včera udělila permanentnímu záchrannému mechanismu ESM rating "AAA/F1" a výhled označilo za „stabilní“.

Rozhodovat se v ESM bude na základě váhy jednotlivých příspěvků. To bude znamenat, že největší přispívatel, kterým je Německo, bude moci rozhodnutí zablokovat, bude-li chtít. 

Země Kapitálový příspěvek v miliardách eur
Rakousko 19,48
Belgie 24,34
Kypr 1,37
Estonsko 1,30
Finsko 12,58
Francie 142,70
Německo 190,02
Řecko 19,71
Irsko 11,14
Itálie 125,39
Lucembursko 1,75
Malta 0,51
Nizozemsko 40,02
Portugalsko 17,56
Slovensko 5,77
Slovinsko 2,99
Španělsko 83,32
Celkem700,00

Další dávka peněz pro Portugalsko a 10 dní pro Řecko 

Ministři financí eurozóny se na včerejším setkání v Lucembursku podle očekávání dohodli, že by Portugalsko mělo získat další část pomoci ve výši 4,3 miliardy eur ze záchranného programu o celkovém objemu 78 miliardy eur. Nový díl půjček Portugalci získají i přesto, že letos nesplní původně očekávaný schodek rozpočtu.

Šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker nicméně podotkl, že portugalské reformy, které jsou podmínkou pro poskytnutí pomoci, běží, jak mají. Juncker nicméně také připomněl, že k uvolnění peněz je nezbytný i souhlas Mezinárodního měnového fondu (MMF). Šéfka MMF Christine Lagardeová podotkla, že vedení fondu doporučí, aby pomoci také dalo zelenou.

"Euroskupina vítá odhodlané akce portugalské vlády," uvedli ministři v prohlášení. Lisabon mimo jiné rozhodl o zvýšení daní.

Ministři rovněž diskutovali o Řecku, které je závislé na finanční pomoci ze zahraničí. Atény bez poskytnutí další části pomoci vydrží maximálně do konce listopadu, zdůraznili v minulých dnech jejich zástupci. V případě Kypru bylo také odloženo jednání o spuštění záchranné úvěrové linky.

Jednání mezi zástupci takzvané Trojky (Evropská centrální banka, Mezinárodní měnový fond a Evropská komise) a Řeky o reformách, kterými je poskytnutí dalších půjček od mezinárodních partnerů podmíněno, nicméně stále probíhají a ještě nebyla ukončena.

"Zdůraznili jsme, že pro každé další odblokování fondů Řecko musí ukázat odhodlání provést slíbené reformy nejpozději do 18. října," řekl Juncker novinářům. Další část pomoci, o níž se nyní jedná, dosahuje výše 31,5 miliardy eur.


(Zdroj: Bloomberg, ČTK, Société Générale)


Čtěte více:

Kdo z eurozóny nejvíce získal a ztratil?
21.08.2012 7:59
Jestliže se zeptáme, zda dané členské zemi eurozóny prospělo přijetí e...
Portugalsko dostalo více času na splnění rozpočtových cílů
12.09.2012 9:37
Portugalsko dostalo od věřitelů více času na splnění rozpočtových cílů...
Kypr: Za daných podmínek pomoc od  EU a MMF nepřijmeme
04.10.2012 9:17
Kypr nepřijme pomoc od zahraničních věřitelů, pokud budou trvat na pře...
Samaras: Při Grexitu padne životní úroveň Řeků na pětinu. Pomoc potřebujeme nutně, vydržíme nejdéle do listopadu. MMF váhá…
05.10.2012 9:44
V případě, že by došlo na odchod Řecka z eurozóny, životní úroveň v ze...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data