Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rio Tinto nechce ustoupit Mongolsku: V obřím měděném dole nám musí 30 let patřit majorita

Rio Tinto nechce ustoupit Mongolsku: V obřím měděném dole nám musí 30 let patřit majorita

17.10.2012 16:55
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

V době bronzové se tu z vyvřelých hornin odlévaly štíty, hroty oštěpů nebo náhrdelníky, Čingischánovi jezdci lokalitu kvůli nezaměnitelnému zabarvení pojmenovali Tyrkysový vrch (Turquoise Hill). Nyní se místo na jihu Mongolska, v nelítostném klimatu pouště Gobi, má stát největším měděným dolem na světě.

O přírodní bohatství v hodnotě desítek miliard dolarů, které je ukryto pod tenkou vrstvou země v dole nazvaném mongolsky Oju Tolgoj, se v posledních letech strhl boj mezi obřím těžařským koncernem Rio Tinto z Austrálie a mongolskou vládou. Té se nelíbí dříve sjednané podmínky těžební smlouvy, podle nichž státu ve společném podniku patří 34% podíl, zatímco soukromé společnosti Turquoise Hill, kontrolované z 51 % Riem, náleží zbytek.

Mongolové managementu Ria několikrát zaslali nótu, v níž v Oju Tolgoj požadují 50 % - naposledy tento měsíc. V Mongolsku se po srpnových volbách k moci dostala nová vláda. Australský těžař je ale v otázce vlastnických podílů neústupný. Rozhovory je sice ochotný vést, avšak podmínky smlouvy měnit odmítá. Do dolu už společnost investovala 6,2 mld. USD, přičemž produkce by se měla rozběhnout příští rok. Mongolská vláda také od těžaře požaduje vyšší poplatky za těžební koncesi.

Gigantické ložisko objevila v roce 2001 společnost Ivanhoe Mines (předchůdce Turquoise Hill) a do několika let se v něm rozjel největší průzkumný projekt na světě. Poslední odhady hovoří o tom, že by se v dole mohlo ukrývat 36 mil. tun mědi a 4 miliony uncí zlata. Po náběhu na plnou kapacitu v roce 2018 by roční produkce měla dosahovat 450 000 tun mědi, což odpovídá asi 3 % světové těžby a téměř celé současné těžbě Ria. U zlata by produkce měla činit 460 tisíc uncí ročně. Oju Tolgoj by se pak měl na mongolském HDP podílet ze 30 %. Životnost dolu se odhaduje na 45 let. Momentálně v lokalitě pracuje přes 15 tisíc lidí.

„Jedná se o celkem standardní smlouvu pro rozvojovou zemi, kdy se vláda sveze zadarmo,“ tvrdí Glyn Lawcock z australské pobočky UBS. Podle něj mají těžaři nárok na navrácení investovaného kapitálu ještě předtím, než si na své přijde stát. Podle smlouvy, uzavřené v roce 2009, může mongolský stát zvýšit svůj podíl, na který si musel od Ria vzít úvěr, na polovinu až za 30 let.

Dobývání mědi je stále těžší a nákladnější. V porovnání s rokem 2000 musí těžařské společnosti zpracovat o 15 % víc rudy, aby z ní získali stejné množství kovu. Kvůli zdražování paliva, elektřiny a zvyšování mezd rostou náklady některých producentů 10% tempem ročně. Množí se stávky a násilné protesty. Horníci v indonéském dole Grasberg, jednom z největších ložisek zlata a mědi na světě, loni na tři měsíce zastavili práci. V prvním kvartále letošního roku musel majitel dolu Freeport-McMoRan Copper & Gold kvůli dalším demonstracím provoz na dva týdny přerušit.

Měď má díky své dokonalé vodivosti elektřiny a tepla široké využití v průmyslu a ve stavebnictví. Je významnou surovinou při výrobě kabelů, drátů a trubek, které protkávají infrastrukturu po celém světě. Například průměrné auto obsahuje zhruba 25 kilogramů mědi. Ta je také součástí veškeré elektroniky, od počítačů až po telefony.

Cena mědi na londýnské burze kovů od března do června klesla o 17 %. Od té doby měď část ztrát umazala a v září výrazně posílila nad 8000 USD za tunu. Od začátku roku registruje zisk kolem 7 %. Akcie Turquoise Hill za stejné období oslabily o 57 %.

(Zdroj: Bloomerg, WSJ, NYT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data