Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Unipetrol očekává za 3Q zisk ve stovkách milionů korun

Unipetrol očekává za 3Q zisk ve stovkách milionů korun

19.10.2012 8:04, aktualizováno: 19.10. 9:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Představenstvo Unipetrolu odhaduje, že provozní zisk (EBIT) skupiny Unipetrol bude za 3. čtvrtletí činit několik set milionů korun. V pololetí Unipetrol vykázal ztrátu 959 milionů korun

"LIFO efekt byl pozitivní v důsledku rostoucí ceny ropy a vyšších cen rafinérských a petrochemických produktů. EBIT podle metodiky LIFO
bude tedy horší než vykázaný IFRS EBIT," uvedla firma.

Ve 3. čtvrtletí působily příznivě rostoucí ceny ropy a vyšší ceny rafinérských a petrochemických produktů. Čtvrtletní provozní zisk byl rovněž pozitivně ovlivněn jednorázovým dopadem téměř 200 milionů korun, který zahrnuje rozpuštění opravné položky vytvořené v souvislosti s pokutou od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže společnosti Benzina a operace s CO2 povolenkami, dodala firma. 

Unipetrol odhaduje, že vývoj směnných kurzů ve čtvrtletí ovlivnil finanční výsledek pozitivně částkou přibližně 130 milionů korun. "Odhaduje se, že tento pozitivní efekt byl více než vykompenzován ztrátami z jiných finančních instrumentů," dodala společnost. 

Negativně na maloobchodní prodej působily nižší marže z motorové nafty a úsporné chování zákazníků v důsledku recese české ekonomiky. Pozitivní efekt měly vyšší marže u benzinu a vrcholící motoristická sezona, dodal Unipetrol

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se stal součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Unipetrol ve 3Q:

Představenstvo firmy uvedlo, že průměrná kvártální cena ropy mezikvartálně vzrostla o 1 % na 110 dolarů za barel (vliv na hospodaření neutrální), krátkodobá volatilita v průběhu čtvrtletí byla nicméně velmi vysoká (negativní). Průměrný rozdíl mezi cenami ropy Brent a Ural mezikvartálně poklesl o 68 % na úroveň 0,7 dolaru za barel (negativní). Modelová rafinérská marže mezikvartálně vzrostla o 101 % na 5,3 dolarů za barel a byla ovlivněna rekordním spreadem na benzínu (pozitivní). Pokles modelové petrochemické marže z olefinů o 24 % mezikvartálně na 303 EUR za tunu byl částečně vykompenzován růstem modelové petrochemické marže z polyolefinů o 16 % mezikvartálně na 251 EUR za tunu (negativní), uvedl Unipetrol. Průměrný kvartální kurz CZK/USD mezikvartálně vzrostl o 2 % na 20,1 – koruna oslabila – a průměrný kvartální kurz CZK/EUR mezikvartálně poklesl o 1 % na 25,1 – koruna mírně posílila (neutrální). Na druhou stranu v meziročním srovnání koruna vůči dolaru oslabila o 16 % (pozitivní).

Rafinérie

Hlavními faktory, které ovlivnily mezikvartální výkonnost segmentu rafinérie ve 3. čtvrtletí 2012, podle Unipetrolu byly: nižší průměrný rozdíl mezi cenami ropy Brent a Ural, i když částečně kompenzován nižším průměrným rozdílem mezi cenou ropy Brent a jinými sladkými ropami (negativní), vyšší modelová rafinérská marže ovlivněná rekordními spready na benzínu a také vyššími spready na motorové naftě a primárním benzínu (pozitivní), vyšší objem zpracované ropy o 3 % a využití kapacit o 14 procentních bodů (pozitivní), vyšší využití kapacit také kvůli nižší celkové konverzní kapacitě rafinérií Unipetrolu po ukončení zpracování ropy v rafinérii Paramo – z 5,1 mt/rok an 4,5 mt/rok, větší prodejní objemy o 3 % v důsledku vrcholu motoristické sezóny a především většími prodeji benzínu, se snahou využít rekordních spreadů na benzínu (pozitivní), nulový LIFO efekt, slabší koruna vůči dolaru o 2 % (pozitivní).

Petrochemie

Hlavními faktory, které ovlivnily mezikvartální výkonnost petrochemického segmentu ve 3. čtvrtletí 2012, podle Unipetrolu byly: nižší modelová marže z olefinů v důsledku nižších spreadů etylénu a propylénu k primárnímu benzínu, i když částečně kompenzována vyšší modelovou marží z polyolefinů v důsledku vyšších spreadů polyetylénu k etylénu a polypropylénu k propylénu (negativní), větší prodejní objemy o 13 % díky stabilní a spolehlivé výrobě, doplňování zásob zákazníků především v první polovině kvartálu a výrobním výpadkům několika konkurentů (pozitivní), makroekonomická dynamika na klíčových trzích nicméně stále poměrně slabá (negativní), pozitivní LIFO efekt kvůli vyšším cenám petrochemických vstupních surovin a produktů, a konečně relativně stabilní koruna vůči euru.

Maloobchodní prodej

Hlavními faktory, které ovlivnily mezikvartální výkonnost maloobchodního segmentu ve 3. čtvrtletí 2012, byly podle Unipetrolu: vyšší prodejní objemy díky vrcholu motoristické sezóny (pozitivní), vyšší jednotkové marže z benzínu (pozitivní) a na druhou stranu nižší jednotkové marže z motorové nafty (negativní), úsporné chování zákazníků v důsledku recese české ekonomiky (negativní) a pokračující pozitivní dopad implementace konceptu Stop Cafe na dynamiku tržeb z gastronomie (pozitivní).


Mateřská skupina PKN Orlen, která je předním zpracovatelem ropy v Polsku, ve třetím čtvrtletí vytvořila provozní zisk zhruba 1,4 miliardy zlotých, odhaduje vedení podniku v předněžných číslech. Znamenalo by to, že meziročně se provozní zisk zvýšil zhruba na dvojnásobek. 

Výsledek by byl v souladu s odhady analytiků. Ti v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že provozní zisk vystoupí na 1,42 miliardy zlotých. Jako důvod uvádějí hlavně silnější kurz polského zlotého a vyšší ceny ropy

PKN Orlen je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Součástí skupiny je od roku 2005 Unipetrol, který patří v České republice k podnikům s nejvyšším obratem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů