Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vzlétnou vrtulníky s penězi?

Vzlétnou vrtulníky s penězi?

29.10.2012 18:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Guvernér Bank of England Mervyn King minulé úterý hovořil o tom, jaké jsou možnosti monetární politiky. Jeho pohled na tuto oblast je velmi potřebnou dávkou reality. Na základě japonských zkušeností varoval před důsledky růstu objemu špatných úvěrů. King nesouhlasí s tím, aby Bank of England v rámci programu kvantitativního uvolňování zrušila nakoupené vládní dluhopisy. A nad myšlenkou házení peněz z vrtulníků se jen pousmál. King prostě není zastáncem myšlenek na rychlé zbohatnutí.

Nejde ani tak o to, že by monetární politika byla neefektivní. Lidé od ní ale čekají příliš mnoho. Ti, kteří věří v návrat starých dobrých časů, zapomínají na jednu klíčovou věc. Během těchto časů byla ekonomická aktivita dosti pokřivena, protože jí táhnul boom na trhu nemovitostí, úvěrová bublina, neustále se zvyšující vládní zadlužení a to je asi tak všechno. První kola QE v Británii byla v souladu se snahou posunout ekonomiku k nové rovnováze. Libra oslabila, což mohlo podpořit exporty. Výsledkem však nakonec nebyl vyšší růst, ale spíše vyšší inflace. Oslabení libry totiž znásobilo efekt vyšších cen komodit, a to nebylo v plánu. Následoval negativní tlak na reálné příjmy, který proces oddlužení ještě ztížil.

Je možné, že další QE odvrací možnost opakování Velké deprese. Není ale jasné, zda nás může vrátit do slunečných dní předkrizové doby. Je dokonce možné, že nekonvenční politika vytvoří problémy, které návrat ke zdravému růstu naopak zpomalí. Týká se to tří hlavních oblastí. QE zplošťuje výnosovou křivku, což podporuje poptávku po úvěrech, zároveň se ale objevuje negativní dopad na ziskovost bank a následně na nabídku úvěrů. Na počátku 90. let Fed výnosovou křivku záměrně napřímil, aby banky „dal do pořádku“. Sledoval tedy politiku, která byla přesným opakem té dnešní. QE také způsobuje problémy v penzijních fondech, kterým současná hodnota závazků roste rychleji než hodnota aktiv. A nakonec je tu problém s oddělením fiskální a monetární politiky. King sice trvá na tom, že jsou stále naprosto oddělené, opak je ale pravdou. Vláda je schopná oddálit fiskální konsolidaci i kvůli politice Bank of England, která drží výnosy dluhopisů dole a vláda si tak může na financování deficitů levně půjčovat. QE tak chrání vládu před řeckou tragédií.

Možná, že by tedy nakonec měly skutečně vzlétnout vrtulníky s penězi. Roosevelt takovou politiku uplatnil ve 30. letech a zdálo se, že fungovala. Přišlo slušné oživení doprovázené vyšší inflací. Ta však byla přijatelná jen proto, že před ní panovala deflace. V současné situaci tomu tak ale není a obhájit zvýšení inflace je tedy složité. King proto postupuje správně, když varuje před limity, které monetární politika má.

Autorem je Stephen King, hlavní ekonom HSBC.

(Zdroj: FT)


Váš názor
  • vrtulniky s penězi
    29.10.2012 19:51

    to může fungovat jen tam, kde inteligentni a pracovití lidé ty penize použijí na vylepšení své situace a kteří použijí tyto peníze k nákupu a studijím technologií a podnikání za podpory státu a ne na nákup drahých vozů, aby se mohli blýsknout před závistivými sousedy, nebo na drahou dovolenou o které pak můžou vyprávět v hospodě u píva aby mohli nasírat své kamarády kteří nemají ani na rohlík - o tom párku v něm ani nemluvě. Stačí porovnat jak zafungoval Marshalův plán v Německu a jak by se to rozkradlo u nás.
    Pída
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů