Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Systémy v ohrožení

Systémy v ohrožení

08.01.2013 13:54

Neschopnost adaptovat se na klimatické změny, přetrvávající extrémní počasí a velká systémová finanční selhání, to jsou jen tři z padesáti významných rizik, která každoročně monitoruje Zpráva o globálních rizicích Světového ekonomického fóra (WEF). Zdá se jen přirozené hledat mezi nimi spojitosti, zejména poté, co „superbouře“ zavřela loni v říjnu Wall Street. Zpráva nám připomíná, kolika různými způsoby se systémy v našem provázaném světě nevyhnutelně navzájem ovlivňují.

Ještě důležitější však je, že zpráva varuje před riziky několikanásobného systémového selhání. Mezi dva nejzákladnější světové systémy například patří ekonomika a životní prostředí; jejich vzájemné působení je tématem první ze tří případových studií rizik obsažených v letošní zprávě.

Tisíc expertů, kteří odpověděli na každoroční průzkum vnímání globálních rizik, na němž je zpráva WEF založená, označilo za největší ekologický problém v nadcházejícím desetiletí adaptaci na klimatické změny. To odráží širší posun v uvažování o klimatu, charakterizovaný rostoucí smířeností s faktem, že jistá míra globálních teplotních změn je nevyhnutelná a musíme se na ni lokálně adaptovat – například posílením klíčových infrastrukturálních systémů s cílem zvýšit jejich odolnost vůči extrémním meteorologickým jevům.

Těmto ekologickým problémům však čelíme v době přetrvávající ekonomické slabosti. Globální růst zůstává pomalý, a protože měnová a fiskální politika mají na hospodářské zotavení omezený dopad, nemají vlády dost prostředků ani odvahy prosazovat velké projekty. Není tedy překvapením, že námi dotazovaná skupina zařadila chronické fiskální nerovnováhy na druhé místo mezi 50 globálními riziky, které se v příštích deseti letech budou s největší pravděpodobností projevovat.

Silná ekonomika dává prostor k investicím do adaptací na klimatické změny a ekologická stabilita zase zajišťuje potřebnou volnost k řešení ekonomických problémů. Pokud se oba systémy ocitnou současně pod tlakem, je to, jako když se letadlu uprostřed letu porouchají oba motory.

Druhá případová studie se zaměřuje z jiné perspektivy na úvahy o systémech. Co se stane, když zdánlivě „malý“ systém – například sociální média – vyvolá „velkou“ geopolitickou krizi? Vzhledem k rostoucímu dosahu sociálních sítí se mohou informace téměř okamžitě šířit do celého světa.

Výhody tohoto stavu jsou dobře zdokumentované, avšak rizika dezinformací nikoliv. Vezměme si případ, kdy v reálném světě začne někdo v přeplněném divadle křičet: „Hoří!“ Mohlo by se něco podobného stát i v digitálním světě, kde dezinformační jiskra vyvolá požár a napáchá spoušť dříve, než vyjde najevo pravda?

Třetí případová studie obsažená ve zprávě se zaměřuje na to, co se stane, když v souvislosti s určitým životně důležitým systémem podlehneme přehnanému uspokojení. Neustálé inovace v oblasti lékařské vědy v posledních sto letech u nás například vyvolávají dojem, že naše zdravotnické systémy se nikdy nemohou vrátit o krok zpět. Experty však stále více znepokojuje možnost vypuknutí pandemií způsobených bakteriemi rezistentními vůči všem současným antibiotikům, přičemž náš systém duševního vlastnictví nedokáže vytvářet dostatečné podněty k vývoji nových druhů antibiotik. Generální ředitelka Světové zdravotnické organizace varovala, že pokud se svět vrátí do preantibiotické éry, mohou se i pouhý škrábanec nebo infekce krku opět stát potenciálně smrtelnými.

Každý z těchto případů podtrhuje potřebu zamyslet se nad otázkou, jak zvýšit odolnost systémů, což znamená, že systémy nelze posuzovat izolovaně. Jednak jsou totiž zasazené do větších systémů, a jednak se samy skládají z menších podsystémů. A zatímco v ideálním případě by se globální rizika setkávala s globálními reakcemi, skutečnost je taková, že se tato rizika projevují hlavně na národní úrovni a jednotlivé státy je musí řešit do značné míry samy. Musíme tedy vyhodnocovat odolnost států tím, že budeme pravidelně hodnotit klíčové podsystémy uvnitř nich.

WEF vyvíjí v současné době metriku, která by mohla vyhodnocovat národní podsystémy na základě pěti faktorů odolnosti – nadbytku, robustnosti, nápaditosti, schopnosti reakce a schopnosti zotavení – kombinováním dat založených na vnímání respondentů s veřejně dostupnými statistickými daty. První data založená na vnímání, která fórum nashromáždilo, ukazují na význam vůdcovských schopností, průhlednosti, efektivity a dobrých vztahů mezi zainteresovanou veřejností a soukromým sektorem.

Vývoj této metriky je teprve v počátečním stadiu, ale konečným cílem je vyvinout praktický diagnostický nástroj, který by fungoval jako „magnetická rezonance“, díky níž by národní představitelé vyhodnocovali odolnost svých zemí vůči globálním rizikům. Odhalením skrytých slabin, které mohou tradiční metody vyhodnocování rizik opominout, můžeme identifikovat strukturální reformy, změny chování a strategické investice, jež jsou pro zvýšení odolnosti nezbytné.

Z výsledku by měla přímý prospěch nejen každá jednotlivá země ochotná se do tohoto procesu zapojit. Vyplývaly by z něj také zrychlené inovace v oblasti globálního řízení, které v zájmu zachování celistvosti našich nejklíčovějších systémů potřebujeme více než kdykoliv dříve. 
 

Lee Howell je členem řídícího výboru Světového ekonomického fóra.

Copyright: Project Syndicate, 2013.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university