Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americké společnosti křečkují zisky v zahraničí. Kvůli daním

Americké společnosti křečkují zisky v zahraničí. Kvůli daním

11.03.2013 15:58
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Korporátní Amerika se veze na vlně rekordních zisků. Čím dál větší část těchto peněz však zůstává a je reinvestována v zahraničí, kde podléhá nižšímu zdanění. Podle analýzy listu Wall Street Journal (WSJ) šedesátka velkých amerických společností loni mimo Spojené státy uložila 166 mld. USD, čímž bylo víc než 40 % jejich čistého zisku uchráněno od vysokých domácích daní. Zároveň však tyto prostředky nemohly být vyplaceny na dividendách, investovány doma či do odkupů vlastních akcií.

Zmíněné finanční praktiky mají původ v americkém daňovém zákonodárství, které společnosti pobízí k tomu, aby co největší část zisků a aktiv registrovaly u zahraničních dcer. Firmy mají své domovské vládě odvádět daně ze zisků vydělaných všude na světě. Proti této povinnosti mohou uplatňovat slevu ve výši daní placených v zahraničí – dokud vydělané peníze nepřevedou domů. Rozdíl mezi 35% korporátní sazbou ve Spojených státech a nižšími sazbami ve zbytku světa nadnárodní molochy motivuje k tomu, aby zisky zaúčtovávaly v zahraničí. Tam jim pšenka kvete čím dál víc. Podle údajů amerického daňového úřadu se průměrná sazba placená americkými subjekty v zahraničí mezi lety 2004 a 2008 snížila z 16 % na 14 %.

Vysoký podíl hotovosti či zisků na zahraničních účtech není pro globálně rozkročené hráče nic zvláštního. Řada z nich dnes realizuje většinu tržeb mimo Spojené státy a peníze pak domů převádět nemusí. Firmy si navíc vypomáhájí transfery drahocenných patentů a licencí na zahraniční dcery. Zvláštní vyšetřovací komise amerického Kongresu například spočítala, že softwarový gigant Microsoft (27,75 USD, -0,89%) s pomocí přesunů peněz na pobočky v Portoriku, Irsku, Singapuru a na Bermudách v letech 2009-2011 na odvodech státu ušetřil nejméně 6,5 mld. USD. Výrobce počítačové techniky Hewlett-Packard (20,86 USD, -0,67%) drží mimo Spojené státy kolem 30 mld. USD nezdaněného zisku.

Finanční transfery a optimalizační praktiky velkých korporací se ve Washingtonu staly tématem vášnivé debaty. Soukromý sektor požaduje, aby se Spojené státy přizpůsobily převažující mezinárodní praxi a přistoupily na systém zdanění podle zdroje zisku, nikoli aby se brala v úvahu aktivita firem globálně. Firmy také chtějí, aby byla korporátní sazba snížena, jelikož je vyšší než v mnoha jiných zemích, což americké subjekty znevýhodňuje. Druhý názorový tábor tvrdí, že korporace využívají armády účetních a sofistikované triky, aby co nejvíc zisku převedly do zemí s nízkými nebo nulovými daněmi a mírné snížení domácí sazby na tom nic nezmění.

Ze 60 společností, na něž se zaměřila analýza WSJ, se deset loni rozhodlo převést do zahraničí víc zisku, než kolik zaúčtovaly v rámci zkonsolidovaného hospodářského výsledku. Mezi ně se dostala třeba farmaceutická společnost Abbott (34,75 USD, 0,20%) Laboratories, jejíž objem nezdaněného zisku mimo Spojené státy vzrostl o 8 mld. USD na celkových 40 mld. USD. Abbott přitom loni globálně vykázal čistý zisk ve výši 6 mld. USD. Ten byl snížen o zvláštní položku 1,4 mld. USD spojenou s předčasným splacením dluhu. Po započtení této položky Abbott loni ve Spojených státech skončil v červených číslech.

Abbott provozuje laboratoře a výrobní závody ve více než deseti zemích světa, včetně Portorika. Ze 40 mld. USD utržených loni připadlo 58 % na zahraniční pobočky. Nižší daně v zahraničí firmě podle vlastního odhadu ušetřily 1,6 mld. USD. Její velká irská pobočka zaúčtovala zisk 1,43 mld. USD, avšak ani z něj nezaplatila 12% sazbu, která se vybírá v Irsku. Pobočka je totiž registrována na Bermudách, kde se žádné korporátní daně neplatí.

Objem peněz, které jsou v případě změny daňové legislativy v sázce, je značný. Jen 19 z 60 zkoumaných společností ve výkazech uvádí, kolik by je převedení zisků domů na daních stálo. Celkový objem dodatečných odvodů tyto společnosti odhadují na 98 mld. USD, což převyšuje rozsah letošních automatických výdajových škrtů, které začaly platit v březnu. Daňovou debatu vyostřuje nepříznivý stav amerických veřejných financí. Státní kasa v posledních čtyřech letech hospodařila se schodky převyšujícími 1 bilion USD.

Apple (425,84 USD, -1,36%), který ke konci září loňského roku za hranicemi držel 40,4 mld. USD nezdaněného zisku, odhadl dodatečný daňový účet v případě repatriace na 13,8 mld. USD. To znamená, že společnost prodávající po celém světě miliony notebooků, chytrých telefonů a tabletů zahraničním vládám ze svých zisků dosud odvedla méně než 5% daň.

Podle zjištění WSJ jsou zdaleka nejšikovnějšími účetními kouzelníky firmy ze sektoru IT a zdravotnictví, pro něž je lákavě jednoduché hrát škatulata s nehmotnými aktivy typu patentů a jiných položek spadajících pod pojem intelektuální vlastnictví v rámci vnitropodnikových transakcí za uměle nastavené ceny. Některé zkoumané společnosti, například Johnson & Johnson (78,44 USD, 0,32%), drží v zahraničí téměř veškerou hotovost.

Zvláštní komise obou komor Kongresu odhadla, že změna daňového zákona, jež by 35% sazbu okamžitě aplikovala na všechny zisky bez rozdílu původu, by tento rok státu na dodatečných příjmech vynesla 42 mld. USD. V roce 2004 američtí zákonodárci korporacím nadělili dárek v podobě jednorázových daňových prázdnin, v jejichž rámci bylo do Spojených států převedeno 312 mld. USD. Cílem bylo stimulovat ekonomiku, avšak podle studií přispěly navrácené dolary k růstu pracovních míst jen minimálně. Většina peněz byla použita na zpětné odkupy akcií a výplatu zvláštních dividend. Další prázdniny jsou vzhledem ke znovuzvolení demokrata Baracka Obamy do prezidentského úřadu nepravděpodobné.

(Zdroje: WSJ, Reuters, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data