Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rally na uranu se zatím odkládá. Japonsko se k atomu hned tak nevrátí

Rally na uranu se zatím odkládá. Japonsko se k atomu hned tak nevrátí

14.03.2013 7:59
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Vzestup cen uranu ze tříletých minim začíná ztrácet na tempu. K ochabování rally, která se rozjela loni na podzim, přispívá zejména nejistá situace v Japonsku, jehož vláda letos pravděpodobně drtivou většinu jaderných reaktorů ponechá mimo provoz.

Kotace uranu na světových trzích se pohybují na 42 dolarech za libru (0,45 kg), tedy 6,8 % pod úrovní z loňského prosince, kdy volby v Japonsku vyhrála Liberálně demokratická strana (LDP) Šinzó Abeho. Během měsíce před volbami komodita posílila o 12 % v naději, že Abe po vítězství zreviduje politiku nulového spoléhání se na jádro předchozí vlády.

Katastrofa ve Fukušimě z roku 2011 poznamenala jadernou energetiku v globálním měřítku. Japonsko, v době havárie třetí největší producent energie z jádra, pozastavilo provoz téměř všech svých bloků. K plošnému zavírání elektráren došlo také v Německu, Itálie zrušila plánovanou výstavbu několika bloků, Belgie se jádra do budoucna zřekla úplně.

LDP se sice po volbách zavázala co nejvíc odstavených reaktorů spustit, tamní regulační úřad ale pravděpodobně letos žádné povolení k obnovení provozu nevydá. Momentálně je vypnuto 48 z 50 reaktorů v Japonsku. Před opětovným spuštěním musí splňovat přísnější bezpečnostní standardy.

Oddálení znovunastartování japonských jaderných kapacit poškodí těžaře uranu z Austrálie, Kanady či Namibie, a bude naopak dobrou zprávou pro exportéry zkapalněného zemního plynu (LNG) jako Katar, kteří po výbuchu ve fukušimské elektrárně pomohli překlenout deficit ve výrobě elektřiny.

Podle prognózy švýcarské banky Credit Suisse by uran měl v létě stát kolem 48 USD za libru, což bude pro tuto část roku nejnižší cena za poslední tři roky. Zatímco těsně před Fukušimou se libra uranu prodávala za 70 USD, v posledních měsících cena osciluje v pásmu 40-45 USD. Podle expertů se těžba v řadě dolů nevyplácí a pro dosažení rozumné úrovně ziskovosti by se kotace měly vrátit na 75-80 USD za libru. V roce 2007, kdy se na uranovém trhu nafoukla bublina, se kotace vyšplhaly až ke 150 USD. Podle mediánu pěti analytiků oslovených agenturou Bloomberg, by se cena ve 2Q13 měla pohybovat kolem 47,5 USD.

Podle Světové jaderné asociace (WNA) japonská poptávka po uranu (přepočtená ze spotřeby palivových tyčí) v roce 2010 činila 8000 tun. Loni klesla na 4636 tun. Deset největších energetik v zemi nyní z jádra vyrábí jen 2,1 % výstupu elektřiny. V únoru 2011 to bylo 27 %.

Dovoz zemního plynu vychází Japonce draho a zatěžuje zahraničně-obchodní bilanci. Ta se v zemi, známé dlouhá desetiletí jako exportní velmoc, od roku 2011 pohybuje stabilně v záporném teritoriu. Za 87,3 mil. tun LNG importovaného v loňském roce Japonsko zaplatilo 63 mld. USD. Při ceně 16,7 USD za milion britských termálních jednotek si země připlatila až šestinásobek oproti spotřebitelům ve Spojených státech, kde plyn zlevnil díky břidlicové revoluci.

Japonský regulační úřad pro jadernou energetiku dosud nerozhodl, jak by měl vypadat nový proces schvalování provozních licencí odstavených bloků. Opoždění revize pravidel, která budou vydána pravděpodobně v létě, podle provozovatelů elektráren znemožní nastartování některých bloků už letos. Regulační úřad zatím eviduje žádosti o restart šesti reaktorů. Některé energetiky se kvůli špatné finanční situaci chystají prodávat skladové zásoby uranu.

Podle Nicholase Brownea ze singapurské pobočky Wood Mackenzie by oživení japonské jaderné energetiky mohlo trvat tři roky. I pak ale výkon reaktorů dosáhne pouze poloviny předfukušimské úrovně, jelikož kvůli stáří některých bloků už jejich spuštění nebude možné.

Premiér Šinzó Abe v únoru prohlásil, že Japonsko bude muset nelehkou situaci v energetice řešit dalšími úsporami, zefektivněním spotřeby a důrazem na obnovitelné zdroje. Úlevou pro zemi, která je vysoce závislá na dovozech energetických surovin, by mohl být plyn uzavřený v ledových krystalech uložených pod mořským dnem. Zahájená experimentální těžba plynu z hydrátů metanu, jehož světové zásoby by podle různých odhadů mohly až desetinásobně přesahovat známé zásoby fosilních zdrojů na Zemi, by mohla do komerční fáze naběhnout během několika let.

Ložisko, kde Japonci zkušební těžbu uskutečnili, se nachází v mořském příkopu Nankai asi 50 kilometrů od japonského hlavního ostrova Honšú. Podle dosavadních odhadů se jen v oblasti příkopu Nankai nachází nejméně 1,1 biliónu m3 plynu, což by Japonsku vydrželo na 12 let spotřeby. Velký otazník ovšem visí nad náklady extrakce. Ty se podle jednoho odhadu pohybují kolem dvojnásobku ceny dovozu LNG. Podobná situace nicméně panovala na začátku rozvoje těžby plynu z břidlic.

Fukušima a následná reakce řady rozvinutých ekonomik neovlivnily plány na rozvoj jaderných kapacit nastupujících hospodářských velmocí, zejména Číny, Indie, Jižní Korey a také Ruska. Ve světě je momentálně ve výstavbě 62 reaktorů, mnoho dalších je ve fázi plánování. Odhad růstu výroby z jaderných zdrojů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) pro následujících 20 let se pohybuje v poměrně širokém spektru 35 % až 100 %. Sdružení jaderných energetiků WNA v daném období počítá s 60% růstem poptávky po uranu.

Čína, bojující s dalekosáhlým znečištěním životního prostředí, v listopadu opět začala vydávat licence k novým reaktorům. Během několika měsíců byly schváleny čtyři bloky, které se přidají k 29 již budovaným. V zemi je nyní naplánováno či rozestavěno 34 % celosvětově plánovaných nových kapacit. Spuštěných je zatím 16 reaktorů.

„Dlouhodobý výhled pro cenu uranu je mnohem příznivější,“ uvádí se ve výroční zprávě uranového těžaře Energy Resources of Australia, vlastněného společností Rio Tinto. Poptávku bude prý táhnout výstavba nových bloků v Číně, Jižní Korey, Spojených státech, Rusku, Indii a dalších zemích.

(Zdroje: Bloomberg, Reuters, WNA, IAEA)


Váš názor
  • Japonsko se k uranu vrátí
    14.03.2013 8:56

    Kde jinde by bralo potřebnou energiji, k po dlouhé době se vzmáhající ekonomiji. To co se u nich stalo nebyla závada nebo lidská chyba v technologiji jako v Černobylu, ale přírodní úkaz který se nebude opakovat. Navíc doba lidské paměti je hodně krátká. Nemusíme ani zacházet do daleké minulosti. Stačí se jen rozhlédnout kolem sebe kolik lidí u nás už zase chce komunisty a ty napáchali daleko horší a déle trvající škody na celém národě - a ne jen v jednom místě.
    Tau
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university