Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EK: V inovacích vede Skandinávie a Německo, ČR zaostává

EK: V inovacích vede Skandinávie a Německo, ČR zaostává

26.03.2013 18:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Česká republika zaostává v inovacích za průměrem Evropské unie a patří jí v tomto směru 18. příčka. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy Evropské komise, podle níž se výkon EU v oblasti inovací i přes krizi celkově zlepšil, ale zvětšily se rozestupy mezi jednotlivými členskými státy. 

Nejlepší je v inovacích stejně jako loni Švédsko a za ním následují Německo, Dánsko a Finsko. EK rozdělila země do čtyř skupin - na nejlepší inovátory, na země kolem průměru EU, "zdrženlivé inovátory" zaostávající za průměrem unie a "skromné inovátory". Mezi nimi jsou Polsko, Lotyšsko, Rumunsko a poslední Bulharsko. 

Českou republiku komise zařadila do nejpočetnější skupiny "zdrženlivých inovátorů" na 18. příčku v absolutním pořadí. Loni byla ČR na 17. místě. Ve stejné skupině jsou mezi jinými Slovinsko, Kypr, Řecko, Estonsko, Itálie, ale také Portugalsko a Slovensko. 

Podle státní agentury CzechInvest odpovídá umístění ČR v žebříčku tomu, že je výkonnost české ekonomiky silně závislá na aktivitách zahraničních firem, na které má jen minimální vliv. Místní firmy jsou v inovačním řetězci daleko od koncového zákazníka, často se jedná pouze o dodavatele meziproduktů, vyrobených podle přesného zadání. 

"Zásadní výzvou přechodu ČR ke znalostní ekonomice je tedy zvýšení inovační poptávky tuzemských firem, jejichž vlastníci nebo manažeři usilují o to, aby jejich firma patřila k technologickým lídrům ve svém oboru," uvedla mluvčí CzechInvestu Adéla Tomíčková. Proto podle ní také vznikla Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti, kterou se ministerstvo průmyslu a obchodu a CzechInvest snaží naplňovat klíčovými projekty v oblasti inovací. Patří mezi ně například Seed fond, CzechAccelerator nebo novela zákona o investičních pobídkách. 

"Velká pozornost je věnována též přípravě na nové programovací období EU, respektive zaměření operačních programů a efektivnímu čerpání prostředků ze strukturálních fondů EU s cílem zefektivnit podporu podnikatelského prostředí v ČR a zejména ekonomiky založené na znalostech," dodal Tomáš Paták z ministerstva průmyslu a obchodu. 

Evropská komise vycházela z 24 ukazatelů, které se týkaly například výzkumu a vývoje, investic do výzkumu, počtu patentů, vědeckých publikací v zahraničí, uvádění inovací na trh, počtu zaměstnanců ve znalostní ekonomice a jejím podílu na exportu. 

Podle EK se celkové úsilí o inovace v EU za uplynulý rok zlepšilo, ale rozšířily se rozdíly mezi jednotlivými státy. Proti loňskému roku nejvíce pokročily Estonsko, Litva a Lotyšsko, naopak výkon v inovacích klesl na Kypru a v Řecku. 

"Letošní výsledky ukazují, že ekonomická krize negativně postihla inovační aktivity v některých částech Evropy. Pokud si chceme udržet globální konkurenceschopnost a obnovit v Evropě růst, jsou investice do inovací klíčové," řekl dnes eurokomisař Antonio Tajani. Připomněl také, že pokles investic v letech 2008 až 2012 významně snížil inovační aktivitu. 

Ve srovnání s ostatním světem EU zaostává za Švýcarskem, které má v tomto směru dlouhodobě lepší výsledky než všech 27 zemí EU. Stejně tak unie ztrácí za Jižní Koreou, USA a Japonskem. Zatímco ztráta EU za Jižní Koreou se zvětšila, od roku 2008 se podařilo unii snížit ztrátu v inovačních aktivitách za USA a Japonskem asi o polovinu. Unie je na tom stále lépe než Austrálie, Kanada, Brazílie, Rusko, Indie a Čína, která jako jediná z těchto zemí ztrátu na EU loni snížila.

(Zdroj: EK, Bloomberg, čtk, AP)


Váš názor
  • lépe než Austrálie, Kanada, Brazílie, Rusko
    26.03.2013 21:19

    Asi jen makléř Patrie dokáže hazet do společného pytle Kanadu, Austrálii s Ruskem. Měl by se trochu poučit jak rozdílné tyto země jsou. Jako porovnávat myši se slony. Kéž by nám raději poradil kam směřuji akcie Telefoniky nebo jak premává a jak je na tom ČEZ. To je jeho job a ne odbočovat a uhýbat od toho za co je placen.
    Kulík
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m