Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Guvernér ČNB Miroslav Singer v online rozhovoru (nejen) o měnové politice

Guvernér ČNB Miroslav Singer v online rozhovoru (nejen) o měnové politice

24.04.2013 15:47
Autor: Redakce

Dozrál již čas pro devizové intervence s cílem oslabit domácí měnu, a pomoci tak posílit českou ekonomiku? Přineslo snížení sazeb až na technické dno výsledky, které centrální bankéři zamýšleli? Na tyto a další otázky jste se ptali přímo osoby z nejpovolanějších. Guvernér České národní banky Miroslav Singer byl dnešním hostem online rozhovoru na Patria.cz a odpovídal na vaše dotazy.

 
SingerMiroslav Singer (nar. 1968) vystudoval VŠE v Praze (obor matematické metody v ekonomii) a doktorandské studium na University of Pittsburgh, kde v r. 1995 získal titul PhD. Od roku 1993 pracoval též jako výzkumník a přednášející, později jako zástupce ředitele pro výzkum v Národohospodářském ústavu AV ČR a Centru pro ekonomický výzkum a doktorské studie UK (CERGE-EI). Od roku 1995 byl hlavním ekonomem Expandia Finance, v letech 1998 a 1999 ředitelem Investiční společnosti Expandia a v letech 2000 a 2001 ředitelem společnosti Expandia Holding. V roce 2001 nastoupil jako ředitel do skupiny služeb podnikům společnosti PricewaterhouseCoopers ČR, kde se specializoval na projekty zlepšující výkonnost podniků, restrukturalizace a transakce s problémovými aktivy.- Vedl také komplexní projekty, např. projekt marketingové a finanční studie potenciálního pořádání olympijských her v Praze. Byl členem dozorčí rady či představenstva společností Česká pojišťovna, Expandia Finance, Expandia Banka, Expandia Holding a Chemofond a průmyslových firem Jitona, Vigona a Vlnap. Je předsedou Nadace CERGE-EI. Byl členem redakční rady časopisu Finance a úvěr a Business Central Europe. Přednášel kurzy přípravné matematické analýzy, statistiky, pokročilé ekonometrie a ekonomiky práce v Centru pro ekonomický výzkum a doktorské studie UK a přednáší kurz Informační ekonomie na VŠE Praha. Publikoval články v denním i odborném tisku, z toho například v Review of Economics and Statistics, v Economics of Transition a v Journal of Comparative Economics, a přispěl též kapitolami do monografií vydaných mj. nakladatelstvími Academic Press London nebo Lappeenranta University of Technology. V únoru 2005 byl jmenován členem bankovní rady České národní banky. S platností od 1. července 2010 jej prezident republiky jmenoval guvernérem ČNB na šestileté funkční období.


Váš názor
  •  
    24.04.2013 16:43

    Já nevím a nevidím důvod proč by se měla ekonomika zlepšovat ? Nezaměstnanost je pořád stejná . Exekucí je čím dál více, důchody jsou na stejné úrovni. Práce není. Kdo bude v obchodech utrácet. Spíš poroste šedá ekonomika.
    Jezdec.
  • Tisk peněz
    24.04.2013 15:09

    Vážen pane guvernére, domnívám se, že máte obrovský prostor pomoci naší ekonomice a vůbec nic s tím neděláte. Naše vláda provádí škrty, zvyšuje daně, zvyšuje státní dluh, ale to vše je kontraproduktivní a HLAVNĚ ZBYTEČNÉ, když může ČNB tisknout peníze, nakupovat za ně státní dluhopisy a tím platit rozumné vládní výdaje. Je absurdní, že máme nižší inflaci v době recese než jsme měli v dobách prosperity a Vy s tím naprosto nic neděláte. V době recese musí být inflace několikanásobně vyšší než v dobách prosperity. Potřebujeme zvýšení inflace jako sůl. Vaše zamýšlené intervence proti kurzu koruny by mnohem lépe vyřešilo tisknutí peněz, které by byly k dispozici státnímu rozpočtu. Tím byste nejen pomohli exportu ale všem občanům. Každý dnes vyrábí a má marže menší než v době boomu, má menší příjmy. To je v podstatě deflace v době, když potřebujeme pravý opak. Nejen stát ale motor ekonomiky=střední třída je zadlužená a zatížená hypotékami z dob boomu a peněz mají čím dál méně. Česká města jsou zadlužená a jejich stávající dluhy se díky zvětšují, proto musí města snižovat výdaje, snižovat platy a stavy zaměstnanců, jen aby mohly splácet dluhy, které inflace nijak neumazává neboť prakticky žádná není. Po revoluci se každých pár let zdvojnásobovaly mzdy a platy, nyní se pět let od roku 2008 drží na víceméně stejné úrovni, většina obyčejných lidí dělá za méně než dříve. Tištění peněz by vedlo k inflaci, ke snazšímu splácení dluhů občanů i měst, oddlužení občanů a měst by uvolnilo obrovský finanční potenciál. Tištění peněz by vedlo ke snížení kurzu koruny ale nebylo by to nijak dramatické, protože s tím spojený propad kurzu koruny by přinesl zvýšení konkurenceschopnosti českých podniků a následné oživení ekonomiky by působilo na posílení koruny, takže by tištění peněz v konečném důsledku nemuselo vést k dramatickému propadu koruny ale paradoxně k jejímu rozumnému posílení. Domnívám se, že v současné době, kdy každý sedí na koruně, neexistuje žádný dostupnější a účinnější nástroj stimulace ekonomiky než tisk peněz a jejich smysluplné investování ve prospěch všech našich občanů. Proč tedy netisknete stovky miliard měsíčně jako v USA? Jakých negativ, která by převažovala na pozitivy, se obáváte? Píšete, že likvidita je dostatečná, ano jistě, co se týče bank, máte pravdu, ale mezi drtivou většinou lidí je likvidita nedostatečná. Takže co tak myslet i na ně?
    • Re: Tisk peněz
      24.04.2013 17:20

      Člověče, vy buď máte hypotéku, úspory ve zlatě nebo poruchu osobnosti.
      Pavel
  •  
    24.04.2013 15:07

    Dobrý den, jaký je Váš názor na tzv. deflační měnu Bitcoin? Existují nějaké důvody, proč by decentralizované měny tohoto typu jednou neměli nahradit klasické měny ovládané národními bankami? Předem děkuji za názor a přeji hodně pracovních úspěchů.
    Holot4
    •  
      24.04.2013 15:08

      Omlouvám se za gramatickou chybu ve shodě přísudku s podmětem - "neměly"!
      Holot4
  • "Kurzové operace"
    24.04.2013 14:52

    Dobrý den, můj pohled na "kurzové operace" je, že povedou k přesunu prostředků od držitelů majetku v hotovosti ke dlužníkům nebo vládě. Politika ČNB, která zvyšuje množství peněz vede k okradení obyvatel. Proč chcete neustále konfiskovat majetek obyvatelstva? Nebylo za těch posledních 22 let od sametové revoluce té konfiskace a ředění peněz už dost? Dává ústava ČNB mandát k ředění peněz, které povede k cenové nestabilitě, resp. růstu cen, když podle ústavy máte pečovat o stabilitu cenové hladiny? Jak to, že ČNB vydává roční dvouprocentní růst cenové hladiny za stabilitu, když je to v rozporu s ústavou ČR?
    Pavel L
  •  
    24.04.2013 14:40

    Dobrý den, pane Singere. Rád bych se zeptal na dvě otázky. Jak dlouho počítáte s velmi nízkými sazbami při současné predikci vývoje HDP ze strany ČNB. A druhá otázka, jak moc ČNB zacílovává na růst HDP v nastavování monetarní politiky. Děkuji
    vini
  •  
    24.04.2013 14:21

    Dobrý den, pane guvernére. Nakolik koordinuje ČNB své kroky s MF? Zdá se mi, že například nabídka SSP v minulém roce šla zcela proti zájmům ekonomiky, kterou se naopak ČNB svými opatřeními snaží podpořit.
    Tao
  • úrokové sazby
    24.04.2013 14:20

    Dobrý den.Povězte mi,proč je tak nízká základní úroková sazba,když úroky ze spotřebních úvěrů dosahují dlouholetých maxim .A jediný kdo na tom vydělává jsou banky.Viz.jejich jednoznačně rostoucí zisk z úroků.A ten kdo prodělává je střadatel.Jednoznačně tím snížením základní úrokové sazby vyděláváte jen bankám.Jedná se o podporu bankovního systému na úkor občana .Tady je vidět lobismus ve prospěch bank ze strany ČNB.
    ?
  •  
    24.04.2013 14:08

    Aká je súčasná optimálna hodnota CZK voči EUR a USD z hľadiska exportu a rastu HDP ČR?
    Martin Urminský
  • budouci penze pri 1.6% výnosu
    24.04.2013 13:49

    Pane guvernére, šetříte si na důchod? Pokud ano, pak jistě víte, že když si chcete zachovat jistou úroven důchodu, pak při nižších výnosech musíte spořit více, tedy spotřebovávat méně ... skutečně si myslíte, že tato krize je cyklická a lze řešit proticyklickými nástroji? Probuďte se, respektive Draghiho.
    penzista
  • Milton Friedman a Eurozóna
    24.04.2013 13:47

    Dobrý den pane guvernére, někde jsem četl, že Milton Friedman v roce 2002 prohlásil, že dává Eurozóně 10 let, maximálně 15. Zdůvodnil to tím, že tak dlouho trvá jeden hospodářský cyklus a proto se nejpozději do této doby dostane alespoň jedna členská země do takových problémů, ze kterých se bez devalvace sama nevyhrabe. Kolik let dáváte Eurozóně v dnešní podobě vy? Děkuji a ať se daří!
    Ondra
  • jine nastroje
    24.04.2013 13:44

    Dobrý den, jak si tak pročítám dotazy, tak slabší koruna přílis exportérům nepomáhá. Zaměstnanosti klesá, investice rovněž. Není tedy na snadě využít i jiné nástroje? A jaké?
    roman
  • Slabá koruna a export
    24.04.2013 13:41

    Dobrý den, ačkoliv koruna oslabila zatim se to neprojevilo v relativně vyší exportní aktivity českých exportérů vůči německým, neroste ziskovost v průmyslu. Jak si to vysvětlujete? Pouze nižší poptávkou v zahraničí či jinými kanály ztráty konkurenceschopnosti? Nebo se firmy více zajištují (i naturálně)? Děkuji
    exportér
  • ceny mobilnich sluzeb
    24.04.2013 13:37

    Dobry den, nedavne snizeni cen operatoru se pravdepodobne projevi v poklesu cen v jadrove inflaci. Bude to pro Vas signal k uvolneni menovo politiky ci nikoliv?
    mobilnik
  • Rozpor v bankovni rade
    24.04.2013 13:34

    Dobrý den pane guvernére. Jak vnímáte rozpor v bankovní radě nad základními předpoklady modelu - pokles cen je pozitivní pro spotrebu (Zamrazilova) ci je nebezpecim kvuli jejimu dalsimu odlozeni (Tomsik a asi i Vy). Pokud budou intervenci zapotrebi, dojde k nim, i kdyz nebude bankovní rada na touto otázkou jednotna? dekuji
    Jara
  • Už jsme na dně
    24.04.2013 12:50

    Dobrý den, včera nebo předevčírem některý ze členů rady ČNB sdělil, že už se odrážíme ode dna. Tvrzení se opírá zejména o stabilizaci cen nemovitostí. Je však takové tvrzení udržitelné ? A to v kontextu vývoje okolních zemí, kdy zpomaluje USA, ale zejména Německo soudě podle aktuálních hodnot IFO. Pravděpodobně zpomaluje i Čína... Děkuji JU
    Ullsperger
  • CZK/EUR
    24.04.2013 12:19

    máte scénář pro siuaci pokud by se kurz CZK posunul/vrátil zase ke 30 za EUR s analýzou v jakém poměru by přínosy z exportu a znovuobnovení tuzemské výroby místo drahého dovozu (např.u potravin) přesáhly negativní vliv zvýšených cen položek které dovážet musíme ?
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    24.04.2013 12:13

    Dobrý den pane Singre. S ohledem na Váš postoj nutit občany k nezřízenému utrácení bych se chtěl zeptat 1. proč by to měli dělat, když z druhé strany jsou masírováni, že pokud si nenašetří na důchod, tak pak "umřou hlady" 2.za co by podle vás měli své úspory utratit to si má jako každý koupit chatu, dům nebo každé dva roky nový vůz ? Není lepší smířit se se stagnací (životní úroveň je tak vysoko jako nikdy nebyla) a s nulovým růstem cen, prostě příští rok na tom budeme stejně jako letos ?
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    24.04.2013 11:28

    Dobrý den p. guvernére, ve včerejším článku Vaší kolegyně Zamrazilové jsem se zde dočetl, že recese fakticky končí a intervence nejspíš nebudou potřeba. Jinde ČNB zase uvádí, že se bojí deflace, co si z toho má veřejnost vybrat? Cíluje tedy ČNB stále inflaci na oněch 2 % nebo plánuje nějakou změnu v tomto ohledu? Děkuji
    Josef von Depo
  • protipoplatkové iniciativy
    24.04.2013 11:26

    Ještě mi dovolte jeden dotaz - vidíte za protipoplatkovými iniciativami bojujícími za vrácení poplatků za vedení úvěrových a hypotečnch účtů spíše výnosný byznys pro jejich zakladatele nebo upřímnou snahu zlepšit postavení klienta? Nakolik jsou pro vás tyto aktivity důvěryhodné? Díky za odpověď.
    Josef Brabec
  • Jsou bankovní poplatky zárukou stabilního bankovního sektoru?
    24.04.2013 11:20

    Dobrý den, rád bych se pana guvernéra zeptal na to, zda souhlasí s názorem, podle něhož je lepší konzervativní strategie bank založená částečně na příjmech z poplatků, nebo naopak strategie nestojící na příjmech z poplatků, ale nutící tím pádem banky pouštět do rizikovějších obchodů pro udržení ziskovosti? Nevede druhá cesta v dlouhém období nutně ke státnímu sanování bankovního sektoru? Následuje český bankovní sektor příklad západní Evropy, kde banky na poplatky psoléhají méně, nebo jdeme stále vlastní cestou? Děkuji za odpověď.
    Josef Brabec
  •  
    24.04.2013 11:20

    Dobrý den. Otázka první. Proč máme úrokové sazby prakticky na nule? Takové extrémní počínání bych očekával při extrémní situaci ( nezaměstnanost na 20-25% pokles HDP 5%), ale ne při cyklickém poklesu, který je v zemi orientované na automobilový průmysl více než obvyklý.Cyklický pokles má i svou očistnou funkci nemyslíte? Otázka druhá. Proč je ČNB tak negativistická? Když poslouchám Bernenkeho nebo když mluví Draghi, je tam vždy nějaký pozitivní náboj. Očekáváme zlepšení ekonomiky v druhém pololetí, ekonomika se zlepšuje -sice pomalu ,ale zlepšuje atd. atd. atd.. ČNB to je úplný opak. Nemine snad 14 dní , aby nepřispěchala s nějakým negativním komentářem. Stěžujete si na špatnou spotřebitelskou důvěru a sami ji soustavně vytváříte. Ba co víc, poskytujete rozhovory zahraničním mediím, kde soustavně děláte totéž. Vytváříte negativní obraz naší ekonomiky i v zahraničí, čímž odrazujete a znejisťujete zahraniční investory. Nepřijde vám to, přinejmenším, ne moc moudré?
    Nero
  •  
    24.04.2013 10:51

    Dobrý den, předpokládáte, že klesnou ještě úrokové sazby na hypotékách? Kolik let mohou sazby zůstat takto dole? Děkuji za odpověď.
    hoppo
  • 24.04.2013 10:49

    Dobrý den, pane guvernére. Kurz koruny se blíží 26 korunám za euro. Bude podle vás koruna dál oslabovat. A máte nějakou horní hranici, kde by vám kurz koruny přišel už příliš slabý, a zasáhli byste? Děkuji
    Honza
  • Slabá česká koruna
    24.04.2013 10:47

    Dobré odpoledne pane guvernére. Stále se mluví o případném oslabení české koruny ze strany ČNB. Při mém nízkém ekon. vzdělání chápu, že je zde důvod pro podporu exportu, ale zároveň se domnívám, že se tímto krokem podkopává výrazně nákupní domácí poptávka (drahé zboží z dovozu, drahé vstupy materiálů, drahé dovolené atd.) Navíc jsem přesvědčen, že koruna již oslabila více než dost. Můžete k tomu dát krátký komentář. Domnívám se, že právě Vy patříte k zastáncům slabší koruny, což nepovažuji za úplně šťastné. Děkuji a zdravím
    THAJEC
  •  
    24.04.2013 10:45

    Dobrý den, bude USA a Evropu trápit v následujících letech inflace nebo deflace?
    hoppo
  • Otevřenější přístup
    24.04.2013 10:37

    Vážený pane guvernére, chtěl bych se Vás zeptat, zda si nemyslíte, že by šlo provádět měnovou politiku ČNB více otevřeněji a průhledněji, než tomu bylo dosud. Z Vašich vystoupeních v posledních cca 12 měsících mám pocit, že si sám nejste úplně jistý tím, zda k měnovým intervencím chcete přistoupit, či nikoliv. Mám takové tušení, že od ČNB v tuto chvíli můžeme čekat "cokoliv" a myslím, si že nejsem jediný, kdo má takový pocit. Tato nejistota, byť lehká, v konečném důsledku odrazuje zahraniční investory od větší aktivity v ČR. Děkuji.
    Nyk Lísn
  • Služba ČS pro Erste
    24.04.2013 10:33

    Dobrý den. Chci se zeptat, co říkáte v roli dohledu na to, že největší tuzemská banka Česká spořitelna vytvořila loni rekordní zisk, po něm ohlásila letošní potřebu úspor v rozsahu dvou miliard korun, propouštění a do Erste posílá dividendu 50 Kč/akcie z původních 30 Kč/akcie v situaci, kdy se Erste na některých trzích regionu střední a východní Evropy dlouhodobě nedaří a její šéf Treichl říká, že investoři Erste po ní požadují výnosnost...
    JoN
  •  
    24.04.2013 10:26

    Dobrý den, pane Singere. Prosím o váš pohled za ČNB na aktuální vývoj rizik pro český bankovní systém ze strany společného EU dohledu. Zaregistroval jsem pravděpodobné zpoždění u SSM i slova kolegy Tomšíka ohledně "skupinového zájmu" (přesuny rizik, likvidity a aktiv tuzemských bank) či možných dopadů přenesení části výdajů na stabilizaci zahraničních matek na českého daňového poplatníka.
    JoN
Aktuální komentáře
23.04.2024
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů