Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co poškodilo periferii, posílilo Německo

Co poškodilo periferii, posílilo Německo

06.05.2013 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Před vstupem do eurozóny řešily země na její periferii své problémy devalvací. Ta jim pomáhala dostat se z důsledků negativních šoků a zároveň se vyhnout nápravě nerovnováh, které v jejich ekonomikách přetrvávaly. Očekávalo se, že zavedení eura odstraní motivaci k používání monetární politiky na zvýšení inflace, že podpoří zdravou fiskální politiku a liberalizaci. Na konci 90. let byly země na periferii motivovány snahou dostat se do eurozóny a probíhaly v nich potřebné strukturální reformy. Po přijetí eura ale nastal příliv levných peněz a tlak na reformy polevil. Po deseti letech na tom byly tyto ekonomiky z institucionálního a systematického hlediska hůř než na počátku.

Ve Španělsku byla situace před zavedením eura slibná. Jeho fiskální pozice byla konsolidovaná a díky privatizaci se objevilo několik mezinárodně silných společností. Realitní bublina ale vše otočila, dokončeny nebyly ani pokusy o reformu trhu práce. Místní i národní vlády se propadly do korupce, která byla jedním z důsledků bubliny.

V Irsku byl vývoj podobný. Ve druhé polovině 80. let tam začaly probíhat důležité reformy v oblasti trhu práce a v dalších segmentech ekonomiky. Byly liberalizovány strategické sektory jako letecká doprava a telekomunikace. Výsledkem byl růst dosahující mezi lety 1987 – 2000 více než 6 % ročně. Pokles hypotéčních sazeb ale vyvolal prudký růst investic do bydlení. Jejich podíl na HDP dosáhl nejvyšší úrovně v EU. Vláda namísto toho, aby se snažila o tlumení tohoto vývoje, k němu přispívala změnou regulace a daňového systému. K tomu došlo ke zhoršení finančního dohledu a není zřejmě náhodou, že v roce 1997 pocházelo 49 % přiznaných darů pro vládnoucí stranu od developerů a stavebních firem. Irsko se namísto snah o dosažení udržitelného růstu, který by byl založený na zvyšování produktivity, vydalo cestou spekulace.

Jako typický příklad zanedbaných reforem lze uvést Řecko. Příkladů nutných, ale neprovedených reforem je mnoho, nejjasnějším z nich je penzijní systém. O jeho změnách se uvažuje již od roku 1990. V jeho rámci fungovalo ještě v roce 2003 celkem 236 fondů, což přinášelo velké náklady a riziko, že důchodci nakonec skončí v chudobě. Řecká vláda byla pod tlakem během vyjednávání o vstupu do eurozóny. Po něm ale tlak zmizel a od reforem se upustilo. Vláda se k nim začala vracet až v době, kdy naplno propukla poslední krize.

Produkt Portugalska se v roce 2012 nacházel níž než v roce 2001, vládní deficit se za toto období nikdy nedostal pod 2,9 %. Poměr veřejného dluhu se dostal z 51,2 % v roce 2001 na 92,4 % v roce 2010. Soukromý sektor reagoval na stagnaci snížením míry úspor a půjčkami ze zahraničí. Investice v poměru k HDP klesaly. Přijetí eura umožnilo veřejnému i soukromému sektoru oddalovat nutné změny.

Poté, co Německo přijalo euro, provedlo bolestivé reformy svého státu blahobytu a trhu práce. Jeho slabý růst dosahovaný v 90. letech, demografický vývoj a náklady spojené se znovusjednocením sjednocením totiž přivedly sociální systém do vážných problémů, na které musela vláda reagovat. Proč v případě Německa nebyl vývoj podobný jako na periferii? Podle našeho názoru mu přijetí eura přineslo utaženější fiskální politiku, nedošlo ale ke zvýšení přílivu kapitálu. Nepřišel tedy žádný finanční boom a politici tak museli jednat. Na periferii naopak příliv kapitálu bolestivé reformy oddálil. Špatná rozhodnutí nepřinášela žádné krátkodobé důsledky, růst cen aktiv schoval všechna pochybení.

Uvedené je výtahem z „Did the euro kill governance in the periphery?“, autory jsou Jesús Fernández-Villaverde, Luis Garicano a Tano Santos.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
  • Je to logické
    06.05.2013 9:36

    nedarujte lidem ryby,to jim nepomůže, naučte je ryby chytat
    oradapoisson
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university