Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kanadské fondy se zbavují dluhopisů. Nízké výnosy jsou také riziko

Kanadské fondy se zbavují dluhopisů. Nízké výnosy jsou také riziko

23.05.2013 12:11
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Největší kanadský penzijní fond Caisse de Depot et Placement du Quebec (CDPQ) hodlá „výrazně“ zredukovat svoje pozice v dluhopisech, v nichž má nyní investováno 64 mld. CAD, jelikož nepřináší dostatečný výnos na to, aby fond dlouhodobě dostál svým závazkům.

CDPQ, jenž má v cenných papírech s fixním výnosem uloženo 36 % celkových aktiv ve výši 176 mld. CAD, se svou snahou není sám. Plány na omezení investic do dluhopisů už ohlásila kanadská divize fondu HSBC (7,45 GBP, -2,92%) Global Asset Management a také Sun Life Global, které dohromady spravují aktiva za 20 mld. CAD.

Výnosy kanadských státních dluhopisů se pohybují u rekordních minim, což penzijním fondům spoléhajícím na tyto papíry při financování desetiletí trvajících závazků vůči klientům, přidělává stále větší starosti.

„Nehodláme opouštět aktiva s fixním příjmem, ale výrazně omezujeme jejich váhu v našem portfoliu, a to z několika důvodů, které souvisí s naší prognózou výnosů v několika následujících letech,“ tvrdí výkonný ředitel CDPQ Michael Sabia.

Kvůli extrémně uvolněné měnové politice hlavních centrálních bank, která se vyznačuje nízkými sazbami a stlačováním dluhopisových výnosů s pomocí jejich nákupů, mají s naplněním cílů rentability problémy penzijní fondy po celém světě. Radikální restrukturalizaci portfolia už ohlásilo několik obřích fondů v Japonsku. Více peněz do akcií, realit a dalších alternativních aktiv chce investovat i norský státní fond NGPF, největší svého druhu na světě. Z celkových aktiv ve výši 726 mld. USD ke konci 1Q13 fond držel pouze 36,7 % v obligacích, což je nejnižší podíl od roku 1996. Váha akcií naopak stoupla na rekordních 62,4 % z celku.

Kanadský CDPQ loni na cenných papírech s fixním výnosem vydělal 3,9 %, zatímco prostředky vložené do soukromého kapitálu vynesly 13,6 %. V příštích dvou letech hodlá fond vyčlenit 10-12 mld. CAD na investice do méně likvidních aktiv.

Průměrný výnos širokého dluhopisového indexu Bank of America (13,31 USD, -0,97%) se začátkem května sesunul na 1,51 %, nejnižší úroveň od roku 1996, kdy banka začala data shromažďovat. Letošní návratnost indexu činí 0,8 %, což výrazně zaostává za akciemi, které si v rámci celosvětového indexu MSCI World od ledna polepšily o 14 %.

„Trh fixních výnosů je sám o sobě rizikový, jestliže se výnosy pohybují na tak nízkých úrovních jako dnes,“ tvrdí bývalý ministr financí Michael Wilson, který šéfuje Barclays (3,21 GBP, -3,83%) Capital v Kanadě. Investoři, a obzvlášť pojišťovací fondy si podle něj musí dát velký pozor, jelikož velká část jejich fondů je uložena v cenných papírech s fixním výnosem.

Kanadská centrální banka v dubnu ponechala základní jednodenní sazbu na 1 %, kam se dostala v září 2010. Podle 22 ekonomů oslovených agenturou Bloomberg se kanadské sazby do konce roku měnit nebudou.

Správci aktiv v Severní Americe letos prostředky mezi dluhopisy a akcie zatím rozdělují rovnoměrně. Podle údajů společnosti EPFR Global od začátku roku do akcií přiteklo 66 mld. USD, zatímco dluhopisy si polepšily o 67 mld. USD. Loni se dluhopisům dařilo podstatně lépe: dluhopisové fondy přilákaly 315 mld. USD, zatímco z akciových odteklo 82 mld. USD.

„Jsme stále méně přesvědčeni o tom, že trhy jako takové jsou nejlepšími arbitry hodnoty,“ tvrdí Sabia z CDPQ. Porovnání výkonnosti s pomocí tržních indexů už podle něj není tím správným výchozím bodem. Indexy jsou prý jen „funkcí volatility“.

Sabia hodlá zcela podle norského vzoru zvýšit investice do realitního sektoru, infrastruktury a soukromého kapitálu. Plánuje také ustavit samostatný fond, který bude vkládat prostředky do nadnárodních korporací se spolehlivou dividendovou politikou. „S takovými výnosy se lidé snaží hledat alternativu, kde to jen jde. To má kaskádový efekt na ceny řady tříd aktiv,“ dodává výkonný ředitel CDPQ.

(Zdroje: Bloomberg, CNBC, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data