Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA se po 40 letech přibližují exportu ropy

USA se po 40 letech přibližují exportu ropy

19.06.2013 10:38
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Boom ropné těžby ve Spojených státech, umožněný rozvojem techniky otevírání nekonvenčních břidlicových ložisek, tlačí Kongres k uvolnění letitého zákazu na vývoz ropy, což by mohlo zamíchat kartami na globálním trhu s černým zlatem.

Američtí zákonodárci uvalili zákaz na ropný export v 70. letech minulého století v odpověď na arabské ropné embargo, po němž došlo k velkým zásobovacím potížím, které vyhnaly ceny nahoru a vedly k dlouhým frontám u pump. Rozkvět těžby z břidlic ale situaci změnil. Americká produkce roste takovým tempem, že jí zanedlouho nebude stačit kapacita rafinerií. Podle Benjamina Salisburyho z FBR Capital Markets by k tomu mohlo dojít už za 18 měsíců.

V loňském roce americká těžba ropy vzrostla o nevěřitelný milion barelů denně, což byl největší přírůstek na světě a zároveň v historii amerického ropného odvětví. Podle nové statistické ročenky BP těžba zaznamenala 14% meziroční růst na 8,9 mil. barelů denně. Ještě v roce 2008 těžba činila necelých 7 mil. barelů denně. Čistý import ropy a ropných produktů teď pokrývá zhruba 40 % poptávky, což je značný pokles oproti 60 % v roce 2005. Udržení stávající dynamiky by Spojeným státům do několika let zajistilo předehnání Ruska a Saúdské Arábie, a tedy i vedoucí příčku v tabulce světových těžařů.

Za povolení exportu lobbují velké ropné koncerny. Top manažeři těžařských společností začínají zpochybňovat, jestli Spojené státy potřebují zpracovat veškerou ropu, která se doma vytěží. „Žijeme v propojeném, vzájemně závislém světě, který potřebuje svobodný obchod,“ prohlásil nedávno výkonný ředitel ConocoPhillips Ryan Lance s tím, že neomezené obchodování by se v posledku mělo týkat i ropy. Marvin Odum, který stojí v čele americké divize Royal Dutch Shell, se v březnu vyslovil pro to, aby část vytěžené ropy mohla být vyvezena do Mexika či západní Evropy, kde by se dala snáze rafinovat.

Podle ropných a petrochemických koncernů by se povolením vývozu ropy vyřešil velký problém, jemuž čelí některé americké rafinerie. Spojené státy totiž navyšují produkci lehké, málo syrnaté ropy, jenže hodně zpracovatelských závodů je nakonfigurováno na těžkou ropu z Latinské Ameriky či Blízkého východu, která obsahuje víc síry a jejíž rafinace je komplikovanější. Podle odhadů konzultantské společnosti Turner, Mason & Co. budou Spojené státy v roce 2020 těžit 9 mil. barelů lehké ropy denně, což by znamenalo zhruba zdvojnásobení současné produkce. Přitom se očekává, že kapacita amerických rafinerií schopných zpracovat lehkou ropu vzroste jen mírně – ze současných 7,7 mil. barelů na 8 mil. barelů denně. Kapacita rafinerií se v některých oblastech „nedokáže dostatečně rychle přizpůsobit růstu produkce,“ komentuje vývoj v petrochemickém sektoru Ed Morse ze Citi Research.

Jelikož jde o kontroverzní téma, politici se k němu zatím staví velmi opatrně. „Američané jsou neuvěřitelně citliví na ropu, a ještě víc na ceny benzínu. Aby s tím politici něco udělali, musela by nejdřív přijít nějaká špatná zpráva. Musel by klesnout počet těžebních plošin a pak teprve by přišlo rozhodnutí o tom, jestli chceme vyvážet ropu,“ tvrdí Salisbury z FBR.

Zatím Spojené státy vyváží 120 tisíc barelů denně do Kanady v rámci zvláštní licence ministerstva obchodu. Kongres také povolil export z terminálu v Cookově zátoky na Aljašce. Vývoz může také schválit prezident, pokud je v národním zájmu Spojených států.

Alternativou k vývozu je úprava provozu rafinerií, které se dosud specializovaly na těžší typy ropy ze Saúdské Arábie či Venezuely. Jejich stávající konfigurace by v případě přechodu na lehčí typy ropy vedla k nižší efektivitě. Změna konfigurace by s sebou samozřejmě přinesla dodatečné náklady a měla by i geopolitické dopady. Například největší americká rafinerie Motiva Port Arthur v Texasu, patřící 50-50 saúdskoarabskému Aramcu a nizozemsko-britskému Shellu, prošla nedávno rozsáhlou modernizací za 10 mld. USD. Projekty podobného typu zajišťují, že Spojené státy budou od Saúdů dovážet ropu dál, i když třeba se slevou za zajištěné místo na lukrativním trhu.

Atraktivitě exportu lehké ropy z břidlic nahrává vyšší profitabilita jejího prodeje. Jelikož obsahuje méně síry než saúdskoarabský typ, hodí se víc pro výrobu vysokooktanových paliv s vyšší přidanou hodnotou. Jelikož ale američtí těžaři lehkou ropu nemohou vyvézt, obchoduje se s diskontem vůči severomořskému Brentu, který stanovuje referenční rámec pro víc než polovinu globálního obchodu.

Reakce veřejnosti bude záviset na tom, jestli vývoz ropy stlačí ceny u pump níž, nebo je minimálně ponechá na současných úrovních. Podle šéfa amerického Energetického informačního úřadu Adama Sieminskiho je zlevnění paliv možné. „Možnost vyvážet přebytečnou produkci umožní rafineriím chod s vyšším využitím kapacit,“ tvrdí Sieminski.

Philip Vergler, který s energetikou radil bývalému prezidentovi Jimmy Carterovi, se domnívá, že ve hře o vývoz jde o boj o tržní sílu. „Ceny ropných produktů ve Spojených státech povolení exportu neovlivní. Omezení exportu ale umožní rafineriím zmáčknout těžaře a zvýšit rafinérské marže.“

(Zdroje: Bloomberg, WSJ, EIA)


Váš názor
  • Chybička?
    19.06.2013 22:32

    Spojené státy totiž navyšují produkci lehké, málo syrnaté ropy .. nemá to býti "sirnaté" ?
    Aleš Müller
    • Re: Chybička?
      20.06.2013 6:45

      Ani ne, si myslím. Je to ropa se sýrem, takový pravý americký smažák :-))
      Jesse
  • Chybička?
    19.06.2013 22:32

    Spojené státy totiž navyšují produkci lehké, málo syrnaté ropy .. nemá to býti "sirnaté" ?
    Aleš Müller
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university