Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Po měsících poklesu začíná pšenice zdražovat. Hlavním tahounem Egypt

Po měsících poklesu začíná pšenice zdražovat. Hlavním tahounem Egypt

12.07.2013 16:29
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Pšenice se letos řadí k výkonnostně nejhorším zemědělským komoditám, avšak její ceny v Evropě od července začínají růst a podle analytiků mají už to nejhorší za sebou.

Na zdražování tlačí kupci z Číny, Egypta a Alžírska, kteří v posledních týdnech zvýšili aktivitu na trhu a využívají nízkých cen, které od ledna spadly o 12 %. Pokles byl zapříčiněn zlepšováním počasí v Evropě a v černozemních oblastech kolem Černého moře, což vedlo analytiky ke zlepšení odhadů letošní sklizně.

Rekordně nízké ceny začaly lákat kupce z řad investorů i obchodníků. Evropské pšenici navíc nahrává slabší euro a větší než očekávané nákupy Číny. Tlak na růst cen by tak mohl pokračovat.

„Vystihnout dno je nebezpečná hra, ale podle mě je většina největších propadů za námi. Pro investory je teď nejlepším tahem rozšířit býčí sázky,“ tvrdí Kevin Davitt, viceprezident komoditního oddělení fondu RCM Asset Management. Pařížský kontrakt s dodávkou v listopadu včera uzavřel o 0,9 % výše na 199,25 EUR za tunu pšenice. Na začátku července se obchodoval za 191,75 EUR.

Největší vliv na trh mají události v Egyptě, který čelí nepokojům v souvislosti se svržením islamistického prezidenta a který je největším dovozcem obilí na světě (i když v dobách římské říše byl považován za obilnici Středomoří). Svízelná finanční situace Egyptu nedovolila nahromadit větší zásoby, avšak v posledních dnech se země na trhy vrátila s nákupními objednávkami. Růstu cen napomáhá očekávání dalších nákupů.

 
Vláda nyní svrženého prezidenta Mursího pořídila pšenici v zahraničí naposledy v únoru. Poté se nadlouho odmlčela, až do akvizice 180 tisíc tun, která přišla v červenci, již po převratu. Pozorovatelé se domnívají, že další nákupy jsou nevyhnutelné, jelikož bez dotovaného chleba, který stát ve velkém poskytuje chudým masám, hrozí zemi další výbuch násilí. Nedostatek chleba a vysoké ceny byly jednou z roznětek Arabského jara, které odstartovalo v roce 2011 a vedlo k pádu režimů v Tunisku, Egyptě a Libyi.

Egypt potřebuje dovážet pšenici o to víc, jelikož domácí úroda letos podle amerického ministerstva zemědělství zaostává za odhady. „Dejte si to do perspektivy. Egypt je největším dovozcem pšenice a historie není příliš milosrdná vůči vládám neschopným nakrmit obyvatelstvo. Nakonec budou muset vstoupit na trh a zajistit své potřeby,“ tvrdí Davitt. Podobně vypadá situace i jinde v severní Africe. Alžírsko včera zakoupilo 450 tisíc tun, velmi pravděpodobně z Francie.

Na ceny má vliv i Čína, jejíž obchodníci začali být aktivní v posledních týdnech, kdy došlo ke snížení prognóz rozsahu domácí sklizně. Peking sice nakupuje ve Spojených státech, avšak velikost objednávek pomáhá zlepšovat náladu na trzích globálně. „Během jediného týdne Čína nakoupila celkem 1,3 mil. tun americké pšenice, což potvrzuje zhoršení odhadované kvality její letošní úrody,“ uvádí se ve zprávě společnosti Agritel.

Další analytici upozorňují na to, že na trh by vzhledem ke stávajícím cenám mohl vstoupit i Írán, který též patří k významným importérům pšenice.

Skeptici poukazují na očekávanou bohatou úrodu kolem Černého moře, která by měla tlak na růst cen ztlumit. „Jelikož v srpnu začne hlavní sezóna exportu z černomořských oblastí a v příštím měsíci se projasní výhled na jarní úrodu v USA, budou ceny nadále pod tlakem,“ napsal komoditní analytik Paul Deanne z ANZ Bank ve zprávě pro investory. Do září očekává pokles kotací o 10 %.

Andrej Sizov z moskevské konzultantské společnosti Sovecon s tímto názorem nesouhlasí. Trh podle něj nedostatečně reflektuje historicky nízké zásoby v ruských sýpkách. Rusko, které patří k největším exportérům pšenice, se prý bude nejdřív snažit doplnit domácí zásoby a pak teprve uvolní ruce exportérům, což by nahrávalo růstu cen.

(Zdroje: WSJ, FT, Moscow Times)


Čtěte více:

Armáda ukončila vládu Mursího v Egyptě a nastolila novou. Riziko prospívá zlatu a posouvá ropu na 14měsíční strop
04.07.2013 8:25
Egyptská armáda ukončila roční vládu islamistů, která destabilizovala ...
Ropa roste navzdory silnějšímu dolaru, táhne ji Egypt a výrazný úbytek zásob
08.07.2013 16:05
Pro ropu je začátek července výrazně růstový. Brent se dnes obchoduje...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data