Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rosněfť směnila kvóty v Družbě s Lukoilem. Východní směr ropných dodávek do Česka posílí

Rosněfť směnila kvóty v Družbě s Lukoilem. Východní směr ropných dodávek do Česka posílí

18.07.2013 13:47
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Rosněfť, největší veřejně obchodovatelný těžař ropy na světě, si s konečnou platností zajistila významnou dodavatelskou přítomnost v Česku. Ruským státem kontrolovaný kolos, který nedávno s polskou PKN Orlen podepsal dohodu o dodávkách 8 mil. tun ropy do českých rafinerií do roku 2016, získal od konkurenčního soukromého Lukoilu přístup k potřebným kapacitám ropovodu Družba. Zprávu o tom přinesl deník Kommersant s odvoláním na informovaný zdroj.

Dohoda Rosněfti umožní zásobovat obě rafinerie České rafinérské, jejichž největším akcionářem je s 51% podílem Unipetrol kontrolovaný Orlenem. Využívat k tomu bude kvótu Lukoilu, který dosud do Česka dodával zhruba 2,4 mil. tun ropy ročně. „Ministerstvo energetiky na žádost obou společností urychleně provedlo změny ve vývozním schématu,“ tvrdí zdroj Kommersantu.

Výměnou za českou kvótu prý Rosněfť Lukoilu poskytla dodatečné kapacity ve třech různých směrech. Jedná se o dálněvýchodní přístav Kozmino, kam ústí nedávno dokončený sibiřský ropovod ESPO; terminál Usť-Luga v Baltském moři, který byl zprovozněn loni; a také vedlejší exportní terminál v Primorsku. Do každého směru bude moci Lukoil poslat 800 tisíc tun ropy ročně.

Podle společnosti Transněfť, která spravuje ruskou ropovodní síť, bylo v prvních dvou kvartálech do Česka vyvezeno po 940 tisících tunách ropy. Ve třetím kvartále plánovaný objem dodávek činí 1,2 mil. tun. Krom Lukoilu má k nám surovinu z východu dodává státní Gazprom něfť, přičemž každá ze společností disponuje maximální kvótou 600 tisíc tun ropy za kvartál.

Dohoda PKN Orlen s Rosněftí znamená pro tuzemský rafinérský trh zásadní obrat. Dosud podíl ropy proudící z východu setrvale klesal, a loni kvůli sporům o ceny dokonce Družba na několik měsíců téměř vyschla. Za prvních 10 měsíců roku Družbou přiteklo pouze 2,2 mil. tun. Vůbec poprvé tak větší množství ropy doputovalo ze západu přes ropovod IKL, který vede od německého Ingolstadtu, kde se napojuje na transalpské potrubí TAL ústící v italském Terstu.

Jenže snaha o přesměrování co největšího množství importu západním směrem narazila na nedostatečnou kapacitu TALu. Ten začaly ve vyšší míře využívat německé a rakouské rafinerie a provozovateli českých ropovodů Mero k zajištění dodatečných dodávek nepomohla ani koupě 5% podílu v TALu. Spoluvlastníky alpského ropovodu jsou i akcionáři jím zásobovaných rafinerií, přičemž 5% podíl dostatečnou kvótu v ropovodu Česku nezajišťuje. Naděje na konec závislosti na Družbě se ukázaly liché.

Změněný postoj reflektovalo prohlášení bývalého premiéra Petra Nečase, který na nedávné návštěvě v Rusku uvedl, že 50 let staré potrubí považuje za „významnou ropovodní magistrálu“. Obrat zpátky na východ umožnila i snaha Rosněfti o uzavírání dlouhodobých kontraktů a expanzi na nové exportní trhy. Vzhledem k tomu, že průměrná spotřeba České rafinérské v posledních letech činí 7 mil. tun ropy ročně, pokryje Rosněfť kolem 35 % tuzemské poptávky. Její podíl by mohl ještě vzrůst. Snaží se totiž uzavřít podobné dohody i s dalšími vlastníky České rafinérské, britsko-nizozemskou skupinou Shell (16,3 %) a italskou Eni (32,45 %).

Zdroje z ruského ropného sektoru potvrzují, že výměny exportních kvót jsou běžnou záležitostí, ovšem většinou se týkají menších objemů. Podle analytika Ivana Anaškina ze společnosti Investkafe Česko platí za barel ruského Uralsu o 3-5 USD víc než průměr Evropy, takže je jeho zásobování lukrativní záležitostí. Ani Lukoil by však na výměně neměl tratit. Díky kvótě v ESPO totiž získal větší přístup na asijské trhy, které také patří k prémiovým.

Výraznější zapojení Rosněfti do českého dovozu ropy může také souviset s ruským zájmem o případné dodávky strategické suroviny dál na západ, do Německa. Právě Rosněfť v roce 2010 nakoupila 50 % akcií rafinérského konglomerátu Ruhr Oel s podíly v pěti rafineriích, a patří jí tak 10 % německých zpracovatelských kapacit. Těžař se mimo jiné stal akcionářem rafinerií Miro v Karslruhe a dále Neustadt a Vohburg v Bavorsku. Ty byly také zasaženy zmiňovanou nedostatečnou kapacitou v TALu, která loni v říjnu dolehla na řadu rafinerií ve střední Evropě. Jižní větev Družby a IKL by jim mohly sloužit jako alternativní zásobovací koridor.

Rusové dávali již dříve najevo snahu dosáhnout toho, aby ropovod IKL mezi Bavorskem a Českem přepravoval jejich ropu také opačným směrem do Bavorska právě pro potřeby tamních rafinerií. Češi odpovídali, že je to možné pouze v případě vybudování dalšího paralelního potrubí, ale Mero by potřebovalo záruku, že se investice vyplatí.

Dlouhodobá dohoda s Rosněftí je důležitá i kvůli všeobecnému poklesu dodávek ruské ropy do Evropy. Přispívají k tomu dva faktory. Jednak růst dodávek východním směrem, zejména do Číny, a rovněž skutečnost, že ruské energetické firmy při vývozu čím dál více preferují ropné produkty na úkor surové ropy. Ruské rafinerie v současnosti zpracovávají více než pět milionů ropy denně, což představuje zhruba 25% nárůst od roku 2005.

Rosněfť přechází na dlouhodobé kontrakty ve snaze zajistit si spolehlivé zdroje na financování své poslední akvizice – konkurenčního těžaře TNK-BP, který byl trojkou na ruském trhu. Na zaplacení akvizice si Rosněfť během několika měsíců dokázala obstarat přes 50 mld. USD. Zhruba 30 mld. USD z toho tvoří úvěry od zahraničních bank, další 3 mld. USD společnost získala z listopadové emise eurobondů. V únoru těžař uzavřel dlouhodobý kontrakt na dodávky 67 mil. tun ropy s obchodníky Glencore a Vitol, za něž dostane předem 10 mld. USD. Poté na domácím trhu umístil dluhopisy v hodnotě 30 mld. RUB a dalších 185 mld. RUB poskytl formou úvěru Gazprombank. Další peníze Rosněfť dostane od čínského koncernu CNPC za dodatečný export ropy do Číny.

Právě po pohlcení konkurenta se Rosněfť stala světovým lídrem nejen v těžbě, ale i v prokázaných zásobách ropy. Ruský gigant disponuje necelými 4 miliardami tun ropy v zásobách a těžit hodlá kolem 235 mil. tun ročně (4,5 barelů denně). Americký Exxon Mobil, dosavadní veřejně obchodovatelná ropná jednička, má v rozvaze 3,4 mld. tun zásob a těží kolem 225 mil. tun ročně. Co se objemu zpracované ropy týče, Rosněfť zatím za americkým rivalem výrazně zaostává. Zatímco Exxon disponuje rafineriemi o roční kapacitě 311 mil. tun ropy, Rosněfť vlastní zpracovatelské kapacity v rozsahu 91 mil. tun. Saúdskoarabské Aramco denně vytěží kolem 10 mil. barelů ropy.

(Zdroje: Kommersant, RIA Novosti, FT, Bloomberg, ČTK, Eurasia Daily Monitor)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university