Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dolar a konec soutěže měnových ošklivek

Dolar a konec soutěže měnových ošklivek

05.08.2013 18:11

Pokud se skutečně naplní scénář, v němž se zejména v USA začíná rozvíjet pozitivní nabídkový šok, mělo by to mít jasný pozitivní dopad na dolar. Dokonce bychom mohli mluvit i o tom, že končí dlouho trvající soutěž měnových ošklivek, kdy posiloval kurz té, která byla méně škaredá.
 

 
Dolar ale relativně k euru od cca března žádné známky systematického posilování rozhodně nejeví. Spíše můžeme hovořit o nerozhodnosti, která ale podle mne může odrážet i to, že skutečně dochází k přenastavování dosavadních investičních vzorečků (viz např. Adaptace na nové investiční vzorečky). Co se týče oné neochoty dolaru posilovat s pozitivním šokem v zádech tu je v první řadě samozřejmě evidentní možnost, že mé úvahy o těchto šocích jsou irelevantní (či trhy je hodnotí jako irelevantní). Nebo určitou relevanci mají, ale ve hře je řada dalších faktorů. V pokrizovém období byly pro eurodolar rozhodující zejména následující faktory:

1. Sazby v USA a v eurozóně.
2. Poměr růstu M2 v USA a v eurozóně.
3. Vývoj kurzu RMB a čínských měnových rezerv
4. Vývoj averze/náklonnosti k riziku aproximovaný VIXem
5. Vývoj na periferii eurozóny - CDS PIIGS

VIX je letos s občasnými výjimkami níže než v roce 2012, což by v pokrizovém mustru nahrávalo spíše euru, podobné je to s rizikovými spready periferie. Rozhodující z těchto faktorů bude (nadále) relativní uvolněnost monetární politiky v USA a v Evropě. Hovoříme přitom zejména o očekáváních. Zde nám může dobře posloužit graf od Fulcrum AM, který ukazuje, jak jednotlivé centrální banky přispívaly k růstu celkových aktiv centrálních bank ve světě. Tento graf jsem propojil s vývojem eurodolaru. Jasně vidíme, že když ECB (modře) začala nákupy relativně brzdit, či svou rozvahu dokonce zmenšovala, dolar oslaboval a naopak. Podle očekávání vyznačených v grafu by se pak v druhé polovině letošního roku a v roce příštím měla ECB přehoupnout opět do expanzivnější politiky, u Fedu se dá čekat opak. Tato úvaha tak v úvodu popsanou „záhadu“ neposilujícího dolaru nevysvětluje, naopak.

dolar1

Natixis se v podobné úvaze pro vysvětlení obrací k tomu, že Spojené státy stále dosahují deficitu běžného účtu, zatímco eurozóna a Japonsko dosahují přebytků. K tomu se přidávají plošně nízké sazby, které vedou investory k tomu, že pro carry trades využívají jen dolar. A Natixis uvádí i to, že američtí investoři se věnují mezinárodní diverzifikaci více než ti evropští a japonští, což vede k většímu odlivu kapitálu z USA. Nechci být cynický, ale vždy se něco jako možné vysvětlení najde – ti, co chtějí vysvětlovat, ho z logiky věci musí nabízet. Za nejzajímavější v souvislosti s oněmi třemi body považují právě vývoj běžného účtu USA. V dalším grafu je vyznačena obchodní bilance USA v oblasti služeb, zboží a služeb, energií a výrobního sektoru:

dolar2

Přebytky u služeb poměrně stabilně rostou, od roku 2012 se začíná zlepšovat bilance u energií a i u zboží a služeb. Pokud by pokračoval trend nastavený po roce 2012, jsou Spojené státy cca do konce desetiletí v plusu. Nevím tedy, zda tento graf vlastně také nehovoří spíše ve prospěch dolaru. Vysvětlováním původní záhady jsem nakonec jen přidal několik stupňů na její tajuplnosti a v tuto chvíli chování dolaru pro mě samého uspokojivě vysvětlit nedovedu.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti. 


Čtěte více:

Akcie na přelomu roku – kdo je poslední v soutěži ošklivek?
15.12.2010 17:43
Je to stále něco mezi soutěží krásy a soutěží ošklivek a nemluvím teď ...
Soutěž ošklivek nabírá na intenzitě
23.01.2012 17:52
Pokud bychom se na pohyb kurzu dolaru k euru během posledního půl roku...
S čím vstupují ošklivky do jara letošního roku?
06.04.2012 18:06
Pokud se podíváme na zde dříve prezentované faktory, které většinou ur...

Váš názor
  •  
    05.08.2013 21:23

    No najednou jsou všechny měny kromě dolaru ošklivky, přitom ještě nedávno se nad ním lámala hůl a ani ve směnárnách o něj nebyl zájem. A těm chytrákům, co si lámou hlavy různými podloženými i nepodloženými prognózami bych vzkázal jediné. Nezapomeňte, že v dnešním světě mají větší sílu politici než ekonomové. Nejmocnější žena světa Merkelová nedávno prohlásila, že Německu a potažmo EU nejvíc vyhovuje kurz EUR/USD kolem 1,30. Amíci byli potichu, takže s tím souhlasí. V době, kdy stále bojují s obrovským deficitem, jim nic jiného ani nezbývá. Proč by jinak Bernanke po prohlášení, že se blíží konec uvolněné měnové politiky, najednou začal otáčet kormidlem a vyhazovat kotvu? Dolar začal prudce posilovat a to se jim nehodí do karet. V zákulisí se přeci jen dějí věci, nad kterými zůstavá nejen prognostikům rozum stát.
    Happygolucky
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m