Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie na přelomu roku – kdo je poslední v soutěži ošklivek?

Akcie na přelomu roku – kdo je poslední v soutěži ošklivek?

15.12.2010 17:43

Je to stále něco mezi soutěží krásy a soutěží ošklivek a nemluvím teď o měnách, ale o akciových trzích. Čínu v roce 2008 před dalším náběhem na inflační situaci podobnou jako v devadesátých letech možná zachránila globální krize – viz graf. Nyní listopadová meziměsíční inflace opět překročila 5 %, ale sazby se zvyšovat nebudou (jaká je tam inflace ve skutečnosti, je těžko říci). Možná to ukazuje i na psychologické bloky při šlapání na brzdy, když chci jet maximálně rychle – a mimochodem pochybuji, že centrální bankéř odkojený Konfuciem je má jiné než ten odkojený americkými sny. Chápu veškeré argumenty o posunu ekonomické síly na východ, ale již pár měsíců je pro mne Čína nezajímavá.

ošklivka1

Do tajů japonského trhu jsem hlouběji nepronikl – ne natolik, abych získal přiměřeně málo pochyb o jeho dalším vývoji. To samé platí o nezmíněném zbytku BRIC, hraničních trzích a všech dalších mimo Evropy a USA.

V Evropě má stále nejvyšší pravděpodobnost restrukturalizace některé z malých ekonomik, k ní se budeme pohybovat vlnami umírněného optimismu a silného pesimismu ohledně budoucnosti unie. Má sázka na Německo byla krátkodobá, protože tato situace s kombinací se stavem v Číně reálně hrozí evropsky potvrdit pravidlo, že „dlouhodobé investice jsou investice krátkodobé, které se nepovedly“.

Zbývají USA, které u mne nyní soutěž ošklivek prohrávají - předpokládám, že v této soutěži vítězí ošklivka největší, ne nejmenší (panují ale určité nejasnosti, což přidává na nejistotě samotných soutěžících o co se vlastně mají snažit). Tato pochybná kráska šminkami kvantitativního uvolňování a daňových úlev snad nejlépe zakryla vady na kráse definované módními časopisy konzumu. V mluveném projevu je to slabší, ale ve srovnání s její evropskou a čínskou kolegyní se objevují i světlé momenty. Jádrem této sázky již pár měsíců bylo a je QE2, nyní i fiskální stimul ve formě daňových úlev (předpokládám, že Barro – Richardova ekvivalence najednou z mrtvých nevstane).

Následující graf ukazuje, že QE2 z čistě technického hlediska v prvním článku řetězce (výnosech SD) zafungovalo silně v době, kdy se o něm tak nějak potvrzeně spekulovalo; nyní se výnosy trochu obrací:

ošklivka2

Abychom ušetřili čas, je z hlediska akcií možno v podstatě hovořit jen o tom, zda stále platí, že s Fedem se nebojuje. Možná že je to tentokrát jinak, ale mnohé z toto podporujících argumentů jsou částečně mimo. Výnosy začínají růst, ale z jaké a na jakou úroveň? A tolik diskutovaný velký objem rezerv bank u Fedu neříká vůbec nic (pro jistotu opakuji: vůbec nic) o jejich postoji k půjčkám. I kdyby se upůjčovaly k smrti, objem rezerv je dán jen a pouze strategií Fedu na straně jeho aktiv, na kterou také sází. Jeho tištění peněz je spíše výměnou jednoho aktiva privátního sektoru (SD) za aktivum jiné (rezervy). Prohrát by tento boj s Fedem mohl on sám v kratším období jen tak, že by svůj duálně mandátový boj sám vzdal. Dovedete si představit jeho šéfy (snad mimo pana Hoeniga) jak říkají „nejde to, tak radši otočíme“? Já jen těžko, relativně lehčí je představa „je třeba zkusit to ještě více“.

Mezitím se většina ekonomiky USA poměrně bezpečně vzdaluje od možnosti druhého poklesu, krátkodobější budoucnost je tedy otevřena jen síle růstu, jak ukazuje například reálná spotřeba – viz graf; její rozumný růst je jedním z klíčových ukazatelů udržitelnosti oživení (tvoří téměř 70 % ekonomiky):

ošklivka3

Uvedené je mírnou konkretizací předchozího článku, jeho hlavní teze jsou ale suverénně na prvním místě. Pro domácí investory je pak stejně významné zvážení měnových otázek, princip je zde přitom podobný, jako u akcií – soutěž ošklivek.

Disclamer: Je to vše jen finanční poezie.


Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    16.12.2010 10:27

    Fed nemá zdaleka takovou moc, jak si myslíte. Nakonec to ukazují i úpisy, které jdou po QE2 zcela opačným směrem. Úrokovou míru nakonec vždy určuje trh. A taky podceňujete schopnost Ameriky se bleskově přeskupit, přeorientovat a znovuvynalézt sama sebe. Je to dynamická společnost s ekonomikou, která ještě hodně dlouho bude nejlepší a nejsilnější na světě. Čínské hurá hospodářství je hezky vidět na grafu, je to závod nikam. Jako už tolikrát minulosti.
    • Chceme stárnout s amerikou
      16.12.2010 12:50

      Vykořisťovatelské,potažmo politické a soukromé zájmy už dávno potáčí kola.Stejně jako brzdí růst zlata a stříbra.Vidím to jako pan Soustružník.Otázka je,jak dlouho bude ještě banda komunistů ameriku potažmo emering rozkrádat.Délku této doby určují rotačky. Ze sentimentem se těžko bojuje racionálně.Nicméně žádný strom neroste do nebe.
      Velkamedvědice
      • Re: Chceme stárnout s amerikou
        16.12.2010 12:56

        Gee, to je teď přece jenom začátek... ;-)
        Kalka.
    • Milý Dane,
      16.12.2010 10:46

      .uveď slespoň tři body " čínského závodu nikam ".....na každý tvůj bod odpovíd 10 závody, které Čína vyhrává na celé čáře a za 10 let budou mnozí evropani rádi nosit kufry do hotelu čínským podnikatelům, které si napříč Evropou koupí a mnozí Evropani budou rádi, že si je koupili.......ale nejdříve si musíme přát , aby čínská jim to čínská vláda laskavě dovolila, protože ropné šejky a ruské oligarchy tu již všude máme, že ???
      AMN
      • Re: Milý Dane,
        16.12.2010 11:22

        No vidíte, pane Soustružníku, už jsme tu na váš rok 2050 dvě. A ta síla, co přijde za námi... ;-)
        Kalka.
    • Milý Dane,
      16.12.2010 10:46

      .uveď slespoň tři body " čínského závodu nikam ".....na každý tvůj bod odpovíd 10 závody, které Čína vyhrává na celé čáře a za 10 let budou mnozí evropani rádi nosit kufry do hotelu čínským podnikatelům, které si napříč Evropou koupí a mnozí Evropani budou rádi, že si je koupili.......ale nejdříve si musíme přát , aby čínská jim to čínská vláda laskavě dovolila, protože ropné šejky a ruské oligarchy tu již všude máme, že ???
      AMN
  •  
    16.12.2010 10:09

    Roztomilá finanční poezie - neškarohlídi ocení.
    Kalka.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university