Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Citi: Velká rotace? Spíš začátek Velkých prázdnin

Citi: Velká rotace? Spíš začátek Velkých prázdnin

13.08.2013 15:56, aktualizováno: 13.8. 16:04

Aktualizováno

Zatímco se analytici mnoha vlivných investičních domů handrkují o to, zda nyní budou v kurzu více akcie, nebo dluhopisy, Citi radí zapomenout na teorii Velké rotace mezi třídami aktiv a věří v pro oba tábory slibnější teorii Velkých prázdnin. Neutuchající přísun nových peněz tištěných centrálními bankami totiž podle Citi nutí dosud méně vydělávající peníze k turismu do více ziskových - ale také rizikových – destinací. Výsledkem je růst akcií i dluhopisů, který by mohl pokračovat i po celý příští rok. Nemusí se to ale obejít bez turbulencí...

Zatímco na první pohled by mnoho investorů řeklo, že letošní rok je na rozdíl od toho loňského jasně ve znamení akcií, a dokládá tak investiční teorii Velké rotace, analytici Citi Hans Lorenzen a Matt King varují před ukvapenými závěry. Příliv nových peněz na akciových trzích je díky lámání dalších a dalších rekordů burzovních indexů sice zřetelný, druhá strana rovnice je podle Citi ale minimálně „diskutabilní“. „Pokračující odliv fondů z dluhopisových trhů, který by odpovídal (Velké) rotaci, data neprokazují,“ upozorňují analytici a dokazují svá slova následujícím grafem:

000 citi 

zdroj: Citi

Rally až do konce roku 2014?

Co se tedy podle Citi nyní na trzích děje? „Pokračující příliv fondů do rizikových aktiv převažuje nad rotací mezi jednotlivými kategoriemi aktiv. Jinak řečeno, investiční manažeři nemusejí bádat nad tím, jak rozdělit, ale spíš nad tím, co dělat s pokračujícím přílivem dalších a dalších koláčů,“ vysvětlují Lorenzen a King s nadsázkou.

Kořeny nevídaného vývoje na trzích je podle Citi třeba hledat především ve vydatné nerovnováze nabídkové a poptávkové strany na trzích aktiv, kterou způsobují především nekonvenční kroky nejvlivnějších tvůrců měnové politiky po celém světě. „Důsledkem nerovnováhy nabídky a poptávky je fakt, že výkon rizikových aktiv je stále více tažen „turistickými penězi“ – tedy prostředky poslanými na prázdniny ze svého obvyklého působiště ve snaze nalézt vyšší návratnost. Tomu právě říkáme Velké prázdniny, “ osvětluje analýza pro klienty investiční banky.

Základní scénář dalšího vývoje na trzích aktiv z pera analytiků Citi počítá s tím, že pro akcie a dluhopisy příznivé období může trvat nejen celý letošní rok, ale i v průběhu příštího roku a nebojí se ani odklonu americké centrální banky od nekonvenčního uvolňování měnové politiky. Očekávání trhu počítající s omezením nákupu cenných papírů ze strany Fedu již od září letošního roku Citi nevyvrací, ale očekává pouze zmírnění nerovnováh.

„I v případě, že by objem QE za poslední kvartál letošního roku dosahoval pouze 45 miliard dolarů za měsíc, čistá nabídka cenných papírů, do kterých lze investovat, by měla letos vzrůst nejméně za poslední dekádu,“ vysvětluje analýza Citi očekávaný motor dalšího růstu trhů. Nebojí se ani úplného zastavení nákupu aktiv ze strany Fedu v průběhu roku 2014, neboť čeká nemalý dopad intervencí oznámených pro příští rok japonskou centrální bankou.

Pozor na rychlý konec Velkých prázdnin

Fakt, že trhy ženou výše především turistické peníze ale s sebou, podle analytiků Citi, nese i nemalá rizika. Dokud turistické peníze budou „přijíždět“ do exotičtějších destinací bude vše v pořádku a trhy porostou napříč kategoriemi rizikových aktiv. To však nemusí být napořád. „Jakmile se na cestě objeví nějaký negativní katalyzátor, přijde najednou rychlá snaha o „ukončení dovolených“, což by dále prohlubovalo jakékoliv výprodeje,“ varují analytici Citi především před stále spíše vyhladovělými dluhopisovými trhy.

Správná investiční strategie, která těží z ústředního scénáře býky podporujících centrálních bank, ale zároveň si nevyláme zuby na rizicích výprodejů, by podle Citi měla mít následující rysy:

1) Využít asymetrie mezi rizikem a výnosem u akcií a dluhopisů a obratů v rizikové averzi.

2) Vyhnout se většinou trhu konsensuálně preferovaným dlouhým pozicím u dluhopisů s nízkou betou, které by mohly být náchylné k budoucímu odlivu fondů podobnému tomu nedávno viděnému v případě emerging markets.

 
(Zdroj: Citi, MarketWatch, Bank of America/Merrill Lynch)


Čtěte více:

Bank of America varuje: „Nemožná trojice“ ukazuje na nestabilitu trhů
19.04.2013 11:20
Vývoj na komoditních, akciových a dluhopisových trzích nabízí tři možn...
Čas na návrat do emerging markets? Citi radí vystrčit hlavu z písku a kupovat
08.07.2013 14:30
Když ostatní prodávají, je dobré zvážit koupi, připomíná nová analýza ...
Lovci slev se vrací na emerging markets. Které jsou nejslibnější?
16.07.2013 17:36
Velký výprodej, který spolu s odlivem kapitálu v posledních týdnech po...
Dluhopisoví investoři se vzpírají velké rotaci. Místo akcií drží raději hotovost
25.07.2013 12:07
Velká rotace z dluhopisů do akcií se navzdory nedávným výprodejům na d...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data