Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Gazprom v 1H13: Pokles zisku navzdory růstu exportu do EU

Gazprom v 1H13: Pokles zisku navzdory růstu exportu do EU

15.08.2013 14:36
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom v prvním pololetí navzdory růstu dodávek do Evropské unie a zvyšování tarifů na domácím trhu nedokázala udržet zisk na úrovni loňského konečného výsledku a vykázala na této položce zhruba 30% pokles. Hlavní příčinou slabší výkonnosti byly kurzové ztráty, růst domácích daní a nákladů těžby a také prudký pokles exportu na Ukrajinu.

Čistý zisk plynárenského molocha podle ruských účetních standardů, na jejichž základě je kalkulována dividenda, v prvních šesti měsících roku klesl meziročně o 35 % na 250 mld. RUB. Na úrovni tržeb společnost zaznamenala 5,2% růst na 1,9 bilionu RUB, z čehož na prodej plynu připadlo 1,4 bilionu RUB. Znepokojivou zprávou je vykázaný růst těžebních nákladů o 14 % na 935,8 mld. RUB.

V segmentu exportu plynu mimo státy bývalého Sovětského svazu Gazprom zaznamenal 7,4% růst tržeb, a to zejména díky navyšování dodaných objemů suroviny (o 9,6 % na 78,9 mld. m3). Společnost za ně vděčila hlavně italským zákazníkům, kteří si v prvním pololetí objednali meziročně dvojnásobné množství suroviny (13,1 mld. m3). Růst (o 7,9 %) zaznamenalo i Německo, nejdůležitější západoevropské odbytiště Gazpromu, do něhož bylo dodáno 18,5 mld. m3. Velká Británie vykázala 51,9% růst na 5,85 mld. m3 plynu. V Česku zato došlo v 1H13 k výraznému 20% poklesu odběru ruského plynu. Méně plynu odebralo i Turecko, další významný zákazník ruského monopolisty.

Na domácím trhu Gazpromu klesl odbyt o 10 % na 152 mld. m3, avšak tržby díky růst cen vzrostly o 3,7 %. V zemích SNS pokračoval trend poklesu odběru ruského plynu. Nejvážněji se projevuje snížená poptávka Ukrajiny, která ve sledovaném období zredukovala nákupy o 39,3 %. Země, která byla nejdůležitějším exportním trhem Gazpromu, v poslední době usiluje o vymanění se ze závislosti na ruském plynu a spoléhá při tom na úspory, domácí ložiska, nová naleziště v černomořském šelfu a také na stavbu terminálů na dovoz zkapalněného plynu (LNG). Dodávky do Moldavska klesly o 32,1 %. Export do Běloruska, které za plyn platí levný ruský tarif, zůstal meziročně beze změny.

Horší výsledky Gazpromu korelují s lepšími čísly jeho evropských zákazníků, kteří si od ruského těžaře v posledních letech vydobyli významné cenové ústupky. Například čistý zisk německé energetiky RWE (20,7 EUR, -3,39%) za 1H13 vzrostl o 19,4 % na necelé 2 mld. EUR, i díky vratkám Gazpromu za platby za předražený plyn z minulých období, které si RWE na ruské straně vysoudila.

Podle výsledků arbitráže musí Gazprom změnit platnost smluv retroaktivně až do května 2010 a vrátit zákazníkovi část plateb. Tyto vratky pomohly RWE zvýšit provozní zisk o 12 %. Další tvrdou porážkou pro Gazprom bylo rozhodnutí vídeňského obchodního soudu, který na konci července zamítl jeho odvolání ve sporu s RWE Transgas, českou dcerou německého koncernu. Ta podle soudu nemusí ruskému těžaři platit penále za neodebraný plyn z minulých let ve výši přes 500 mil. EUR.

Zdroje listu Kommersant uvádí, že pokles zisku Gazpromu nesouvisí s vratkami za plyn evropským zákazníkům. Ty prý společnost zaúčtovala do rezerv už v loňském roce, a navíc si na ně vyhradila víc, než kolik nakonec musí zaplatit.

Podle analytika IDF-Kapital Vitalije Krjukova jde pokles zisku Gazpromu na vrub negativního vývoje kurzu dolaru, vyšších nákladů těžby a také vyšší daně z těžby. Ve druhém pololetí prý lze počítat s růstem zisku i tržeb, a to díky očekávanému růstu exportu do Evropy, která se pomalu začíná vymaňovat z recese. Těžaři by mohl pomoci i 15% růst domácího tarifu za plyn, který začal platit od července. Výši dividendy informovaní hráči na trhu odhadují na 6 rublů za akcii, případně více.

(Zdroje: Kommersant, Interfax, RIA Novosti)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data