Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Japonsko zavírá rafinerie a omezuje dovoz ropy. Petrochemici musí zvýšit efektivitu

Japonsko zavírá rafinerie a omezuje dovoz ropy. Petrochemici musí zvýšit efektivitu

19.08.2013 15:49
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Japonský petrochemický průmysl se s nadkapacitami, které v posledních letech trápí řadu rozvinutých zemí včetně regionu střední Evropy, musí vyrovnat nemilosrdnou cestou zavírání rafinerií a zvyšování efektivity. Třetí největší ekonomika světa v rámci vládou stanoveného cíle snižuje dovoz ropy z Blízkého východu a vytváří potenciál pro napjatou situaci na palivovém trhu.

Dovoz ropy do Japonska, jejího třetího největšího spotřebitele, by v příštím roce mohl klesnout o 320 tisíc barelů denně, což by znamenalo 9% meziroční propad. Nejvíce by státní úsporná kampaň mohla dolehnout na exportéry v Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech, Kuvajtu a Kataru.

Jelikož v posledních letech díky břidlicové revoluci klesá poptávka po zahraniční ropě ve Spojených státech a v Evropě, zmítané dluhovou krizí a průmyslovou stagnací, se spotřeba ropy také delší dobu pohybuje v sestupném trendu, budou muset hlavní těžaři o to urputněji soutěžit o trhy vykazující růst, zejména o Čínu.

V Japonsku klesající spotřebě černého zlata nahrává stárnutí obyvatelstva a zvyšující se efektivita v elektroenergetice, automobilovém průmyslu a dalších odvětvích. Prognózovaný pokles poptávky o víc než 300 tisíc barelů denně se téměř vyrovná 380 tisícům barelů za den, o něž by měla v příštím roce vzrůst čínská spotřeba.

Krom importních objemů klesají i japonské rafinační kapacity. Do března příštího roku by se měly dostat na 4 mil. barelů denně, nejnižší úroveň od roku 1970. Ještě v roce 2010 přitom zpracovatelská kapacita všech rafinerií dosahovala 5 mil. barelů denně. Vláda poté nařídila konsolidaci přebujelého sektoru a přizpůsobení se poptávce. Zbylým rafineriím drastické opatření pomůže, jelikož se zvýší jejich využití, což se pozitivně odrazí v maržích. Menší volná kapacita by ale mohla vést k růstu závislosti na dovozu paliv typu kerosinu a topného oleje v době vysoké sezónní spotřeby.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, které konsolidační legislativu vypracovalo, dalo rafinérským koncernům na výběr. Buď měly investovat do modernizace, která by umožnila využít levnější druhy ropy, nebo staré a neefektivní provozy zavřít. Většina zvolila druhou možnost. Do několika měsíců tak budou muset být uzavřeny rafinerie JX Holdings u města Muroran na ostrově Hokkaidó (180 tisíc barelů denně) a starý zpracovatelský závod v Tokudžimě patřící pod Idemitsu Kosan (120 tisíc barelů denně). Obě společnosti doufají, že se jim poté zvýší utilizace zbylých závodů na 90-95 % (rafinerie tuzemského Unipetrolu ve 2Q13 pracovaly na 80 % kapacity).

Podle kalkulací agentury Reuters by při stávajícím využití kapacit a zavření dvou zmiňovaných rafinerií dovoz ropy do Japonska klesl o 320 tisíc barelů denně. Jestliže zbývající rafinerie zvýší utilizaci, bude pokles importu činit jen 140 tisíc barelů za den. Většina poklesu bude připadat na blízkovýchodní producenty dodávající ropu s vyšším obsahem síry, na niž jsou nakonfigurovány staré rafinerie. V krátkodobé perspektivě by pokles odběru od Saúdů či Katařanů mohly vykompenzovat nižší dodávky od sankcemi stiženého Íránu.

Výsledek státní kampaně v petrochemickém sektoru bude záležet na řadě faktorů. Spotřeba ropy v zemi v posledních letech roste hlavně kvůli výpadku jaderných elektráren zavřených po katastrofě ve Fukušimě, které ale začínají být opět zapínány. Domácí poptávka by podle odhadů měla v následujících pěti letech klesat 1,8% meziročním tempem, takže by část produkce měla teoreticky jít i na vývoz. Jenže japonské rafinerie nejsou kvůli vyšším mzdovým a provozním nákladům zpravidla schopné konkurovat jihokorejským či singapurským rivalům. Navíc si provozovatelé místo modernizace většinou zvolili cestu uzavírání rafinerií, což nepředstavuje tak velký přínos pro konkurenceschopnost.

(Zdroje: Reuters, Bloomberg, EIA)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.