Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skoncujme hned s utahováním opasků

Skoncujme hned s utahováním opasků

20.08.2013 18:24

V posledních týdnech získaly na síle zvěsti o rodícím se zotavení v eurozóně, neboť klíčové indexy ukazují na expanzi v zemích evropského jádra – a mnozí lidé se odvolávají na tato data jako na důkaz, že finanční utahování opasků konečně zabírá. Prostředky z peněžního trhu Spojených států se navracejí, byť obezřetně, a znovu financují dluh evropských bank. Dokonce i banka Goldman Sachs dnes sebejistě investuje do evropských akcií. Opravdu však zotavení probíhá?

Cynikové si vzpomenou, že evropské zotavení mělo nastat už ve čtvrtém čtvrtletí roku 2010 a že všechny prognózy Mezinárodního měnového fondu od té doby předpovídaly zotavení „do konce roku“. Místo toho se HDP propadl a očekává se, že španělská a italská ekonomika zaznamenají letos pokles téměř o 2%. Portugalská ekonomika má klesnout o více než 2% a řeckou ekonomiku čeká propad o více než 4%.

Nezaměstnanost v eurozóně navíc prudce vzrostla na průměrnou míru zhruba 12%, přičemž více než padesátiprocentní nezaměstnanost mladých lidí v zemích na okraji eurozóny naznačuje dlouhodobou ztrátu talentu a erozi daňové základny. A navzdory velkému růstu nezaměstnanosti je růst produktivity v eurozóně výrazně záporný.

Ještě důležitější je, že v posledním roce se poměr veřejného dluhu k HDP zvýšil v Itálii o 7 procentních bodů, v Irsku o 11 bodů a v Portugalsku a Španělsku o 15 bodů. Je-li nezbytnou podmínkou zotavení prostřednictvím fiskálních úspor stabilizace a snížení dluhu, pak zjevně došlo na argumenty cyniků.

Na tomto pozadí zavání návrat amerických investorů poskytujících krátkodobé dolarové financování dluhu evropských bank zoufalou honbou za výnosem, která se opírá o slib prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho, že udělá „všechno, co je třeba“, aby zachránil euro. A pokud jde o nákupní hrátky Goldman Sachs, pak se řečeno s guruem dluhopisových trhů Billem Blainem „derou na mysl slova ‚levně koupit, během růstu prodat o fous dráž, sbalit fidlátka a utéct‘“.

Jakékoliv diskuse o zotavení jsou předčasné, dokud se nevykompenzují ztráty způsobené utahováním opasků. Momentálně to vypadá tak, že všechny země, které zavedly program fiskálních úspor, aniž přenesly ztráty na soukromé věřitele, dnes mají vyšší dluh než v době, kdy s tímto programem začaly. Například veřejný dluh Španělska, který na počátku krize dosahoval pouze asi 36% HDP, se podle oficiálních odhadů téměř ztrojnásobil – a skutečné číslo může být mnohem vyšší. Ještě výmluvnější je, že země, které nejvíce seškrtaly výdaje, zažily nejvýraznější růst výnosů z dluhopisů a největší zvýšení dluhu.

Vysvětlení je prosté. Když se určitá země vzdá měnové suverenity, její banky si v podstatě půjčují v zahraniční měně, takže jsou mimořádně zranitelné vůči šokovým změnám likvidity podobným té, která v letech 2010-2011 vyvolala zmatek v evropské bankovní soustavě. Vládě, která nemůže natisknout peníze, aby sanovala banky, ani zvýšit exportní konkurenceschopnost devalvací měny, zbývají pouze dvě možnosti: bankrot nebo deflace (fiskální úspory).

Fiskální utahování opasků se opírá o logiku, podle níž rozpočtové škrty snižují dluhovou zátěž a obnovují důvěru, díky čemuž nakonec zvýší stabilitu a podpoří růst. Když se však země uchýlí k úsporné politice současně se svými hlavními obchodními partnery, dojde k prudkému poklesu celkové poptávky, což vyvolá ve všech ekonomikách kontrakci a potažmo i zvýšení jejich poměrů dluhu k HDP.

Problém fiskálních úspor v eurozóně je zásadnější: politici se snaží řešit krizi suverénního dluhu, ačkoliv skutečným problémem je krize bankovní. V situaci, kdy je evropská bankovní soustava třikrát větší a dvakrát zadluženější než americká a kdy ECB postrádá autoritu skutečného věřitele poslední instance, vedlo náhlé zastavení kapitálových toků do zemí na okraji eurozóny v roce 2009 k vytvoření systému zbaveného likvidity, který byl příliš velký na to, aby se dal sanovat.

Když si držitelé aktiv denominovaných v eurech tuto situaci uvědomili, obrátili se na ECB se žádostí o ujištění (které jim ECB za předchozího prezidenta Jeana-Claudea Tricheta nemohla poskytnout, poněvadž Trichetovo vedení definoval závazek udržovat cenovou stabilitu). Následné snahy investorů promítnout riziko rozpadu eurozóny – nikoliv objem suverénních dluhů – do cen způsobily prudký růst výnosů z dluhopisů.

Vřava na finančním trhu však způsobila u vedoucích představitelů eurozóny paniku a vedla je ke špatné diagnóze nemoci a k předepsání nesprávných léků, výsledkem čehož bylo pouze vyvolání nových příznaků. Draghiho slib vyjádřený v programu „přímých měnových transakcí“ ECB – a také v dlouhodobé operaci refinancování a v programu nouzové pomoci s likviditou – sice získal čas a snížil výnosy, avšak bankovní krize v eurozóně přetrvává.

Vedoucí představitelé eurozóny si musí uvědomit, že výdajové škrty nikterak nepřispějí ke stabilizaci účetních rozvah bank v jádru eurozóny, které jsou neúměrně vystavené suverénnímu dluhu zemí z periferie. Dokud Evropa neodmítne fiskální utahování opasků ve prospěch přístupu orientovaného na růst, budou se všechny známky zotavení ukazovat jako iluzorní. 
 

Mark Blyth je profesorem mezinárodní politické ekonomie na Brownově univerzitě a autorem knihy Austerity: The History of a Dangerous Idea (Utahování opasků: Dějiny jedné nebezpečné myšlenky).

Copyright: Project Syndicate, 2013.


Váš názor
  •  
    21.08.2013 13:52

    No jo, národ je přeštudovaný...
    Henryk
  • Blábol ve službách většiny
    21.08.2013 10:47

    "... více než padesátiprocentní nezaměstnanost mladých lidí v zemích na okraji eurozóny naznačuje dlouhodobou ztrátu talentu a erozi daňové základny ..." To přece vůbec není pravda. Naopak, ti kdo mají talent a chtějí platit daně, pracují vždy. Jeďte se ke Středozemnímu moři podívat. Proč raději neunáme svou chybu, že jsme se orientovali na přílišné vzdělání????? že nijak nepreferujeme podnikavost a ochotu nést riziko? Protože to všechno voliči (80%) nechtějí slyšet.
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university